Οι Coldplay «τραγουδούν» τον «ύμνο» της ιρανικής εξέγερσης - «Για όσους μάχονται για την ελευθερία»

Οι Coldplay «τραγουδούν» στην περιοδεία τους τον «ύμνο» της ιρανικής εξέγερσης - «Για όσους μάχονται για την ελευθερία» Facebook Twitter
0

Ένα ιρανικό τραγούδι που έχει γίνει ο ύμνος της αιματηρής εξέγρσης στο Ιράν, μεταδόθηκε σε όλο τον κόσμο μέσω της συναυλίας τω Coldplay στην Αργεντινή. 

Η βρετανική μπάντα έπαιξε το Baraye στο Μπουένος Άιρες, Παρασκευή και Σάββατο βράδυ, στην έναρξη της παγκόσμιας περιοδείας της, με την εξόριστη Ιρανή ηθοποιό Golshifteh Farahani επί σκηνής να τραγουδά το κομμάτι στα φαρσί. 

Η συναυλία της Παρασκευής μεταδόθηκε ζωντανά μέσω δορυφόρου σε κινηματογράφους 81 χωρών - αν και όχι στο Ιράν, όπου το κομμάτι αυτό μπορεί να οδηγήσει στη σύλληψη όποιου το παίζει ή το τραγουδά. 

«Νέες και νέοι στο Ιράν μάχονται για την ελευθερία τους, το δικαίωμά τους να είναι ο εαυτός τους» ανέφερε στη συναυλία τού Σαββάτου ο φρόντμαν του συγκροτήματος, Κρις Μάρτιν. 

Αφού προσκάλεσε τη Φαραχανί στη σκηνή, είπε στους φαν: «Ίσως να μην ξέρετε αυτό το τραγούδι, όμως πρέπει να τα δώσουμε όλα γιατί θα το στείλουμε με αγάπη από εδώ στο Ιράν». 

Το Baraye -που σημαίνει "για..." ή "λόγω..."- έχει γραφτεί από έναν από τους πιο δημοφιλείς Ιρανούς μουσικούς, τον Shervin Hajipour. Οι στίχοι του είναι μια «συρραφή» 31 μηνυμάτων που ανάρτησαν online Ιρανοί πολίτες για το δράμα τους, τον πόνο και το θρήνο. 

«Για τον χορό στους δρόμους», «για κάθε φορά που φοβόμαστε να φιλήσουμε τους εραστές μας», «για τις γυναίκες, τη ζωή, την ελευθερία», είναι μερικοί από τους στίχους του Χατζιπούρ που δικαιολογούν και τον τίτλο του τραγουδιού. 

Λίγες μέρες μετά την κυκλοφορία του, το τραγούδι έγινε viral, με τον 25χρονο δημιουργό του να συλλαμβάνεται και το κομμάτι να διαγράφεται από το Instagram. 

Όπως έγινε γνωστό, αργότερα ο μουσικός αφέθηκε ελεύθερος με εγγύηση, ωστόσο έκτοτε παραμένει σιωπηλός. 
Αντιθέτως, το τραγούδι του έχει κάνει παγκόσμιο θόρυβο, κυκλοφορώντας ευρέως στο διαδίκτυο, προκαλώντας επανάσταση και ενώνοντας ανθρώπους και λαούς. 

Το Ιράν σπαράσσεται από βίαιες και φονικές διαδηλώσεις από τα μέσα Σεπτεμβρίου, οπότε έχασε τη ζωή της στα χέρια της «αστυνομίας ηθικής» για μία μαντήλα η 22χρονη Μάχσα Αμινί. 

Έκτοτε, τουλάχιστον 270 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους και πάνω από 14.000 έχουν συλληφθεί στη βίαιη καταστολή των διαδηλώσεων. 

