Ο Ντόναλντ Τραμπ εκφράζει εκ νέου το ενδιαφέρον του για την ιδιοκτησία της Γροιλανδίας

Ο Ντόναλντ Τραμπ επαναφέρει το ενδιαφέρον για την ιδιοκτησία της Γροιλανδίας Facebook Twitter
Το ενδιαφέρον του Τραμπ για την αγορά της Γροιλανδίας είχε εκφραστεί και κατά την πρώτη του θητεία
0

Ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, εξέφρασε εκ νέου το ενδιαφέρον του για την αμερικανική ιδιοκτησία της Γροιλανδίας, προκαλώντας την άμεση απάντηση του πρωθυπουργού της αυτόνομης περιοχής, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι η Γροιλανδία «δεν πωλείται».

Την Κυριακή, κατά την ανακοίνωση του διορισμού του συνιδρυτή του PayPal, Κεν Χάουερι, ως πρεσβευτή των ΗΠΑ στη Δανία, ο Τραμπ δήλωσε ότι η ιδιοκτησία της Γροιλανδίας από τις Ηνωμένες Πολιτείες είναι «απόλυτη αναγκαιότητα».

«Για λόγους εθνικής ασφάλειας και ελευθερίας παγκοσμίως, οι Ηνωμένες Πολιτείες θεωρούν ότι η ιδιοκτησία και ο έλεγχος της Γροιλανδίας είναι απόλυτη αναγκαιότητα. Ο Κεν θα κάνει εξαιρετική δουλειά εκπροσωπώντας τα συμφέροντα των Ηνωμένων Πολιτειών», ανέφερε σε δήλωσή του.

Ο πρωθυπουργός της Γροιλανδίας, Μούτε Έγκεδε, απέρριψε κατηγορηματικά την ιδέα, γράφοντας σε ανάρτησή του στο Facebook: «Η Γροιλανδία είναι δική μας. Δεν πωλείται και δεν θα πωληθεί ποτέ. Δεν πρέπει να χάσουμε τον πολυετή αγώνα μας για ελευθερία. Ωστόσο, πρέπει να παραμείνουμε ανοιχτοί στη συνεργασία και στο εμπόριο με όλο τον κόσμο, ειδικά με τους γείτονές μας».

Το ενδιαφέρον του Τραμπ για την αγορά της Γροιλανδίας είχε εκφραστεί και κατά την πρώτη του θητεία. Η τότε πρωθυπουργός της Δανίας, Μέτε Φρεντέρικσεν, είχε χαρακτηρίσει την ιδέα «παράλογη». Η Φρεντέρικσεν, η οποία επανεκλέχθηκε το 2022, δήλωσε μέσω του γραφείου της ότι η δανική κυβέρνηση ανυπομονεί να συνεργαστεί με τη νέα αμερικανική διοίκηση και να καλωσορίσει τον νέο πρεσβευτή.

«Σε μια σύνθετη γεωπολιτική κατάσταση όπως η σημερινή, η διατλαντική συνεργασία είναι κρίσιμη», αναφέρθηκε σε ανακοίνωση. Το γραφείο της πρωθυπουργού παρέπεμψε στη δήλωση του πρωθυπουργού της Γροιλανδίας, τονίζοντας ότι η Γροιλανδία δεν είναι προς πώληση αλλά παραμένει ανοιχτή στη συνεργασία.

Οι πλούσιοι πόροι της Γροιλανδίας 

Κατά τη διάρκεια της πρώτης του θητείας, ο Τραμπ είχε εγκρίνει χρηματοδότηση 12 εκατομμυρίων δολαρίων για την οικονομική ανάπτυξη της Γροιλανδίας και είχε ανοίξει προξενείο των ΗΠΑ στην περιοχή, για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες. Οι Ηνωμένες Πολιτείες επίσης διατηρούν τη στρατιωτική βάση Pituffik, τη βορειότερη βάση του Υπουργείου Άμυνας.

