Ο επικεφαλής της Google DeepMind, Ντέμης Χασάμπης, δήλωσε πως δεν έχει κάνει ποτέ χρήση LSD και δεν σκοπεύει να το κάνει, απορρίπτοντας την ιδέα ότι τα παραισθησιογόνα μπορούν να συμβάλουν στην κατανόηση της ανθρώπινης ύπαρξης.
Σε πρόσφατη συνέντευξή του στο περιοδικό Wired, ο Χασάμπης ρωτήθηκε για τη φράση που έχει στο προφίλ του στην πλατφόρμα Χ, όπου αναφέρει ότι αναζητά τη «φύση της πραγματικότητας». Πιο συγκεκριμένα, ρωτήθηκε αν κάποια εμπειρία με LSD συνέβαλε σε αυτή την αναζήτηση. Η απάντησή του ήταν κατηγορηματική: «Όχι, δεν το έκανα έτσι».
Ο Χασάμπης εξήγησε ότι η προσωπική του πορεία προς τη γνώση ξεκίνησε μέσα από το πάθος του για τα βιντεοπαιχνίδια και την ανάγνωση επιστημονικής φαντασίας από μικρή ηλικία.
Ντέμης Χασάμπης: «Έχω ρυθμίσει το μυαλό μου με πολύ συγκεκριμένο τρόπο»
«Απλώς διάβαζα ασταμάτητα όταν ήμουν παιδί. Επιστημονικά βιβλία, επιστημονική φαντασία, τα πάντα», είπε. «Έχω ρυθμίσει το μυαλό μου με πολύ συγκεκριμένο τρόπο. Το χρειάζομαι έτσι όπως είναι, για εκεί που θέλω να φτάσω».
Ο Χασάμπης ηγείται των προσπαθειών της Google για την ανάπτυξη τεχνητής γενικής νοημοσύνης (AGI), μέσω του εργαστηρίου DeepMind. Στόχος του είναι η τεχνητή νοημοσύνη να συμβάλει στην απάντηση θεμελιωδών ερωτημάτων για το σύμπαν, τον χρόνο και τη συνείδηση.
«Με ανησυχούν πολύ οι επιπτώσεις στον εγκέφαλο.
Παρότι η χρήση παραισθησιογόνων είναι διαδεδομένη στη Σίλικον Βάλεϊ, συχνά με τη μορφή μικροδοσολογίας για αύξηση της παραγωγικότητας, ο Χασάμπις δηλώνει επιφυλακτικός:
«Με ανησυχούν πολύ οι επιπτώσεις στον εγκέφαλο. Δεν είναι κάτι που θέλω να διακινδυνεύσω».
Άλλοι γνωστοί επιχειρηματίες της τεχνολογίας έχουν κρατήσει διαφορετική στάση. Ο Μπιλ Γκέιτς παραδέχθηκε στη βιογραφία του ότι πήρε LSD στα νεανικά του χρόνια, χαρακτηρίζοντας την εμπειρία «κοσμική», αλλά και ανησυχητική. Ο Στιβ Τζομπς, από την πλευρά του, είχε χαρακτηρίσει την κατανάλωση LSD ως «μία από τις σημαντικότερες της ζωής του». Ο Σαμ Όλτμαν, επικεφαλής της OpenAI, έχει επίσης μιλήσει θετικά για τη χρήση παραισθησιογόνων, αναφέροντας ότι τον βοήθησαν να ξεπεράσει προσωπικές δυσκολίες.
Ο Χασάμπης, ωστόσο, επιλέγει διαφορετική διαδρομή.
«Δεν γνωρίζουμε τι είναι ο χρόνος, τι είναι η συνείδηση ή η πραγματικότητα», δήλωσε. «Δεν καταλαβαίνω γιατί δεν το σκέφτονται περισσότεροι. Είναι πράγματα που μας κοιτάζουν κατάματα».
Με πληροφορίες από Business Insider