Ο Τραμπ αρνήθηκε να πει αν θέλει η Ουκρανία να κερδίσει τον πόλεμο κατά της Ρωσίας

Ο Τραμπ αρνήθηκε να πει αν θέλει η Ουκρανία να κερδίσει τον πόλεμο κατά της Ρωσίας Facebook Twitter
Ντόναλντ Τραμπ/ Φωτ.: EPA
0

Ο Ντόναλντ Τραμπ απέφυγε να απαντήσει άμεσα σε ερώτηση κατά το προεδρικό ντιμπέιτ της Τρίτης το βράδυ σχετικά με το αν επιθυμεί η Ουκρανία να κερδίσει τον πόλεμο ενάντια στη Ρωσία, επιβεβαιώνοντας τις ανησυχίες ότι μια δεύτερη διακυβέρνηση Τραμπ θα μπορούσε να αναστείλει τη στρατιωτική υποστήριξη προς το Κίεβο.

Όταν ρωτήθηκε άμεσα από τον David Muir του ABC αν θέλει η Ουκρανία να κερδίσει τον πόλεμο, δεν απάντησε ευθέως και απλώς είπε: «Θέλω να σταματήσει ο πόλεμος». Εστίασε στο ανθρώπινο κόστος του πολέμου, λέγοντας ότι «άνθρωποι σκοτώνονται κατά εκατομμύρια», ένας αριθμός που δεν έχει επιβεβαιωθεί από καμία χώρα ή διεθνή οργάνωση.

Συνέχισε λέγοντας ότι, εάν εκλεγεί, θα διαπραγματευτεί μια συμφωνία ακόμη και πριν αναλάβει την προεδρία, και υπαινίχθηκε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες «παίζουν με τον Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο».

Η Κάμαλα Χάρις αντέδρασε γρήγορα στα σχόλιά του, λέγοντας ότι αν ο Τραμπ ήταν πρόεδρος κατά την εισβολή, τότε «ο Πούτιν θα καθόταν στο Κίεβο με το βλέμμα στραμμένο στην υπόλοιπη Ευρώπη», και ότι σε ένα τέτοιο σενάριο ο Ρώσος πρόεδρος θα προχωρούσε στην Πολωνία.

«Γιατί δεν λες στους 800.000 Πολωνοαμερικανούς εδώ στην Πενσυλβάνια πόσο γρήγορα θα τα παρατούσες για χάρη της εύνοιας και αυτού που θεωρείς φιλία με αυτόν που είναι γνωστός ως δικτάτορας που θα σε έτρωγε ζωντανό».

Τα σχόλια του Τραμπ αναμένεται να ανανεώσουν τις ανησυχίες στο Κίεβο ότι θα διακόψει τη στρατιωτική και οικονομική βοήθεια προς τη χώρα εάν επανεκλεγεί, σε μια κρίσιμη στιγμή του πολέμου, όταν το Κίεβο έχει απεγνωσμένα ανάγκη από στρατεύματα, οικονομική υποστήριξη και στρατιωτικό εξοπλισμό, μεγάλο μέρος του οποίου προέρχεται από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους συμμάχους τους στο ΝΑΤΟ.

Σύμβουλοι του Τραμπ είχαν ήδη υπονοήσει ότι εργάζονται πάνω σε μια ειρηνευτική συμφωνία την οποία η Ουκρανία θα αναγκαστεί να αποδεχτεί πριν ο Τραμπ αναλάβει την εξουσία τον Ιανουάριο του επόμενου έτους, αν κερδίσει τις εκλογές του Νοεμβρίου. Ο ίδιος το επιβεβαίωσε το βράδυ της Τρίτης, χαρακτηρίζοντας την εισβολή της Ρωσίας «έναν πόλεμο που περιμένει να διευθετηθεί. Θα το διευθετήσω πριν καν γίνω πρόεδρος».

Από την αρχή της εισβολής, ο Τραμπ υπήρξε επιφυλακτικός στην παροχή στρατιωτικού εξοπλισμού στην Ουκρανία, εμπνέοντας το κόμμα του να εμποδίσει σημαντική στρατιωτική χρηματοδότηση προς τη χώρα για αρκετούς μήνες νωρίτερα φέτος.

Οι δημοσκοπήσεις έχουν δείξει ότι η πλειοψηφία των ψηφοφόρων και από τα δύο κόμματα υποστηρίζουν την Ουκρανία στον πόλεμο, αλλά η έλλειψη υποστήριξης του Τραμπ προς το Κίεβο έχει επηρεάσει πολλούς στο κόμμα του να αποσύρουν την υποστήριξή τους προς τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Η Χάρις υποστήριξε ότι το ειρηνευτικό σχέδιο του Τραμπ είναι απλώς μια απόφαση να υποκύψει στη Μόσχα. «Πιστεύω ότι ο λόγος που ο Ντόναλντ Τραμπ λέει ότι αυτός ο πόλεμος θα τελειώσει μέσα σε 24 ώρες είναι επειδή θα τον παραδώσει απλώς», είπε. «Και αυτό δεν είναι το ποιοι είμαστε ως Αμερικανοί».