Η Γροιλανδία διαθέτει πλούσιους φυσικούς πόρους, όπως σπάνιες γαίες, πολύτιμα μέταλλα και ουράνιο, αλλά οι γεωγραφικές και κλιματικές συνθήκες καθιστούν την εξόρυξή τους ιδιαίτερα δύσκολη. Παρ’ όλα αυτά, οι πόροι της θα μπορούσαν να την κατατάξουν στις πέντε κορυφαίες περιοχές παγκοσμίως, εάν αναπτυχθούν.

Ο Χάουερι, ο οποίος υπηρέτησε ως πρεσβευτής στη Σουηδία κατά την πρώτη θητεία του Τραμπ, εξέφρασε την τιμή του για τον διορισμό του. Στη δήλωσή του δεν σχολίασε το θέμα της ιδιοκτησίας της Γροιλανδίας αλλά δήλωσε ότι ανυπομονεί να συνεργαστεί με τις διπλωματικές ομάδες στην Κοπεγχάγη και στο Νουούκ για την ενίσχυση των δεσμών μεταξύ των χωρών.

Με πληροφορίες από ABC News


 

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Απόφαση σταθμός για τον υπερτουρισμό στην Μαδρίτη: Κλείσιμο τουριστικών διαμερισμάτων έπειτα από παράπονα οικογένειας

Διεθνή / Απόφαση σταθμός για τον υπερτουρισμό στην Μαδρίτη: Κλείσιμο τουριστικών διαμερισμάτων έπειτα από παράπονα οικογένειας

Η οικογένεια, η οποία έχει δύο παιδιά, κατήγγειλε ότι υπέφερε από έντονο στρες, άγχος και αϋπνία λόγω της θορυβώδους και ανάρμοστης συμπεριφοράς των μεθυσμένων επισκεπτών των τουριστικών διαμερισμάτων
LIFO NEWSROOM
Βρετανία: Ουίλιαμ και Κέιτ υποδέχθηκαν τους Μακρόν – Η πριγκίπισσα με look εμπνευσμένο από Dior

Διεθνή / Βρετανία: Ουίλιαμ και Κέιτ υποδέχθηκαν τους Μακρόν – Η πριγκίπισσα με look εμπνευσμένο από Dior

Η Κέιτ Μίντλετον εντυπωσίασε με σακάκι Christian Dior και σκουλαρίκια που ανήκαν στην πριγκίπισσα Νταϊάνα, τιμώντας τη γαλλοβρετανική φιλία και την παράδοση του οίκου
LIFO NEWSROOM
Αμερικανικά πανεπιστήμια σε κρίση: Χάνουν 1 δισ. δολάρια από διεθνείς φοιτητές λόγω Τραμπ

Διεθνή / Αμερικανικά πανεπιστήμια σε κρίση: Χάνουν 1 δισ. δολάρια από φοιτητές λόγω Τραμπ

Οι νέες πολιτικές της κυβέρνησης Τραμπ προκαλούν μαζική φυγή διεθνών φοιτητών από τις ΗΠΑ, με τα πανεπιστήμια να χάνουν έως και $1 δισ. σε δίδακτρα - Ποιες σχολές πλήττονται περισσότερο
LIFO NEWSROOM
Το μεγαλύτερο λιμάνι της Ευρώπης προετοιμάζεται για πόλεμο με τη Ρωσία

Διεθνή / Το μεγαλύτερο λιμάνι της Ευρώπης προετοιμάζεται για πόλεμο με τη Ρωσία

Το λιμάνι του Ρότερνταμ προετοιμάζεται για ενδεχόμενη στρατιωτική σύγκρουση, διαθέτοντας χώρο για πολεμικά πλοία και κρίσιμα εφόδια - Πώς η Ευρώπη αναδιαμορφώνει την αμυντική της στρατηγική
LIFO NEWSROOM