Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου εντάσσεται στο «Συμβούλιο Ειρήνης» του Ντόναλντ Τραμπ

Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου εντάσσεται στο «Συμβούλειο Ειρήνης» του Ντόναλντ Τραμπ Facebook Twitter
Φωτογραφία: Getty Images
0

Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε σήμερα, Τετάρτη ότι συμφώνησε να συμμετάσχει στο «Συμβούλιο Ειρήνης» που υποστηρίζεται από τις ΗΠΑ και προτάθηκε από τον Ντόναλντ Τραμπ, παρά το γεγονός ότι πριν λίγες ημέρες είχε επικρίνει τη σύνθεση του εν λόγω συμβουλίου.

Το νεοσύστατο όργανο, με πρόεδρο τον Τραμπ, παρουσιάστηκε αρχικά ως ένα περιορισμένο φόρουμ παγκόσμιων ηγετών με αποστολή την εποπτεία της εκεχειρίας στη Γάζα. Πιο πρόσφατα, ωστόσο, η πρωτοβουλία φαίνεται να έχει επεκταθεί πολύ πέρα από αυτό το πλαίσιο, καθώς το περιβάλλον του Τραμπ απηύθυνε προσκλήσεις σε δεκάδες χώρες και άφησε να εννοηθεί ότι το συμβούλιο θα μπορούσε να εξελιχθεί σε μηχανισμό διαμεσολάβησης συγκρούσεων πολύ πέρα από τη Μέση Ανατολή.

Διπλωμάτες έχουν προειδοποιήσει ότι το συμβούλιο θα μπορούσε να υπονομεύσει το έργο του ΟΗΕ.

Όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφο την Τρίτη αν το συμβούλιο θα έπρεπε να αντικαταστήσει τον ΟΗΕ, ο Τραμπ απάντησε: «Ίσως». Είπε ότι ο διεθνής οργανισμός «δεν έχει φανεί ιδιαίτερα χρήσιμος» και «ποτέ δεν ανταποκρίθηκε στις δυνατότητές του», προσθέτοντας ωστόσο ότι ο ΟΗΕ θα πρέπει να συνεχίσει να υπάρχει «επειδή οι δυνατότητές του είναι τεράστιες».

Το γραφείο του Νετανιάχου είχε προηγουμένως εκφράσει αντιρρήσεις για τη σύνθεση της συμβουλίου, στην οποία συμμετέχει η Τουρκία, περιφερειακός αντίπαλος του Ισραήλ.

Ακροδεξιά μέλη του κυβερνητικού συνασπισμού του Ισραήλ απέρριψαν την Κυριακή το σχέδιο των ΗΠΑ για τη μεταπολεμική διακυβέρνηση της Γάζας, κατηγορώντας τον Νετανιάχου ότι δεν προσάρτησε το παλαιστινιακό έδαφος ούτε ίδρυσε νέους ισραηλινούς οικισμούς εκεί.

Ωστόσο, την ίδια ημέρα, το γραφείο του Νετανιάχου ανακοίνωσε ότι αποδέχθηκε την πρόσκληση του Αμερικανού προέδρου.

Χώρες που έχουν ήδη συμφωνήσει να συμμετάσχουν περιλαμβάνουν τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Μαρόκο, το Βιετνάμ, τη Λευκορωσία, την Ουγγαρία, το Καζακστάν και την Αργεντινή. Άλλες, μεταξύ των οποίων το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ρωσία και το εκτελεστικό όργανο της ΕΕ, έχουν επιβεβαιώσει ότι έλαβαν πρόσκληση, αλλά δεν έχουν ακόμη απαντήσει.

Σχέδιο καταστατικού που στάλθηκε από την αμερικανική κυβέρνηση σε περίπου 60 χώρες ζητά από τα μέλη να συνεισφέρουν 1 δισ. δολάρια σε μετρητά, εάν επιθυμούν η συμμετοχή τους να διαρκέσει περισσότερο από τρία χρόνια, σύμφωνα με έγγραφο που είδε το Reuters.

«Κάθε κράτος-μέλος θα υπηρετεί θητεία που δεν θα υπερβαίνει τα τρία έτη από την έναρξη ισχύος του παρόντος καταστατικού, με δυνατότητα ανανέωσης από τον πρόεδρο», αναφέρει το έγγραφο, το οποίο μετέδωσε πρώτο το Bloomberg News. «Ο τριετής όρος συμμετοχής δεν θα ισχύει για κράτη-μέλη που θα συνεισφέρουν πάνω από 1.000.000.000 δολάρια σε μετρητά εντός του πρώτου έτους από την έναρξη ισχύος του καταστατικού».

Διπλωμάτες προειδοποίησαν ότι το προτεινόμενο «Συμβούλιο Ειρήνης» φαίνεται να στοχοποιεί υφιστάμενους διεθνείς θεσμούς, συμπεριλαμβανομένου του ΟΗΕ. Το καταστατικό αναφέρει ότι η επιτροπή πρέπει να έχει «το θάρρος να απομακρυνθεί από προσεγγίσεις και θεσμούς που πολύ συχνά έχουν αποτύχει».

