Ο Τραμπ ανακοίνωσε παροχή όπλων στην Ουκρανία μέσω ΝΑΤΟ

Ο Τραμπ ανακοίνωσε παροχή όπλων στην Ουκρανία μέσω ΝΑΤΟ Facebook Twitter
Ντόναλντ Τραμπ / Φωτογραφία: EPA
0

Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Ντόναλντ Τραμπ, δήλωσε την Πέμπτη ότι η χώρα του θα αποστείλει οπλισμό στην Ουκρανία μέσω της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, ενώ προανήγγειλε ότι τη Δευτέρα θα προβεί σε «σημαντική» ανακοίνωση που αφορά τη Ρωσία.

Το τελευταίο διάστημα, ο Τραμπ έχει εκφράσει δημόσια την απογοήτευσή του για τη στάση του Ρώσου προέδρου, Βλαντίμιρ Πούτιν, υπογραμμίζοντας την έλλειψη ουσιαστικής προόδου στις διαπραγματεύσεις για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία.

«Πιστεύω ότι τη Δευτέρα θα ανακοινώσω κάτι σημαντικό σε σχέση με τη Ρωσία», ανέφερε χαρακτηριστικά σε συνέντευξή του στο NBC News, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος αναφέρθηκε επίσης σε μια νέα συμφωνία που, όπως τόνισε, έχει επιτευχθεί μεταξύ ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και Ουκρανίας, και η οποία προβλέπει την προμήθεια αμερικανικών όπλων στο Κίεβο.

«Αποστέλλουμε όπλα στο ΝΑΤΟ και η Συμμαχία καλύπτει το σύνολο του κόστους. Ουσιαστικά, ο εξοπλισμός αποστέλλεται στο ΝΑΤΟ, το οποίο με τη σειρά του τον μεταφέρει στην Ουκρανία, πληρώνοντας 100% για τα όπλα αυτά», εξήγησε. «Το ΝΑΤΟ αποζημιώνει πλήρως τις ΗΠΑ για τον εξοπλισμό», πρόσθεσε.

Πρόκειται για την πρώτη φορά από την επάνοδό του στον Λευκό Οίκο που ο Τραμπ κάνει χρήση του προεδρικού του δικαιώματος να εγκρίνει νέα στρατιωτική βοήθεια προς το Κίεβο, σύμφωνα με δύο πρόσωπα με γνώση του θέματος. Όπως ανέφεραν, το υλικό θα προέλθει από τα στρατιωτικά αποθέματα των Ηνωμένων Πολιτειών, στο πλαίσιο του μηχανισμού που επιτρέπει στον Αμερικανό πρόεδρο να διατάσσει τη μεταφορά όπλων σε συμμάχους της χώρας σε περιόδους έκτακτης ανάγκης.

Μία από τις πηγές σημείωσε ότι το κόστος της συγκεκριμένης αποστολής αναμένεται να φτάσει τα 300 εκατομμύρια δολάρια.

Ήδη από την Τρίτη, ο Τραμπ είχε γνωστοποιήσει την πρόθεσή του να ενισχύσει στρατιωτικά την Ουκρανία, προκειμένου να την υποστηρίξει απέναντι στη ρωσική προέλαση.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, στον νέο εξοπλισμό ενδέχεται να περιλαμβάνονται πύραυλοι για το σύστημα αεράμυνας Patriot, καθώς και επιθετικοί πύραυλοι μέσου βεληνεκούς. Ωστόσο, μέχρι και την Πέμπτη δεν είχε οριστικοποιηθεί η τελική λίστα με τα οπλικά συστήματα που θα αποσταλούν.

Κατά τη διάρκεια της δεύτερης προεδρικής του θητείας, οι ΗΠΑ έχουν μέχρι στιγμής αποστείλει στην Ουκρανία μόνο στρατιωτικό υλικό που είχε ήδη εγκριθεί επί κυβέρνησης Μπάιντεν.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Η ανησυχία ότι η Ουκρανία θα διαμελιστεί ρίχνει σκιά στις συνομιλίες των Ευρωπαίων για την ανοικοδόμησή της

Διεθνή / Η ανησυχία ότι η Ουκρανία θα διαμελιστεί ρίχνει σκιά στις συνομιλίες των Ευρωπαίων για την ανοικοδόμησή της

Οι συνεχείς ρωσικές επιθέσεις με drones και οι φόβοι για διαμελισμό της Ουκρανίας κυριαρχούν στο συνέδριο ευρωπαίων ηγετών για την ανοικοδόμηση της χώρας
LIFO NEWSROOM
Συνάντηση Ρούμπιο – Λαβρόφ στη Μαλαισία εν μέσω κλιμάκωσης της ρωσικής επίθεσης στην Ουκρανία

Διεθνή / Συνάντηση Ρούμπιο – Λαβρόφ στη Μαλαισία εν μέσω κλιμάκωσης της ρωσικής επίθεσης στην Ουκρανία

Ο Αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο συναντήθηκε με τον Ρώσο ΥΠΕΞ Σεργκέι Λαβρόφ στη Μαλαισία, ενώ οι ρωσικές επιθέσεις στην Ουκρανία εντείνονται - Οι ΗΠΑ εξετάζουν αυστηρότερες κυρώσεις κατά της Ρωσίας
LIFO NEWSROOM

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ισπανία: Ο Σάντσεθ ζητά τον αποκλεισμό του Ισραήλ από τις διεθνείς αθλητικές οργανώσεις

Διεθνή / Ισπανία: Ο Σάντσεθ ζητά τον αποκλεισμό του Ισραήλ από τις διεθνείς αθλητικές οργανώσεις μετά τα επεισόδια

Οι δηλώσεις του Ισπανού πρωθυπουργού ήρθαν μία μέρα μετά την πρόωρη διακοπή του ποδηλατικού αγώνα Vuelta a España, εξαιτίας επεισοδίων με φιλοπαλαιστίνιους διαδηλωτές που οδήγησαν σε συγκρούσεις με την αστυνομία
LIFO NEWSROOM
Η Ρωσία θέλει πίσω τους S-400 από την Τουρκία – Στο τραπέζι η επαναγορά τους

Διεθνή / Η Ρωσία θέλει πίσω τους S-400 από την Τουρκία – Στο τραπέζι η επαναγορά τους

Η Ρωσία φέρεται να ζήτησε από την Τουρκία να επαναγοράσει τους S-400, καθώς αντιμετωπίζει ελλείψεις λόγω αυξημένης ζήτησης - Πώς η πρόταση επηρεάζει τις σχέσεις Άγκυρας με ΝΑΤΟ και ΗΠΑ και τι σημαίνει για τα F-35
ΠΕΤΡΟΣ ΚΡΑΝΙΑΣ
«Ερντογάν παραιτήσου»: Εντυπωσιακή διαδήλωση του CHP στην Άγκυρα εν μέσω του πογκρόμ κατά των κεμαλικών

Διεθνή / «Ερντογάν παραιτήσου»: Εντυπωσιακή διαδήλωση του CHP στην Άγκυρα εν μέσω του πογκρόμ κατά των κεμαλικών

Μεγάλη διαδήλωση 50.000 ατόμων στην Άγκυρα ενάντια στη δικαστική απόφαση που απειλεί την ηγεσία του CHP - Ο Οζγκιούρ Οζέλ κάνει λόγο για «δικαστικό πραξικόπημα» και επιτίθεται στην κυβέρνηση Ερντογάν
ΠΕΤΡΟΣ ΚΡΑΝΙΑΣ