Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας κατηγορείται πως αντέγραψε στη διδακτορική του διατριβή

Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας κατηγορείται πως αντέγραψε στη διδακτορική του διατριβή Facebook Twitter
0

Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας απάντησε σε όσους τον κατηγόρησαν πως αντέγραψε στη διδακτορική του διατριβή δημοσιοποιώντας τα αποτελέσματα τεστ που δείχνουν ότι κάτι τέτοιο δεν ισχύει, την ώρα που ένα σκάνδαλο για αμφιλεγόμενα πτυχία συγκλονίζει την πολιτική τάξη της χώρας.

Ο Πέδρο Σάντσεθ επωφελήθηκε από ένα μεγάλο σκάνδαλο διαφθοράς για να εκδιώξει από την εξουσία τον προκάτοχό του στην πρωθυπουργία καταθέτοντας πρόταση μομφής στο κοινοβούλιο τον Ιούνιο, απείλησε να κινηθεί νομικά εναντίον αυτών που τον κατηγόρησαν.

Η ισπανική εφημερίδα ABC, που πρόσκειται στους συντηρητικούς, τον κατηγόρησε ότι αντέγραψε τμήματα της διδακτορικής του διατριβής στην οικονομία, την οποία υποστήριξε το 2012 στο ιδιωτικό πανεπιστήμιο Camilo José Cela, το οποίο βρίσκεται κοντά στη Μαδρίτη, με τίτλο «Καινοτομίες της ισπανικής οικονομικής διπλωματίας: ανάλυση του δημόσιου τομέα (2000-2012)».

Ο τότε άγνωστος στο μεγάλο κοινό Σάντσεθ είχε συμπεριλάβει στη διδακτορική του διατριβή, σύμφωνα πάντα με την εφημερίδα, άρθρα άλλων οικονομολόγων, κυβερνητικές εκθέσεις, ακόμη και την Εφημερίδα της Κυβερνήσεως της Ισπανίας, χωρίς να επικαλείται τις πηγές του.

«Οι πληροφορίες που εμφανίστηκαν σε ορισμένα μέσα και υποστηρίζουν την ύπαρξη αντιγραφής στη σύνταξη της διδακτορικής μου διατριβής είναι απολύτως ΨΕΥΔΕΙΣ», αντέδρασε χθες με μήνυμά του στο Twitter ο Ισπανός πρωθυπουργός. «Θα κινηθώ δικαστικά για να υπερασπιστώ την τιμή μου και την αξιοπρέπειά μου αν αυτό που δημοσιεύτηκε δεν διορθωθεί», πρόσθεσε.

Το κεντροδεξιό αντιπολιτευόμενο κόμμα Ciudadanos ένωσε τις δυνάμεις του με τους συντηρητικούς του Λαϊκού Κόμματος (PP) ζητώντας από τον Σάντσεθ να παρουσιαστεί στο κοινοβούλιο για να απαντήσει στις κατηγορίες.

Σήμερα το γραφείο του σοσιαλιστή πρωθυπουργού ανακοίνωσε ότι τα τεστ που έγιναν έδειξαν ότι η διατριβή του Σάντσεθ τηρεί τους κοινά αποδεκτούς από την ακαδημαϊκή κοινότητα κανόνες περί λογοκλοπής και τα πρωτόκολλα επαλήθευσης.

Η κυβέρνηση του Σάντσεθ κατέχει μόνον 84 από τις 350 έδρες του κοινοβουλίου και το Σοσιαλιστικό Κόμμα του μόλις και μετά βίας θα μπορούσε να αντέξει μια απώλεια μεταξύ αυτών που την υποστηρίζουν την ώρα που προσπαθεί να συγκεντρώσει ψήφους για να περάσει τον προϋπολογισμό για το 2019.

Μόλις πριν από τρεις ημέρες η Κάρμεν Μοντόν παραιτήθηκε από υπουργός Υγείας μετά τις πληροφορίες για παρατυπίες στον τρόπο με τον οποίο πήρε το μάστερ της. Η Μοντόν διέψευσε τις πληροφορίες αυτές, αλλά πρόσθεσε ότι παραιτείται για να αποφύγει το ενδεχόμενο να προκαλέσει ζημιά στην κυβέρνηση.