Ο Τραμπ είναι εδώ και χρόνια έντονος επικριτής του ΟΗΕ και νωρίτερα αυτόν τον μήνα ανακοίνωσε ότι οι ΗΠΑ θα αποχωρήσουν από 66 διεθνείς οργανισμούς και συνθήκες, περίπου οι μισοί εκ των οποίων συνδέονται με το σύστημα του ΟΗΕ.

Σύμφωνα με το σχέδιο καταστατικού, η συμμετοχή στο συμβούλιο θα περιορίζεται σε κράτη που προσκαλούνται από τον πρόεδρο. Ο πρόεδρος θα διαθέτει επίσης ευρείες εξουσίες, μεταξύ των οποίων η δυνατότητα απομάκρυνσης κρατών-μελών καθώς και ο διορισμός διαδόχου σε περίπτωση αποχώρησής του.

Με πληροφορίες από Guardian

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΙΡΑΝ ΗΠΑ ΕΡΥΘΡΑ ΘΑΛΑΣΣΑ ΠΕΡΣΙΚΟΣ ΚΟΛΠΟΣ

Διεθνή / Το Ιράν απειλεί να αποκλείσει την Ερυθρά Θάλασσα και τον Περσικό Κόλπο αν συνεχιστεί ο αμερικανικός αποκλεισμός

Παρότι η Τεχεράνη δεν διαθέτει ακτογραμμή στην Ερυθρά Θάλασσα, θεωρείται ότι μπορεί να ασκήσει επιρροή στην περιοχή μέσω των συμμάχων της στην Υεμένη, των ανταρτών Χούθι
THE LIFO TEAM
ΚΑΡΟΛΟΣ ΗΠΑ ΟΜΙΛΙΑ

Διεθνή / Βασιλιάς Κάρολος: Η ιστορική κίνηση που ετοιμάζει ενόψει της επίσκεψής του στις ΗΠΑ

Ο βασιλιάς θα ταξιδέψει στις ΗΠΑ εν μέσω του έντονου κλίματος ανάμεσα σε Τραμπ και Στάρμερ, και αυξανόμενων επικρίσεων προς τον μονάρχη για την εμπλοκή της οικογένειάς του στην υπόθεση Έπσταϊν
THE LIFO TEAM
BBC ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΕΛΛΑΔΑ ΜΙΣΘΟΦΟΡΟΙ

Διεθνή / BBC: Η Ελλάδα χρησιμοποιεί μασκοφόρους μετανάστες για να απωθήσει άλλους στον Έβρο

Η έρευνα του βρετανικού δικτύου επικαλείται μαρτυρίες μεταναστών, πρώην μισθοφόρων, αστυνομικές πηγές και έγγραφα - Καταγγελίες για λεκτική και σωματική κακοποίηση, μέχρι και απειλές για βιασμό - Η απάντηση του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη
THE LIFO TEAM
ΠΛΟΥΣΙΟΤΕΡΗ ΓΥΝΑΙΚΑ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ

Διεθνή / Αυστραλία: Η πλουσιότερη γυναίκα της χώρας πρέπει να μοιραστεί μέρος της περιουσίας της

Σύμφωνα με απόφαση δικαστηρίου, η Τζίνα Ράινχαρτ καλείται να αποχωριστεί σεβαστό μέρος της περιουσίας της, λόγω πολύχρονης διαμάχης σχετικά με την επιχειρηματική της αυτοκρατορία στον τομέα της εξόρυξης
THE LIFO TEAM
ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ DEEPFAKE ΔΙΚΗ

Διεθνή / Αυστραλία: 19χρονος ομολόγησε την ενοχή του για τη δημιουργία deepfake πορνό σε μια ιστορική υπόθεση

Είναι το πρώτο άτομο που διώκεται βάσει νέου νόμου, ο οποίος ποινικοποιεί την αλλοίωση σεξουαλικών εικόνων και προβλέπει ποινή έως και επτά χρόνια φυλάκισης
THE LIFO TEAM
«Δεν πρέπει να γυρίσουμε στο νόμο της ζούγκλας»: Το «αμένσιοτο» της Κίνας για τον Τραμπ

Διεθνή / «Δεν πρέπει να γυρίσουμε στο νόμο της ζούγκλας»: Το «αμένσιοτο» της Κίνας για τον Τραμπ

Η απόφαση της Ουάσινγκτον να επιβάλει αποκλεισμό στις εξαγωγές ιρανικού πετρελαίου από τα Στενά του Ορμούζ δημιουργεί ένα επικίνδυνο διπλωματικό ναρκοπέδιο για τον Πρόεδρο Τραμπ, λίγες μόλις εβδομάδες πριν από την προγραμματισμένη επίσκεψή του στο Πεκίνο.
THE LIFO TEAM
ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΠΟΛΕΜΟΣ ΙΡΑΝ ΗΠΑ

Διεθνή / Ζελένσκι: «Οι ΗΠΑ δεν έχουν χρόνο για την Ουκρανία λόγω Ιράν» - Νεκρό 8χρονο παιδί και 14 τραυματίες στο Τσερκάσι

«Εάν οι ΗΠΑ δεν ασκήσουν πίεση στον Πούτιν και περιοριστούν σε έναν ήπιο διάλογο, τότε εκείνος δεν θα έχει λόγο να φοβάται», δήλωσε ο Ουκρανός πρόεδρος - Συνεχίζονται οι ρωσικές επιδρομές
THE LIFO TEAM