Ο Τραμπ λέει ότι έχει διαπραγματευτεί 200 εμπορικές συμφωνίες, αλλά δεν αποκαλύπτει με ποιον

Ο Τραμπ λέει ότι έχει διαπραγματευτεί 200 εμπορικές συμφωνίες, αλλά δεν αποκαλύπτει με ποιον Facebook Twitter
Ο Ντόναλντ Τραμπ / Φωτ: EPA, αρχείου
0

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ υποστήριξε αυτή την εβδομάδα σε συνέντευξή του ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ήδη κλείσει 200 εμπορικές συμφωνίες, χωρίς ωστόσο να αποκαλύψει με ποιες χώρες.

Η δήλωσή του έρχεται μόλις δύο εβδομάδες αφού ανακοίνωσε μια 90ήμερη «παύση» στους εκτεταμένους παγκόσμιους δασμούς που είχε επιβάλει νωρίτερα μέσα στον μήνα, δίνοντας έτσι περιθώριο διαπραγματεύσεων. Από την προσωρινή αναστολή εξαιρέθηκε μόνο η Κίνα.

«Έχω κάνει 200 συμφωνίες, 100%», δήλωσε χαρακτηριστικά στο περιοδικό Time σε συνέντευξη που δημοσιεύτηκε την Παρασκευή, 25 Απριλίου.

Ο Τραμπ λέει ότι έχει διαπραγματευτεί 200 εμπορικές συμφωνίες, αλλά δεν αποκαλύπτει με ποιον Facebook Twitter
Απόσπασμα από τη συνέντευξη του Ντόναλντ Τραμπ στο περιοδικό Time

Ο Τραμπ αρνήθηκε να αποκαλύψει ποιες χώρες έχουν συνάψει συμφωνία με τις ΗΠΑ

Όταν ρωτήθηκε με ποιες χώρες ακριβώς έχουν κλείσει συμφωνίες και ποιοι είναι οι όροι, ο Τραμπ απέφυγε να δώσει λεπτομέρειες, λέγοντας ότι όλα θα ανακοινωθούν «σε τρεις με τέσσερις εβδομάδες», όταν οι συνομιλίες θα έχουν ολοκληρωθεί. Πρόσθεσε ότι δεν αποκλείει το ενδεχόμενο κάποιες χώρες να ζητήσουν επαναδιαπραγμάτευση, «και τότε θα το εξετάσουμε».

Ο σύμβουλός του για το εμπόριο, Πίτερ Ναβάρο, είχε δηλώσει πρόσφατα ότι θεωρεί «πιθανό» να κλείσουν 90 συμφωνίες κατά τη διάρκεια της 90ήμερης περιόδου αναστολής των δασμών. Ωστόσο, μέχρι στιγμής, δεν έχει ανακοινωθεί επίσημα ούτε μία νέα εμπορική συμφωνία.

Δεδομένου ότι υπάρχουν περίπου 200 χώρες παγκοσμίως, αν οι ισχυρισμοί του Τραμπ ευσταθούν, θα σήμαινε ότι σχεδόν κάθε χώρα στον κόσμο έχει ήδη συναινέσει σε διμερείς συμφωνίες με την Ουάσινγκτον.

Ο αντιπρόεδρος Τζέι Ντι Βανς ταξίδεψε αυτή την εβδομάδα στην Ινδία, δηλώνοντας ότι οι συνομιλίες με την κυβέρνηση του Ναρέντρα Μόντι για μια εμπορική συμφωνία «προχωρούν πολύ καλά». Παράλληλα, βρίσκονται σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις και με την Ιαπωνία, αν και ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Σιγκερού Ισίμπα τόνισε στο κοινοβούλιο του ότι η Ιαπωνία δεν θα δεχτεί πιέσεις απλώς και μόνο για να κλείσει γρήγορα μια συμφωνία.

Ο Τραμπ λέει ότι έχει διαπραγματευτεί 200 εμπορικές συμφωνίες, αλλά δεν αποκαλύπτει με ποιον Facebook Twitter
Ο Τζέι Ντι Βανς και ο Ναρέντρα Μόντι στην πρόσφατη συνάντησή τους / Φωτ: EPA, αρχείου

Σε μια χαρακτηριστική αναλογία, ο Τραμπ παρομοίασε τις Ηνωμένες Πολιτείες με ένα πολυκατάστημα και τις άλλες χώρες με πελάτες, δηλώνοντας πως: «Εκπροσωπώ τον αμερικανικό λαό. Το κατάστημα είναι δικό μας. Εμείς ορίζουμε τις τιμές και αν κάποιος θέλει να ψωνίσει, πρέπει να πληρώσει αυτό που ζητάμε».

Με πληροφορίες από Politico

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ ΕΥΡΩΠΗ

Διεθνή / Η Ευρωπαϊκή Ένωση κατηγορείται ότι υιοθετεί πρακτικές τύπου ICE στη μεταναστευτική πολιτική της

Ευρωπαϊκοί θεσμοί κατέληξαν σε συμφωνία για νέο πλαίσιο επιστροφών μεταναστών χωρίς νόμιμα έγγραφα, το οποίο προβλέπει ευκολότερες απελάσεις, δημιουργία κέντρων κράτησης εκτός ΕΕ και ισόβια απαγόρευση εισόδου στην ΕΕ
THE LIFO TEAM
Ο Έλον Μασκ συνδέει την πολιτική του στροφή με την τρανς κόρη του

Διεθνή / Ο Έλον Μασκ συνδέει την πολιτική του στροφή με την τρανς κόρη του

Η Βίβιαν Γουίλσον, η αποξενωμένη τρανς κόρη του Έλον Μασκ, είχε αρνηθεί ότι η ταυτότητά της ευθύνεται για τη δεξιά στροφή του. Ο ίδιος όμως απάντησε θετικά σε ανάρτηση που υποστήριζε ακριβώς αυτό.
THE LIFO TEAM
BLAKE LIVELY JUSTIN BALDONI

Διεθνή / Blake Lively και Justin Baldoni επιστρέφουν στα δικαστήρια

Η νομική ομάδα της ηθοποιού έχει ασκήσει αγωγή εναντίον του συμπρωταγωνιστή της στην ταινία «It Ends with Us» για την καταβολή δικαστικών εξόδων και αποζημίωσης, αναζωπυρώνοντας μια δικαστική διαμάχη που διαρκεί χρόνια
THE LIFO TEAM
ΡΩΣΙΑ ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΚΙΕΒΟ

Διεθνή / Ουκρανία: Τουλάχιστον 10 νεκροί εν μέσω μαζικών επιθέσεων της Ρωσίας

Η Μόσχα είχε προειδοποιήσει την περασμένη εβδομάδα ότι θα εξαπέλυε «συστηματικά πλήγματα», ως απάντηση σε επίθεση με ουκρανικά drones σε κοιτώνα στη ρωσοκρατούμενη περιοχή του Λουχάνσκ, όπου σκοτώθηκαν 21 άνθρωποι
THE LIFO TEAM