Πριν από εκείνη, η συντηρητική πρόεδρος της περιφέρειας της Μαδρίτης Κριστίνα Θιφουέντες είχε επίσης παραιτηθεί για παρόμοιες κατηγορίες γύρω από το μεταπτυχιακό της.

Αυτή ήταν η δεύτερη υπουργός που αποχωρεί σε περίοδο λίγο μεγαλύτερη των τριών μηνών, μετά το σκάνδαλο που ξέσπασε για φορολογικό πρόστιμο πριν από 10 χρόνια το οποίο οδήγησε τον πρώην υπουργό Πολιτισμού Μαξίμ Ουέρτα να παραιτηθεί.

Επίσης, και πάλι όσον αφορά τα πτυχία, ο επικεφαλής του αντιπολιτευόμενου Λαϊκού Κόμματος Πάμπλο Κασάδο δέχεται τώρα έντονες πιέσεις να δημοσιεύσει πληροφορίες όσον αφορά το δικό του, το οποίο το Ανώτερο Δικαστήριο της Ισπανίας έκρινε τον περασμένο μήνα ότι πήρε υπό αμφιλεγόμενες συνθήκες.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ- ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Από τη στήριξη στην αμφισβήτηση: Η μεταστροφή του Πιρς Μόργκαν για το Ισραήλ και τη Γάζα

Διεθνή / Από τη στήριξη στην αμφισβήτηση: Η μεταστροφή του Πιρς Μόργκαν για το Ισραήλ και τη Γάζα

Η επεισοδιακή συνέντευξη με την πρέσβειρα του Ισραήλ στο Ηνωμένο Βασίλειο - Ο Βρετανός δημοσιογράφος σήμερα μιλά για υπέρμετρη ισραηλινή απάντηση και έλλειψη διαφάνειας στους θανάτους αμάχων Παλαιστινίων
LIFO NEWSROOM
Η Αίγυπτος κλείνει τη Μονή Σινά - Για νέα «Άλωση» μιλά ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος

Διεθνή / Η Αίγυπτος κλείνει τη Μονή Σινά - Για νέα «Άλωση» μιλά ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος

ΥΠΕΞ για Όρος Σινά: Κανένα περιθώριο να αποκλίνουμε από την κοινή κατανόηση Ελλάδας και Αιγύπτου - Αιγύπτιοι αρχαιολόγοι υποστηρίζουν πως οι δημεύσεις εμπίπτουν στους νόμους περί αρχαιοτήτων και πως η απόφαση αυτή είναι προς όφελος της Μονής
LIFO NEWSROOM
Κωπηλάτης από τη Γαλλία συνελήφθη στα ρωσοεσθονικά σύνορα - Πέρασε στην Εσθονία κάνοντας κουπί

Διεθνή / Κωπηλάτης από τη Γαλλία συνελήφθη στα ρωσοεσθονικά σύνορα - Πέρασε στην Εσθονία κάνοντας κουπί

Το προξενείο της χώρας στην Αγία Πετρούπολη επικοινώνησε με τις ρωσικές αρχές ώστε να διασφαλίσει ότι ο άνδρας αυτός θα λάβει προξενική βοήθεια, όπως προβλέπει η Συνθήκη της Βιέννης
LIFO NEWSROOM
Η κυβέρνηση Τραμπ στοχεύει το Χάρβαρντ και άλλα πανεπιστήμια για αντισημιτισμό – Απειλές περικοπής ομοσπονδιακής χρηματοδότησης

Διεθνή / Η κυβέρνηση Τραμπ στοχεύει το Χάρβαρντ και άλλα πανεπιστήμια για αντισημιτισμό

Η κυβέρνηση Τραμπ προχωρά σε αυστηρά μέτρα κατά κορυφαίων αμερικανικών πανεπιστημίων, κατηγορώντας τα για αντισημιτισμό και απειλώντας να κόψει δισεκατομμύρια δολάρια σε ομοσπονδιακή χρηματοδότηση
LIFO NEWSROOM