Ο Ρώσος ακτιβιστής - καλλιτέχνης Πιοτρ Παβλένσκι θα ζητήσει πολιτικό άσυλο στη Γαλλία

Ο Ρώσος ακτιβιστής - καλλιτέχνης Πιοτρ Παβλένσκι θα ζητήσει πολιτικό άσυλο στη Γαλλία Facebook Twitter
Το 2013, ο Παβλένσκι κάρφωσε τους όρχεις του στα πλακάκια της Κόκκινης Πλατείας, έξω από τα τείχη του Κρεμλίνου.
0

Πολιτικό άσυλο στη Γαλλία σκοπεύει να ζητήσει ο Ρώσος καλλιτέχνης-ακτιβιστής Πιοτρ Παβλένσκι, ο οποίος κατέφυγε πριν από δύο ημέρες στο Παρίσι. Ο Παβλένσκι έφυγε από τη Ρωσία αφότου προηγουμένως ανακρίθηκε από την αστυνομία, που τον κατηγορεί για σεξουαλικά αδικήματα, κάτι που ο ίδιος αρνείται κατηγορηματικά.

Μιλώντας στο γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων, ο Παβλένσκι δήλωσε πως «σκοπεύουμε να ζητήσουμε πολιτικό άσυλο στη Γαλλία τις επόμενες ημέρες». Ο ίδιος έφτασε στο Παρίσι το Σάββατο μαζί με τη σύντροφό του, την Οξάνα Σαλίγκινα και τα δύο παιδιά τους. «Αν παραμέναμε στη Ρωσία, εγώ και η Οξάνα, θα μας έστελναν σε στρατόπεδο (εργασίας) μέχρι και για δέκα χρόνια», πρόσθεσε.


Ο Παβλένσκι συνηθίζει να δίνει «προκλητικές» παραστάσεις με πολιτική χροιά. Το 2013 κάρφωσε τους όρχεις του στα πλακάκια της Κόκκινης Πλατείας, έξω από τα τείχη του Κρεμλίνου. Την προηγούμενη χρονιά είχε ράψει τα χείλη του σε ένδειξη συμπαράστασης προς το συγκρότημα Pussy Riot, τα μέλη του οποίου είχαν καταδικαστεί σε φυλάκιση δύο ετών για μια «πανκ προσευχή» που τραγούδησαν εναντίον του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν μέσα στον καθεδρικό του Χριστού Σωτήρος στη Μόσχα.


Τον Ιούνιο του 2016, οι αρχές τού επέβαλαν πρόστιμο επειδή έριξε βενζίνη και έβαλε φωτιά στην πύλη της έδρας της πρώην KGB, στο κέντρο της Μόσχας. Τότε είχε βιντεοσκοπήσει την πράξη του και είχε αναρτήσει εικόνες στο διαδίκτυο. Είχε κρατηθεί για επτά μήνες και στη συνέχεια, μολονότι ζητούσε να δικαστεί για «τρομοκρατία», του επιβλήθηκε πρόστιμο και αφέθηκε ελεύθερος.

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