Με πληροφορίες από Guardian

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νέες κυρώσεις Τρραμπ με σκοπό την υπονόμευση της στρατιωτικής μηχανής του Ιράν

Διεθνή / Νέες κυρώσεις Τραμπ με σκοπό την υπονόμευση της στρατιωτικής μηχανής του Ιράν

Η κυβέρνηση Τραμπ στοχοποιεί κινεζικές επιχειρήσεις, έναν Κινέζο υπήκοο και ένα φορτηγό πλοίο για εμπλοκή σε μεταφορά στρατιωτικής τεχνολογίας προς το Ιράν, εν μέσω της κλιμακούμενης σύρραξης με το Ισραήλ
LIFO NEWSROOM
Ο Πάπας Λέων προειδοποιεί για τους κινδύνους της AI: «Η νεολαία μας πρέπει να ενισχύεται, όχι να εμποδίζεται»

Διεθνή / Ο Πάπας Λέων προειδοποιεί για τους κινδύνους της AI: «Η νεολαία μας πρέπει να ενισχύεται, όχι να εμποδίζεται»

Η στάση του ποντίφικα για την ΑΙ μοιάζει με εκείνη του προκατόχου του, Πάπα Φραγκίσκου, ο οποίος είχε δηλώσει ότι οι κοινωνίες μας διατρέχουν τον κίνδυνο να χάσουν «την αίσθηση του ανθρώπινου»
LIFO NEWSROOM
Επιθέσεις Ισραήλ κατά του Ιράν: Πώς επηρεάζουν την ενεργειακή ανεξαρτησία της Κίνας

Διεθνή / Επιθέσεις Ισραήλ κατά Ιράν: Πώς επηρεάζουν την ενεργειακή ανεξαρτησία της Κίνας

Οι συγκρούσεις Ισραήλ–Ιράν απειλούν τις εισαγωγές πετρελαίου της Κίνας, θέτοντας σε κίνδυνο την ενεργειακή της ασφάλεια: μια πρόκληση που επιταχύνει την στροφή προς ΑΠΕ και αυτόνομη παραγωγή
LIFO NEWSROOM
ΝΑΤΟ: Η Ισπανία απειλεί να εκτροχιάσει τη σύνοδο κορυφής - Στο επίκεντρο ο στόχος 5% του Τραμπ

Διεθνή / ΝΑΤΟ: Η Ισπανία απειλεί να εκτροχιάσει τη σύνοδο κορυφής - Στο επίκεντρο ο στόχος 5% του Τραμπ

Ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ χαρακτηρίζει «ανεδαφικό» τον στόχο 5% του ΑΕΠ για δαπάνες στην άμυνα, ζητώντας ευελιξία ή εξαίρεση για τη Μαδρίτη στο επερχόμενο summit του NATO
LIFO NEWSROOM
Γάζα: Η ΕΕ καταλογίζει ευθύνες στο Ισραήλ για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων

Διεθνή / Γάζα: Η ΕΕ καταλογίζει ευθύνες στο Ισραήλ για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων

Απόρρητη έκθεση της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης επισημαίνει ενδείξεις παραβίασης του Άρθρου 2 της Συμφωνίας Σύνδεσης ΕΕ–Ισραήλ, με αναφορές σε αποκλεισμό ανθρωπιστικής βοήθειας, πλήγματα σε νοσοκομεία και βία εποίκων
LIFO NEWSROOM
Το γαλλικό σχέδιο στη Μάγχη θα οδηγήσει σε περισσότερους θανάτους, λέει φιλανθρωπική οργάνωση

Διεθνή / Το γαλλικό σχέδιο στη Μάγχη θα οδηγήσει σε περισσότερους θανάτους, λέει φιλανθρωπική οργάνωση

Η στρατηγική εντάσσεται στην προετοιμασία για τη γαλλοβρετανική σύνοδο στις 8 Ιουλίου, που θα συμπέσει με την επίσημη επίσκεψη του Εμανουέλ Μακρόν στο Λονδίνο
LIFO NEWSROOM