No.1

«Ο πιο εύκολος διαγωνισμός»- Νικητής όποιος έχει το χειρότερο γκαζόν

Γκαζόν Facebook Twitter
Φωτ.: Unsplash
0

Σε ένα σουηδικό νησί οι κάτοικοι ανταγωνίζονται για το «πιο άσχημο γκαζόν» σε μια προσπάθεια εξοικονόμησης νερού και φαίνεται ότι η τάση εξαπλώνεται.

«Ήταν ο πιο εύκολος διαγωνισμός, δεν χρειάστηκε να κάνω τίποτα», δήλωσε η φετινή νικήτρια του διαγωνισμού για το χειρότερο γκαζόν, Stina Östman, κάτοικος του νησιού Γκότλαντ της Σουηδίας, η οποία έχει ανάμεικτα συναισθήματα για τη νίκη της. «Είναι πάντα ωραίο να κερδίζεις, ακόμη και αν είσαι η χειρότερη», δήλωσε χαρακτηριστικά. Οι κριτές περιέγραψαν το γκαζόν που κέρδισε ως «ένα πολύ άσχημο και καθόλου χρήσιμο γκαζόν, εκτός αν είσαι σπουργίτι».

Ο διαγωνισμός για το πιο άσχημο γκαζόν του Γκότλαντ ξεκίνησε πέρυσι λόγω της απαγόρευσης άρδευσης που εμπόδιζε τους κατοίκους να ποτίζουν τους κήπους τους.  Σκοπός του διαγωνισμού είναι να ευαισθητοποιήσει τους πολίτες σχετικά με την έλλειψη νερού στο νησί, το οποίο βρίσκεται στη μέση της Βαλτικής Θάλασσας. Μια έκθεση του ΟΟΣΑ από το 2022 ανέφερε ότι η διαθεσιμότητα νερού στο Γκότλαντ αναμένεται να μειωθεί κατά 13% μεταξύ 2021 και 2050.

Μετά τον εκτεταμένο ενθουσιασμό για το διαγωνισμό με το απεριποίητο γκαζόν στο Γκότλαντ, σειρά πήραν άλλοι επτά δήμοι της Σουηδίας, καθώς και σε τρεις στον Καναδά, σε μια προσπάθεια να ενθαρρύνουν τους κατοίκους τους να χρησιμοποιούν λιγότερο νερό.

Μια έκθεση του ΟΟΣΑ εξήρε τον διαγωνισμό για το χειρότερο γκαζόν ως έναν τρόπο προσαρμογής στην αλλαγή του κλίματος. Η έκθεση ανέφερε ότι ο «καινοτόμος διαγωνισμός» «βοήθησε στη μείωση της κατανάλωσης νερού και ενέπνευσε μια συζήτηση σχετικά με τη χρήση του νερού εκτός των συνόρων της Σουηδίας».

Στόχος ένας παγκόσμιος οργανισμός χειρότερου γκαζόν 

Οι κάτοικοι του Γκότλαντ προκαλούν τώρα ανθρώπους από όλο τον κόσμο να μοιραστούν εικόνες από το απεριποίητο γκαζόν τους. Ο Γιόχαν Γκούσταφσον εργάζεται για το Differ Agency, το οποίο ασχολείται με την επικοινωνία για την περιοχή του Γκότλαντ και είναι αυτός που διοργανώνει αυτούς τους διαγωνισμούς. Ο ίδιος δήλωσε: «Πολλοί άνθρωποι θα ήθελαν να δουν παρόμοιους διαγωνισμούς στις τοπικές τους κοινότητες, και εκεί γεννήθηκε η ιδέα να γίνει ένας παγκόσμιος διαγωνισμός».

«Είναι πολιτιστικός κανόνας στη Σουηδία να έχεις ένα περιποιημένο γκαζόν, όπως είναι να έχεις το σπίτι σου σε τάξη. Ένα άσχημο γκαζόν θεωρείται σημάδι ότι κάτι δεν πάει καλά, ότι δεν είσαι σε καλή κατάσταση», πρόσθεσε. Θεωρεί δε ότι η Αυστραλία, οι ΗΠΑ και η Νότια Αφρική θα μπορούσαν να συνεισφέρουν σημαντικά. Στις άνυδρες περιοχές των ΗΠΑ, το νερό που χρησιμοποιείται για γκαζόν και κήπους αντιπροσωπεύει το 60% της οικιακής χρήσης νερού, σύμφωνα με την Υπηρεσία Προστασίας Περιβάλλοντος.

Νωρίτερα φέτος, έρευνα έδειξε ότι 25 χώρες αντιμετώπιζαν ακραία πίεση σχετικά με το νερό, η οποία γενικά επηρεάζει περισσότερο από το ένα τέταρτο του παγκόσμιου πληθυσμού.

Διεθνή
0

No.1

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΙΡΑΝ ΗΠΑ ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΠΥΡΗΝΙΚΑ ΟΠΛΑ

Διεθνή / Το Ιράν κατηγορεί τις ΗΠΑ για «εκστρατεία παραπληροφόρησης» ενόψει των αυριανών συνομιλιών στη Γενεύη

Εκπρόσωποι των δύο χωρών θα συναντηθούν αύριο στη Γενεύη - Ο Τραμπ έχει δηλώσει επανειλημμένα πως εάν δεν καταλήξουν σε συμφωνία δεν θα διστάσει να επιτεθεί στο Ιράν
THE LIFO TEAM
Μπιλ Γκέιτς: «Ήταν τεράστιο λάθος» - Η συγγνώμη από το προσωπικό του ιδρύματος για τους δεσμούς του με τον Έπσταϊν

Διεθνή / Μπιλ Γκέιτς: «Ήταν τεράστιο λάθος» - Η συγγνώμη από το προσωπικό του ιδρύματος για τους δεσμούς του με τον Έπσταϊν

Ο δισεκατομμυριούχος παραδέχτηκε ότι είχε δύο εξωσυζυγικές σχέσεις και μίλησε ανοιχτά για την υπόθεση, απαντώντας σε ερωτήσεις και αναλαμβάνοντας την ευθύνη για τις πράξεις του
THE LIFO TEAM
Η Ιαπωνία σχεδιάζει την εγκατάσταση πυραυλικών συστημάτων σε νησί κοντά στην Ταϊβάν

Διεθνή / Η Ιαπωνία σχεδιάζει την εγκατάσταση πυραυλικών συστημάτων σε νησί κοντά στην Ταϊβάν

Τα τελευταία δέκα χρόνια, η Ιαπωνία έχει μετατρέψει τo Γιοναγκούνι από ένα ήσυχο νησί σε στρατιωτική βάση, όπου περίπου 160 μέλη των Δυνάμεων Αυτοάμυνας φροντίζουν για την ασφάλεια των ακτών
THE LIFO TEAM
Η Αίγυπτος απαλλάσσει τους Αμερικανούς και τους Ευρωπαίους από την υποχρέωση έκδοσης βίζας

Διεθνή / Η Αίγυπτος απαλλάσσει Αμερικανούς και Ευρωπαίους από την υποχρέωση έκδοσης βίζας

Τα τελευταία χρόνια η χώρα έχει χαλαρώσει σταδιακά τους κανόνες εισόδου για να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητά της έναντι προορισμών όπως η Τουρκία, το Μαρόκο και το Ντουμπάι
THE LIFO TEAM