Με πληροφορίες από Guardian

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ντόναλντ Τραμπ: «Παράνομη» η ανάπτυξη της Εθνοφρουράς στο Λος Άντζελες, δηλώνει δικαστής

Διεθνή / Ντόναλντ Τραμπ: Δικαστήριο έκρινε παράνομη την ανάπτυξη της Εθνοφρουράς στο Λος Άντζελες

Ο δικαστής στην απόφασή του ανέφερε ότι οι ενέργειες του Τραμπ «ξεπερνούν τα όρια της νομικής του εξουσίας και παραβιάζουν τη Δέκατη Τροπολογία» του Συντάγματος των ΗΠΑ
LIFO NEWSROOM
Νετανιάχου: «Οι ΗΠΑ είχαν ενημερωθεί για την επίθεση στο Ιράν» – Τι αποκάλυψε για τον σχεδιασμό της επιχείρησης

Διεθνή / Νετανιάχου: «Οι ΗΠΑ είχαν ενημερωθεί για την επίθεση στο Ιράν» – Τι αποκάλυψε για τον σχεδιασμό της επιχείρησης

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός επιβεβαιώνει ότι η Ουάσινγκτον γνώριζε εκ των προτέρων – Οι συνομιλίες με Τραμπ και το παρασκήνιο της απόφασης για πλήγμα στα πυρηνικά
LIFO NEWSROOM
Επανέρχεται η «μόδα Εσκομπάρ» στην Κολομβία: Χιλιάδες παιδιά στρατολογούνται για να σκοτώνουν

Διεθνή / Επανέρχεται η «μόδα Εσκομπάρ» στην Κολομβία: Χιλιάδες παιδιά στρατολογούνται για να σκοτώνουν

Η επίθεση στον υποψήφιο πρόεδρο της Κολομβίας από 15χρονο συγκλονίζει τη χώρα και αναδεικνύει τη σκοτεινή πραγματικότητα της στρατολόγησης παιδιών από εγκληματικές οργανώσεις
LIFO NEWSROOM
Οι επιθέσεις του Ισραήλ στο Ιράν δείχνουν ότι ο Τραμπ δεν είναι σε θέση να συγκρατήσει τον Νετανιάχου

Διεθνή / Οι επιθέσεις του Ισραήλ στο Ιράν δείχνουν ότι ο Τραμπ δεν είναι σε θέση να συγκρατήσει τον Νετανιάχου

Οι αεροπορικές επιθέσεις του Ισραήλ στο Ιράν προκαλούν ρήγμα στις σχέσεις ΗΠΑ–Ισραήλ, με την Ουάσιγκτον να προσπαθεί να αποφύγει ευρύτερη σύρραξη στη Μέση Ανατολή και κατάρρευση της διπλωματίας με την Τεχεράνη
LIFO NEWSROOM
Εκτοξεύεται η τιμή του πετρελαίου μετά τα πλήγματα του Ισραήλ στο Ιράν

Διεθνή / Εκτοξεύεται η τιμή του πετρελαίου μετά τα πλήγματα του Ισραήλ στο Ιράν

Οι επιθέσεις του Ισραήλ σε στρατιωτικούς στόχους του Ιράν προκαλούν ανησυχίες για διακοπή των πετρελαϊκών ροών μέσω των Στενών του Ορμούζ και άνοδο της τιμής του πετρελαίου παγκοσμίως
LIFO NEWSROOM
Πώς η Τεχνητή Νοημοσύνη καθοδήγησε τα drone της Ουκρανίας να χτυπήσουν ρωσικά αεροδρόμια

Διεθνή / Πώς η Τεχνητή Νοημοσύνη καθοδήγησε τα drone της Ουκρανίας να χτυπήσουν ρωσικά αεροδρόμια

Η Ουκρανία επιδεικνύει την τεχνολογική της υπεροχή με drones AI στην επιχείρηση «Ιστός Αράχνης», καταστρέφοντας ρωσικές βάσεις και αεροσκάφη. Ανακαλύψτε πώς η τεχνητή νοημοσύνη και οι οπτικές ίνες αναδιαμορφώνουν τον πόλεμο
LIFO NEWSROOM
Επίθεση στο Ιράν: Γιατί έγινε τώρα και ποιοι ήταν οι στόχοι

Διεθνή / Επίθεση στο Ιράν: Γιατί έγινε τώρα και ποιοι ήταν οι στόχοι - Για «κήρυξη πολέμου» κάνει λόγο η Τεχεράνη

Η επιχείρηση του Ισραήλ, που ονομάστηκε "Rising Lion", σκότωσε τον διοικητή των Φρουρών της Επανάστασης και τον αρχηγό των Ενόπλων Δυνάμεων καθώς και επιστήμονες
LIFO NEWSROOM