Ο Σίσι «προειδοποιεί» όσους προτρέπουν σε μποϊκοτάρισμα των εκλογών

Ο Σίσι «προειδοποιεί» όσους προτρέπουν σε μποϊκοτάρισμα των εκλογών Facebook Twitter
Ο πρόεδρος της Αιγύπτου (EPA)
0

Ο πρόεδρος της Αιγύπτου Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι απηύθυνε, χθες, αυστηρή προειδοποίηση προς «οποιονδήποτε προσπαθήσει να αμφισβητήσει την ηγεσία».

Η πολιτική «αντεπίθεση» του Σίσι, έρχεται μόλις μία ημέρα αφού προσωπικότητες της αντιπολίτευσης κάλεσαν τους πολίτες να μποϊκοτάρουν τις προεδρικές εκλογές της 26ης Μαρτίου.

«Αυτό που συνέβη επτά ή οκτώ χρόνια πριν δεν θα συμβεί ξανά στην Αίγυπτο», τόνισε ο Σίσι αναφερόμενος στις μαζικές διαδηλώσεις του 2011 που οδήγησαν στην πτώση του Χόσνι Μουμπάρακ.

«Ό,τι δεν είχε αποτέλεσμα τότε, δεν θα έχει αποτέλεσμα και τώρα. Όχι (...) φαίνεται ότι δεν με γνωρίζετε καλά», πρόσθεσε στη διάρκεια της ομιλίας που εκφώνησε στα εγκαίνια του κολοσσιαίου κοιτάσματος φυσικού αερίου Ζορ.

Περισσότεροι από 150 πολιτικοί και ακτιβιστές ζήτησαν την Τρίτη από τους ψηφοφόρους να μποϊκοτάρουν τις προεδρικές εκλογές στις οποίες ο Σίσι και ένας άλλος υποψήφιος που ωστόσο στηρίζει τον Αιγύπτιο πρόεδρο είναι οι μοναδικές επιλογές.

Πολλοί άλλοι υποψήφιοι αναγκάστηκαν να αποσυρθούν από την κούρσα έπειτα από καταγγελίες για πιέσεις που δέχθηκαν ή ακόμα και συλλήψεις.

Μεταξύ των προσωπικοτήτων που καλούν σε μποϊκοτάζ είναι ο δικηγόρος Χαμντίν Σαμπάχι, που ήταν αντίπαλος του Σίσι το 2014, και ο Χέσαμ Γκενένα, πρώην επικεφαλής της υπηρεσίας αντιμετώπισης της διαφθοράς που υποστήριζε τον Σάμι Άναν, πρώην επικεφαλής του γενικού επιτελείου στρατού της Αιγύπτου, που είχε αρχικά θέσει υποψηφιότητα.

Ο Άναν συνελήφθη στις 23 Ιανουαρίου και σταμάτησε την προεκλογική του εκστρατεία, αφού ο στρατός τον κατηγόρησε ότι παραβίασε τους κανονισμούς καθώς δεν είχε ζητήσει άδεια προτού δηλώσει την πρόθεσή του να είναι υποψήφιος.

Ο Σίσι επεσήμανε ότι θα μπορούσε να ζητήσει από τους Αιγύπτιους να βγουν στους δρόμους για να του δώσουν «εντολή», χωρίς ωστόσο να εξηγήσει τι εννοεί.

«Ακούστε, όποιος θέλει να τα βάλει με την Αίγυπτο και να την καταστρέψει, θα πρέπει πρώτα να εξοντώσει εμένα», τόνισε ο Αιγύπτιος πρόεδρος που εξελέγη πρώτη φορά το 2014, αφού την προηγούμενη χρονιά ηγήθηκε του στρατού που ανέτρεψε τον πρώτο ισλαμιστή πρόεδρο της χώρας Μοχάμεντ Μόρσι.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στη Γερουσία ο διευθυντής του FBI Κας Πατέλ: Σφοδρή κριτική για την υπόθεση Κερκ και τον φάκελο Επσταϊν

Διεθνή / Στη Γερουσία ο διευθυντής του FBI Κας Πατέλ: Σφοδρή κριτική για την υπόθεση Κερκ και τον φάκελο Επσταϊν

Η ακρόαση σημαδεύτηκε από έντονες επικρίσεις για τον χειρισμό της έρευνας για τη δολοφονία του Τσάρλι Κερκ όσο και στην απόφαση να μη δοθούν στη δημοσιότητα νέα στοιχεία από τον φάκελο του Τζέφρι Επσταϊν
LIFO NEWSROOM
Ο Έλον Μασκ αγόρασε μετοχές της Tesla αξίας 1 δισ. δολαρίων - Μπορεί να γίνει ο πρώτος τρισεκατομμυριούχος;

Διεθνή / Ο Έλον Μασκ αγόρασε μετοχές της Tesla αξίας 1 δισ. δολαρίων - Μπορεί να γίνει ο πρώτος τρισεκατομμυριούχος;

Ο CEO της Tesla δείχνει αισιόδοξος για το μέλλον της εταιρείας, η επιτυχία της οποίας θα μπορούσε να τον μετατρέψει στον πρώτο τρισεκατομμυριούχο στην ιστορία, υπό προϋποθέσεις
LIFO NEWSROOM
Συνάντηση Καρόλου - Τραμπ: Ο βασιλιάς θα ψάξει ευήκοα ώτα σε έναν «αντι-περιβαλλοντιστή» πρόεδρο

Διεθνή / Η δεύτερη απόπειρα του βασιλιά Καρόλου να πείσει τον Τραμπ για την κλιματική κρίση

Ο Βασιλιάς Κάρολος επιχειρεί ξανά να πείσει τον Ντόναλντ Τραμπ για την ανάγκη δράσης απέναντι στην κλιματική αλλαγή, σε μια κρίσιμη συνάντηση στο Ουίνδσορ - Τι ειπώθηκε, πώς αντέδρασε ο Τραμπ και γιατί αυτή η συνομιλία μπορεί να καθορίσει το μέλλον του πλανήτη
LIFO NEWSROOM