Ο κορωνοϊός μπορεί να απειλήσει την πρόοδο για την ισότητα των φύλων, προειδοποιεί η Μέρκελ

Ο κορωνοϊός μπορεί να απειλήσει την πρόοδο για την ισότητα των φύλων, προειδοποιεί η Μέρκελ Facebook Twitter
Πηγή φωτό EPA
0

Η Άνγκελα Μέρκελ προειδοποίησε ότι η πανδημία του κορωνοϊού μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την πρόοδο που έχει γίνει για την ισότητα των φύλων, καθώς οι γυναίκες έχουν επηρεαστεί δυσανάλογα.

 

«Πρέπει να σιγουρευτούμε ότι η πανδημία δεν θα μας οδηγήσει σε οπισθοχώρηση σε παλιά μοτίβα για τα φύλα, που πιστεύαμε ότι είχαμε ξεπεράσει», τόνισε η Γερμανίδα καγκελάριος, σε βιντεοσκοπημένο μήνυμα με αφορμή την αυριανή Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας.

 

Οι γυναίκες έχουν επηρεαστεί δυσανάλογα από την πανδημία, υπογράμμισε η Μέρκελ, ενώ υποεκπροσωπούνται στις θέσεις λήψης αποφάσεων.

 

«Για μία ακόμη φορά, είναι οι γυναίκες εκείνες που πιο συχνά καλούνται να βρουν την ισορροπία ανάμεσα στην κατ’ οίκον διδασκαλία, τη φροντίδα των παιδιών και τη δουλειά τους», τόνισε η καγκελάριος, ενώ σημείωσε ότι οι γυναίκες είναι πολύ περισσότερους από τους άνδρες σε επαγγέλματα φροντίδας, σε μια στιγμή που αυτές οι δουλειές είναι ιδιαίτερα δύσκολες.

 

«Πάνω από το 75% εκείνων που εργάζονται στον τομέα της Υγείας είναι γυναίκες, από γραφεία γιατρών μέχρι νοσοκομεία, εργαστήρια και φαρμακεία», είπε η Μέρκελ, όμως οι γυναίκες καλύπτουν μετά βίας το 30% των διευθυντικών θέσεων σε αυτούς τους τομείς.

 

«Δεν μπορεί οι γυναίκες, που σε μεγάλο βαθμό σηκώνουν τις κοινωνίες μας, την ίδια ώρα να μην εμπλέκονται ισότιμα σε σημαντικές πολιτικές, οικονομικές και κοινωνικές αποφάσεις», υπογράμμισε.

 

Η πρόσφατη νομοθεσία απαιτεί από τις γερμανικές εταιρείες που είναι εισηγμένες στο χρηματιστήριο να περιλαμβάνουν περισσότερες γυναίκες στα διοικητικά συμβούλιά τους. Όμως η Μέρκελ τόνισε ότι πρέπει να γίνουν περισσότερα για την υποστήριξή τους, μεταξύ άλλων και για τη μισθολογική ισότητα.

 

«Επιτέλους, οι γυναίκες πρέπει να κερδίζουν τα ίδια με τους άνδρες», ανέφερε χαρακτηριστικά η καγκελάριος.Η Γερμανία έχει ένα από τα μεγαλύτερα μισθολογικά χάσματα στην ΕΕ, καθώς κατά μέσο όρο οι γυναίκες κερδίζουν 19% λιγότερα από τους άνδρες σύμφωνα με στοιχεία του 2019. Κάτι που εν μέρει οφείλεται στο γεγονός ότι πολλές Γερμανίδες εργάζονται σε θέσεις ημιαπασχόλησης. Το χάσμα μειώνεται στο 6% σε ό,τι αφορά τη σύγκριση μεταξύ ανδρών και γυναικών στις ίδιες δουλειές.

 

Με πληροφορίες από Guardian

 

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Βρετανοί στρατιώτες στις μάχες στην Ουκρανία, λέει γερμανικό ηχητικό - Σχεδιάζουν χτυπήματα σε ρωσικό έδαφος, λέει η Μόσχα

Διεθνή / Βρετανοί στρατιώτες στις μάχες στην Ουκρανία, λέει γερμανικό ηχητικό - Σχεδιάζουν χτυπήματα σε ρωσικό έδαφος, λέει η Μόσχα

Παιχνίδια πολέμου ανάμεσα σε Λονδίνο, Μόσχα και Βερολίνο - Η διαρροή συνομιλίας Γερμανών στρατιωτικών για το σύστημα Taurus - Το χτύπημα στην γέφυρα Κερτς και η οργή των Βρετανών για τους Γερμανούς
NEWSROOM
Δημοτικές εκλογές στην Τουρκία: «Κωνσταντινούπολη, ο σεβντάς μας», το νέο σποτ του υποψηφίου Μουράτ Κουρούμ

Διεθνή / Δημοτικές εκλογές στην Τουρκία: «Κωνσταντινούπολη, ο σεβντάς μας», το νέο σποτ του υποψηφίου Μουράτ Κουρούμ

Ο έμπιστος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για τις δημοτικές εκλογές άρχισε να χρησιμοποιεί το σύνθημα «Θα έρθει ο Απρίλιος και τα πρόσωπα θα χαμογελάσουν»
ΠΕΤΡΟΣ ΚΡΑΝΙΑΣ
Το Μπάκιγχαμ αναβαθμίζει την «εξαφανισμένη» Κέιτ Μίντλετον: Θα απονέμει τιμητικές διακρίσεις εκ μέρους του βασιλιά

Διεθνή / Το Μπάκιγχαμ αναβαθμίζει την «εξαφανισμένη» Κέιτ Μίντλετον: Θα απονέμει τιμητικές διακρίσεις εκ μέρους του βασιλιά

Το βασιλικό πρωτόκολλο επιτρέπει μόνο στους εκ γενετής γαλαζοαίματους να απονέμουν τιμητικές διακρίσεις - Η αλλαγή που μελετά το παλάτι για τις εξ αγχιστείας γαλαζοαίματες, Κέιτ Μίντλετον και βασίλισσα Καμίλα
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