Οι χήρες της Κένυας και η κατάρα του σεξουαλικού εξαγνισμού

1

Στην κοινότητα Luo στην Κένυα οι άντρες αποφασίζουν αποκλειστικά για την τύχη των γυναικών. Έτσι, όταν πεθάνει ο νόμιμος σύζυγος μιας γυναίκας, αυτομάτως ενεργοποιείται ένα παλιό τελετουργικό, που ταυτοχρόνως συνιστά μία από τις πιο ειδεχθείς πρακτικές εναντίον των γυναικών της χώρας. Πρόκειται για το έθιμο του σεξουαλικού εξαγνισμού (!) στον οποίο πρέπει να υποβληθεί η χήρα, για να καθαρίσει υποτίθεται την ψυχή και το σώμα της απ' ό,τι έχει μαζέψει τα προηγούμενα χρόνια. 

Μοιραία, εκτός από τη δυστυχία της χηρείας τους οι γυναίκες στο Luo έχουν να αντιμετωπίσουν και τη μάστιγα του σεξουαλικού εξαγνιστή. Η περιγραφή της Πάμελα, γι' αυτό στο οποίο εξαναγκάζονται οι γυναίκες είναι σοκαριστική και φυσικά ο λόγος για τον οποίο έχουν γίνει καταγγελίες σε ανθρωπιστικές οργανώσεις προκειμένου να δοθεί ένα τέλος σε αυτό το ταπεινωτικό πατριαρχικό έθιμο, που δεν είναι τίποτα άλλο παρά μαζικοί βιασμοί.

«Ο εξαγνισμός διαρκεί τρεις μέρες. Ξεκινάει με τη γυναίκα να εξαναγκάζεται σε σεξ στο πάτωμα. Πρέπει να αφήσεις όλα τα ρούχα σου στο πάτωμα και να μείνεις εκεί μέχρι να κάνει σεξ μαζί σου την πρώτη φορά. Τη δεύτερη φορά πρέπει να βρίσκεσαι στο κρεβάτι. Το πρωί πρέπει να βάλεις φωτιά στα ρούχα που φορούσες και στο στρώμα που κοιμήθηκες. Μετά εκείνος πρέπει να ξυρίσει το κεφάλι σου. Αφού περάσεις 4 μέρες μαζί του, σε στέλνει τότε στο σπίτι των γονιών σου», λέει η Πάμελα. 

Σα μη φτάνει αυτό, τις μέρες που οι γυναίκες εξαναγκάζονται σε όλη αυτή την παρακμή, οφείλουν να μαγειρεύουν και να καθαρίζουν σχολαστικά το σπίτι του εξαγνιστή. Εννοείται πως οι «εξαγνιστές» δεν παίρνουν καμία προφύλαξη στις επαφές τους με τις γυναίκες και μάλιστα πληρώνονται περί τις 200 λίρες για κάθε «εξαγνισμό». Βασίζονται στη σιωπή και τη ντροπή, που δεν θα επιτρέψει στις γυναίκες να κυκλοφορήσουν στην ίδια τους τη γειτονιά, εάν πρώτα δεν... εξαγνιστούν.

Αυτή η ειδεχθής πρακτική, ωστόσο, κατά κάποιους  θα είναι η έναρξη ενός ανανεωμένου φεμινιστικού κινήματος στη χώρα που θα βάλει τέλος στο έθιμο του σεξουαλικού εξαγνισμού, που -θεωρητικά- έχει κηρυχτεί παράνομος στη χώρα από το 2015. 

Διεθνή
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Τραμπ θα επιτρέψει στην Ουγγαρία να αγοράζει ρωσικό πετρέλαιο - Τι δήλωσε για ενδεχόμενη συνάντηση με τον Πούτιν

Διεθνή / Ο Τραμπ θα επιτρέψει στην Ουγγαρία να αγοράζει ρωσικό πετρέλαιο - Τι δήλωσε για ενδεχόμενη συνάντηση με τον Πούτιν

Τον περασμένο μήνα οι ΗΠΑ επέβαλαν κυρώσεις στις δύο μεγαλύτερες πετρελαϊκές εταιρείες της Ρωσίας (Rosneft και Lukoil) λόγω της άρνησης της Ρωσίας να σταματήσει τον πόλεμο στην Ουκρανία
LIFO NEWSROOM
Εάν δεν βρέξει μέχρι το τέλος του έτους, η Τεχεράνη θα πρέπει να εκκενωθεί, προειδοποιεί ο πρόεδρος του Ιράν

Διεθνή / «Εάν δεν βρέξει μέχρι το τέλος του έτους, η Τεχεράνη θα πρέπει να εκκενωθεί», προειδοποιεί ο πρόεδρος του Ιράν

«Εάν δεν βρέξει, θα πρέπει να αρχίσουμε να μοιράζουμε το νερό με δελτίο στην Τεχεράνη, γύρω στα τέλη Νοεμβρίου με αρχές Δεκεμβρίου», τόνισε ο Μασούντ Πεζεσκιάν σε τηλεοπτικό του διάγγελμα
LIFO NEWSROOM
Ιταλία: Αυξάνονται οι αιωνόβιοι στη χώρα - 2.000 περισσότεροι σε σχέση με πέρυσι

Διεθνή / Ιταλία: Αυξάνονται οι αιωνόβιοι στη χώρα - 2.000 περισσότεροι σε σχέση με πέρυσι

Η μεσογειακή διατροφή θεωρείται εδώ και δεκαετίες ο βασικός παράγοντας μακροζωίας των Ιταλών, σε συνδυασμό με τους ισχυρούς κοινωνικούς δεσμούς και ένα σύστημα υγείας που θεωρείται γενικά ποιοτικό
LIFO NEWSROOM
ΗΠΑ: Αναστάτωση στα αεροδρόμια με περισσότερες από 1.000 πτήσεις να ακυρώνονται λόγω του shutdown

Διεθνή / ΗΠΑ: Αναστάτωση στα αεροδρόμια με περισσότερες από 1.000 πτήσεις να ακυρώνονται λόγω του shutdown

Παρότι οι αεροπορικές είχαν μόλις 48 ώρες για να τροποποιήσουν τα προγράμματά τους, δήλωσαν υποστηρικτικές προς το σχέδιο της κυβέρνησης, επισημαίνοντας την ανάγκη να διαφυλαχθεί η ασφάλεια
LIFO NEWSROOM
ΛΟΥΒΡΟ ΛΗΣΤΕΙΑ ΜΕΤΡΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

Διεθνή / «Το Λούβρο δεν είναι μουσείο του 21ου αιώνα»: Σε εφαρμογή το σχέδιο για την ασφάλεια μετά τη ληστεία

Η πρόεδρος και διευθύντρια του Λούβρου δήλωσε σήμερα πως το μουσείο χρειάζεται περισσότερο από ποτέ έναν μετασχηματισμό, για να γίνει «ένα μουσείο του 21ου αιώνα»
LIFO NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια