Ο Τραμπ αρνήθηκε να πει αν θέλει η Ουκρανία να κερδίσει τον πόλεμο κατά της Ρωσίας

Ο Τραμπ αρνήθηκε να πει αν θέλει η Ουκρανία να κερδίσει τον πόλεμο κατά της Ρωσίας Facebook Twitter
Ντόναλντ Τραμπ/ Φωτ.: EPA
0

Ο Ντόναλντ Τραμπ απέφυγε να απαντήσει άμεσα σε ερώτηση κατά το προεδρικό ντιμπέιτ της Τρίτης το βράδυ σχετικά με το αν επιθυμεί η Ουκρανία να κερδίσει τον πόλεμο ενάντια στη Ρωσία, επιβεβαιώνοντας τις ανησυχίες ότι μια δεύτερη διακυβέρνηση Τραμπ θα μπορούσε να αναστείλει τη στρατιωτική υποστήριξη προς το Κίεβο.

Όταν ρωτήθηκε άμεσα από τον David Muir του ABC αν θέλει η Ουκρανία να κερδίσει τον πόλεμο, δεν απάντησε ευθέως και απλώς είπε: «Θέλω να σταματήσει ο πόλεμος». Εστίασε στο ανθρώπινο κόστος του πολέμου, λέγοντας ότι «άνθρωποι σκοτώνονται κατά εκατομμύρια», ένας αριθμός που δεν έχει επιβεβαιωθεί από καμία χώρα ή διεθνή οργάνωση.

Συνέχισε λέγοντας ότι, εάν εκλεγεί, θα διαπραγματευτεί μια συμφωνία ακόμη και πριν αναλάβει την προεδρία, και υπαινίχθηκε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες «παίζουν με τον Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο».

Η Κάμαλα Χάρις αντέδρασε γρήγορα στα σχόλιά του, λέγοντας ότι αν ο Τραμπ ήταν πρόεδρος κατά την εισβολή, τότε «ο Πούτιν θα καθόταν στο Κίεβο με το βλέμμα στραμμένο στην υπόλοιπη Ευρώπη», και ότι σε ένα τέτοιο σενάριο ο Ρώσος πρόεδρος θα προχωρούσε στην Πολωνία.

«Γιατί δεν λες στους 800.000 Πολωνοαμερικανούς εδώ στην Πενσυλβάνια πόσο γρήγορα θα τα παρατούσες για χάρη της εύνοιας και αυτού που θεωρείς φιλία με αυτόν που είναι γνωστός ως δικτάτορας που θα σε έτρωγε ζωντανό».

Τα σχόλια του Τραμπ αναμένεται να ανανεώσουν τις ανησυχίες στο Κίεβο ότι θα διακόψει τη στρατιωτική και οικονομική βοήθεια προς τη χώρα εάν επανεκλεγεί, σε μια κρίσιμη στιγμή του πολέμου, όταν το Κίεβο έχει απεγνωσμένα ανάγκη από στρατεύματα, οικονομική υποστήριξη και στρατιωτικό εξοπλισμό, μεγάλο μέρος του οποίου προέρχεται από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους συμμάχους τους στο ΝΑΤΟ.

Σύμβουλοι του Τραμπ είχαν ήδη υπονοήσει ότι εργάζονται πάνω σε μια ειρηνευτική συμφωνία την οποία η Ουκρανία θα αναγκαστεί να αποδεχτεί πριν ο Τραμπ αναλάβει την εξουσία τον Ιανουάριο του επόμενου έτους, αν κερδίσει τις εκλογές του Νοεμβρίου. Ο ίδιος το επιβεβαίωσε το βράδυ της Τρίτης, χαρακτηρίζοντας την εισβολή της Ρωσίας «έναν πόλεμο που περιμένει να διευθετηθεί. Θα το διευθετήσω πριν καν γίνω πρόεδρος».

Από την αρχή της εισβολής, ο Τραμπ υπήρξε επιφυλακτικός στην παροχή στρατιωτικού εξοπλισμού στην Ουκρανία, εμπνέοντας το κόμμα του να εμποδίσει σημαντική στρατιωτική χρηματοδότηση προς τη χώρα για αρκετούς μήνες νωρίτερα φέτος.

Οι δημοσκοπήσεις έχουν δείξει ότι η πλειοψηφία των ψηφοφόρων και από τα δύο κόμματα υποστηρίζουν την Ουκρανία στον πόλεμο, αλλά η έλλειψη υποστήριξης του Τραμπ προς το Κίεβο έχει επηρεάσει πολλούς στο κόμμα του να αποσύρουν την υποστήριξή τους προς τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Η Χάρις υποστήριξε ότι το ειρηνευτικό σχέδιο του Τραμπ είναι απλώς μια απόφαση να υποκύψει στη Μόσχα. «Πιστεύω ότι ο λόγος που ο Ντόναλντ Τραμπ λέει ότι αυτός ο πόλεμος θα τελειώσει μέσα σε 24 ώρες είναι επειδή θα τον παραδώσει απλώς», είπε. «Και αυτό δεν είναι το ποιοι είμαστε ως Αμερικανοί».

Με πληροφορίες από Guardian

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δεκάχρονος Παλαιστίνιος σκοτώθηκε από πυρά Ισραηλινών στρατιωτών στη Δυτική Όχθη

Διεθνή / Δεκάχρονος Παλαιστίνιος σκοτώθηκε από πυρά Ισραηλινών στρατιωτών στη Δυτική Όχθη

Το παιδί φέρεται να έπαιζε ποδόσφαιρο με φίλους του στην αυλή του σχολείου, όταν είδε ισραηλινά στρατιωτικά οχήματα να πλησιάζουν και άρχισε να τρέχει προς το χωριό Αλ-Ρίχια
LIFO NEWSROOM
Χιλιάδες Βρετανοί μηνύουν την Johnson & Johnson: Το ταλκ με αμίαντο και υποθέσεις καρκίνου

Διεθνή / Χιλιάδες Βρετανοί μηνύουν την Johnson & Johnson: Το ταλκ με αμίαντο και οι υποθέσεις καρκίνου

Περισσότεροι από 3.000 άνθρωποι στο Ηνωμένο Βασίλειο διεκδικούν τη Johnson & Johnson, υποστηρίζοντας ότι τα μωρομάντηλα με ταλκ περιείχαν αμίαντο, προκαλώντας καρκίνο και μεσοθηλίωμα
LIFO NEWSROOM
Ο Sam Fender συνεργάζεται με τον Έλτον Τζον στο νέο τραγούδι «Talk to You»

Διεθνή / Ο Sam Fender συνεργάζεται με τον Έλτον Τζον στο νέο τραγούδι «Talk to You»

Δεν μπορούσα να αντισταθώ – ήταν τόσο διασκεδαστικό να το παίξω. Αγαπώ πραγματικά τον Sam· είναι φίλος μου εδώ και πολλά χρόνια, και είναι απίστευτο να τον βλέπω να εξελίσσεται σε έναν καλλιτέχνη παγκόσμιας κλάσης» δήλωσε ο Έλτον Τζον
LIFO NEWSROOM
Εκλογές Νέας Υόρκης: Σφοδρή σύγκρουση Μαμντάνι - Κουόμο στο πρώτο debate

Διεθνή / Εκλογές Νέας Υόρκης: Σφοδρή σύγκρουση Μαμντάνι - Κουόμο στο πρώτο debate

Σφοδρή αντιπαράθεση στην πρώτη τηλεμαχία για τη δημαρχία της Νέας Υόρκης - Ο Ζοχράν Μαντάνι επιτίθεται στον Άντριου Κουόμο για διαφθορά και έλλειψη ενσυναίσθησης, ενώ η σύγκρουση για το Ισραήλ-Χαμάς προκαλεί έντονες αντιδράσεις
LIFO NEWSROOM