Οι Γερμανοί στρέφονται στα κεριά: Προφέρουν θαλπωρή και ασφάλεια εν μέσω ενεργειακής κρίσης

Οι Γερμανοί στρέφονται στα κεριά: Προφέρουν θαλπωρή και ασφάλεια εν μέσω ενεργειακής κρίσης Facebook Twitter
0

Μία «μανία» έχει αναδυθεί στη γερμανική αγορά, με τους καταναλωτές να συρρέουν να αγοράσουν κεριά ενόψει Χριστουγέννων αλλά και φόβων για εκτεταμένα μπλακ άουτ, λόγω της ενεργειακής κρίσης

Σήμερα, πολλά νοικοκυριά στη χώρα θα τηρήσουν την παράδοση και θα ανάψουν το πρώτο από τα τέσσερα κεριά στο στεφάνι Adventskranz, το οποίο συνήθως τοποθετείται πάνω από το τραπέζι της τραπεζαρίας.

Καθώς, όμως, εντείνονται οι φόβοι για διακοπές ρεύματος λόγω της διακοπής παροχής φυσικού αερίου από τη Ρωσία, οι πωλήσεις των κεριών έχουν δει σημαντική άνοδο με τους πολίτες να τους επιλέγουν για τον φωτισμό των σπιτιών τους. 

Η αλυσίδα λιανικής πώλησης ειδών σπιτιού Bauhaus δήλωσε ότι παρατηρεί αυξανόμενη ζήτηση για «κεριά κάθε είδους» με τις πωλήσεις σε όλους τους τομείς να έχουν αυξηθεί κατά περίπου 25%, σε σχέση με τον προηγούμενο χειμώνα.

Η Ένωση Προστασίας Καταναλωτών Environmental Action Germany (DUH) κάλεσε τους πολίτες να αποφύγουν τον υπερβολικό φωτισμό για τις γιορτές, ενώ ορισμένοι πωλητές χριστουγεννιάτικων δέντρων άρχισαν να προσφέρουν αληθινά κεριά ως πιο ενεργειακά αποδοτικές εναλλακτικές λύσεις στα ηλεκτρικά φώτα.

Ο δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός φορέας κυκλοφόρησε πρόσφατα ένα σύντομο βίντεο που συμβουλεύει τους πολίτες να μην φτιάχνουν αυτοσχέδια θερμαντικά σώματα καθώς η θερμότητα που παράγουν είναι μικρή, ενώ ο κίνδυνος πυρκαγιάς σημαντικός. 

Η αυξανόμενη ζήτηση για κεριά είχε παρατηρηθεί και κατά την περίοδο της πανδημίας, όταν ο κόσμος περνούσε πολύ περισσότερο χρόνο στα σπίτια του, δήλωσε εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Κατασκευαστών Κεριών, με τις πωλήσεις σε όλη την ήπειρο να σημειώνουν σημαντική αύξηση μεταξύ 2020 και 2021.

«Δεν ξέραμε ακριβώς τι να περιμένουμε φέτος» δήλωσε η Ann-Kristin Muller της Muller Kerzen, μιας δυτικογερμανικής επιχείρησης παραγωγής κεριών που δραστηριοποιείται σε όλη την Ευρώπη. «Φαίνεται, όμως, ότι ο κόσμος αποθηκεύει κεριά ενόψει ενός αβέβαιου χειμώνα».

«Η οικογένειά μου δραστηριοποιείται στον τομέα της παραγωγής κεριού εδώ και οκτώ γενιές και όπως αποδεικνύεται είναι μία επιχείρηση που αντέχει στις κρίσεις. Σε περιόδους προβλημάτων, ο κόσμος  νοσταλγεί την άνεση μιας φλόγας που τρεμοπαίζει». 

Ύστερα από δύο χρόνια ανόδου στις πωλήσεις, η βαυαρική εταιρεία παραγωγής κεριών Gala προέβλεπε ότι οι πωλήσεις θα υποχωρούσαν στα προ της πανδημίας επίπεδα. «Όμως, όλη αυτή η συζήτηση για τις διακοπές ρεύματος ενθάρρυνε τους ανθρώπους να αποθηκεύουν (σ.σ. κεριά), οπότε δεν έχουμε παρατηρήσει διαφορά» δήλωσε.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Gala, Thomas Schroder, δήλωσε ότι η «άνθηση» στην πώληση κεριών υποδηλώνει ένα ευρύτερο πολιτιστικό χαρακτηριστικό. «Υπήρχε πάντα μια βαθιά γερμανική λαχτάρα για έναν αυστηρό τύπο θαλπωρής, για ανθρώπους που συγκεντρώνονται γύρω από μια γυμνή φλόγα» είπε. «Γι' αυτό υπάρχουν ακόμα άνθρωποι σαν εμένα, που επιμένουν να ανάβουν το χριστουγεννιάτικο δέντρο τους με αληθινά κεριά και όχι με φωτάκια, έχοντας έναν κουβά νερό σε ετοιμότητα για έκτακτες ανάγκες».

Το ομοσπονδιακό γραφείο πολιτικής προστασίας και βοήθειας σε περίπτωση καταστροφών της Γερμανίας δήλωσε αυτή την εβδομάδα ότι ένα «μεγάλης κλίμακας μπλακάουτ ρεύματος στη Γερμανία είναι εξαιρετικά απίθανο» αυτόν τον χειμώνα. Η πιθανότητα περιφερειακών διακοπών ρεύματος ήταν, επίσης, χαμηλή, δήλωσε η ρυθμιστική Αρχή του δικτύου της χώρας, καθώς υπάρχουν πολυάριθμοι μηχανισμοί για τη σταθεροποίηση του δικτύου σε περίπτωση προσωρινών ελλείψεων.

Με πληροφορίες από Guardian

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