Ο Βρετανός πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον, ανακοίνωσε νέο- τρίτο- lockdown, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το νέο στέλεχος του κορωνοϊού.

 

«Είναι σαφές ότι πρέπει να κάνουμε περισσότερα, μαζί», τόνισε ο Τζόνσον σε διάγγελμά του και κάλεσε τους πολίτες να τηρήσουν τα μέτρα, τονίζοντας ότι αυτό είναι «πιο σημαντικό από ποτέ». Τα νέα μέτρα θα ισχύσουν από τα μεσάνυχτα.

 

Σε ό,τι αφορά στην έξοδο από το lockdown, είπε ότι ελπίζει ότι αυτό θα γίνει σταδιακά μετά τα μέσα Φεβρουαρίου, αν συνεχιστεί με επιτυχία ο εμβολιασμός και μειωθούν οι θάνατοι, αλλά και αν όλοι «διαδραματίσουν τον ρόλο που τους αναλογεί ακολουθώντας τους κανόνες».

 

Αυτό είναι το σκληρότερο lockdown στο οποίο θα μπει η Αγγλία από τον Μάρτιο, καθώς οι ασθενείς που νοσηλεύονται με κορωνοϊό έφτασαν σε νέα επίπεδα ρεκόρ. Τα σχολεία θα κλείσουν και οι πολίτες θα μπορούν να βγουν από το σπίτι μόνο μία φορά την ημέρα, για άσκηση.

 

Μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου οι μαθητές θα παρακολουθούν εξ αποστάσεως μαθήματα, ενώ είναι απίθανο να διεξαχθούν κανονικά οι εξετάσεις. Τα καταστήματα, η λειτουργία των οποίων δεν κρίνεται ύψιστης σημασίας, θα κατεβάσουν ρολά. Οι βουλευτές αναμένεται να ψηφίσουν το νομοσχέδιο για τα νέα μέτρα την Τετάρτη, αν και η εντολή για το κλείσιμο των επιχειρήσεων ισχύει από απόψε.

 

Οι Βρετανοί θα μπορούν να βγουν από το σπίτι μόνο για να πάνε στη δουλειά τους- μόνο αν είναι ανέφικτη η εξ αποστάσεως εργασία- για την αγορά τροφίμων και φαρμάκων. Η άσκηση επιτρέπεται με ένα άτομο από διαφορετικό νοικοκυριό, αλλά η οδηγία προς τους πολίτες είναι να μείνουν στην περιοχή τους και να περιορίσουν αυτή τη δραστηριότητα σε μία φορά την ημέρα. Επίσης, κάποιος θα μπορεί να βγει από το σπίτι του προκειμένου να πάει σε γιατρό ή αν απειλείται η σωματική ακεραιότητά του.

 

«Η εθνική προσπάθεια για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού θα είχε αποτέλεσμα, αλλά τώρα έχουμε ένα νέο στέλεχος του ιού. Η ταχύτητα με την οποία μεταδίδεται είναι ανησυχητική», είπε ο Μπόρις Τζόνσον, σημειώνοντας ότι το νέο στέλεχος είναι κατά 50-70% πιο μεταδοτικό.

 

Τα νοσοκομεία της χώρας δέχονται μεγαλύτερη πίεση από ποτέ, τόνισε ο Βρετανός πρωθυπουργός. «Ο αριθμός των θανάτων έχει αυξηθεί κατά 20% την τελευταία εβδομάδα και δυστυχώς, θα αυξηθεί περαιτέρω», συμπλήρωσε. «Είναι ξεκάθαρο ότι πρέπει να κάνουμε περισσότερα, μαζί», τόνισε, ανακοινώνοντας το νέο lockdown.

 

«Αν η κατανόηση μας για τον ιό δεν αλλάξει δραματικά ξανά, αν το πρόγραμμα εμβολιασμού συνεχίσει με επιτυχία, αν οι θάνατοι αρχίσουν να μειώνονται και- κυρίως- αν όλοι διαδραματίσουν τον ρόλο τους ακολουθώντας τους κανόνες, τότε ελπίζω ότι σταδιακά από τα μέσα Φεβρουαρίου θα μπορέσουμε να αρχίσουμε να βγαίνουμε από το lockdown και να ανοίξουμε τα σχολεία», δήλωσε ο Τζόνσον.

 

«Θέλω να πω σε όλους τους Βρετανούς ότι ξέρω πόσο δύσκολο είναι και ότι ξέρω πόσο έχετε απηυδήσει με τις οδηγίες της κυβέρνησης. Αλλά τώρα, περισσότερο από ποτέ, πρέπει να συνεργαστούμε. Πρέπει να ακολουθήσετε τους νέους κανόνες από τώρα», συνέχισε ο Βρετανός πρωθυπουργός.

 

«Οι εβδομάδες που έρχονται θα είναι οι δυσκολότερες, αλλά πραγματικά πιστεύω ότι μπαίνουμε στην τελευταία φάση», υπογράμμισε ο Τζόνσον, κάνοντας αναφορά στους εμβολιασμούς. «Αλλά σας καλώ, για μια ακόμη φορά να μείνετε σπίτι, να προστατεύσετε το εθνικό σύστημα υγείας και να σώσετε ζωές», κατέληξε.