Ο κορωνοϊός μπορεί να απειλήσει την πρόοδο για την ισότητα των φύλων, προειδοποιεί η Μέρκελ

Ο κορωνοϊός μπορεί να απειλήσει την πρόοδο για την ισότητα των φύλων, προειδοποιεί η Μέρκελ Facebook Twitter
Πηγή φωτό EPA
0

Η Άνγκελα Μέρκελ προειδοποίησε ότι η πανδημία του κορωνοϊού μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την πρόοδο που έχει γίνει για την ισότητα των φύλων, καθώς οι γυναίκες έχουν επηρεαστεί δυσανάλογα.

 

«Πρέπει να σιγουρευτούμε ότι η πανδημία δεν θα μας οδηγήσει σε οπισθοχώρηση σε παλιά μοτίβα για τα φύλα, που πιστεύαμε ότι είχαμε ξεπεράσει», τόνισε η Γερμανίδα καγκελάριος, σε βιντεοσκοπημένο μήνυμα με αφορμή την αυριανή Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας.

 

Οι γυναίκες έχουν επηρεαστεί δυσανάλογα από την πανδημία, υπογράμμισε η Μέρκελ, ενώ υποεκπροσωπούνται στις θέσεις λήψης αποφάσεων.

 

«Για μία ακόμη φορά, είναι οι γυναίκες εκείνες που πιο συχνά καλούνται να βρουν την ισορροπία ανάμεσα στην κατ’ οίκον διδασκαλία, τη φροντίδα των παιδιών και τη δουλειά τους», τόνισε η καγκελάριος, ενώ σημείωσε ότι οι γυναίκες είναι πολύ περισσότερους από τους άνδρες σε επαγγέλματα φροντίδας, σε μια στιγμή που αυτές οι δουλειές είναι ιδιαίτερα δύσκολες.

 

«Πάνω από το 75% εκείνων που εργάζονται στον τομέα της Υγείας είναι γυναίκες, από γραφεία γιατρών μέχρι νοσοκομεία, εργαστήρια και φαρμακεία», είπε η Μέρκελ, όμως οι γυναίκες καλύπτουν μετά βίας το 30% των διευθυντικών θέσεων σε αυτούς τους τομείς.

 

«Δεν μπορεί οι γυναίκες, που σε μεγάλο βαθμό σηκώνουν τις κοινωνίες μας, την ίδια ώρα να μην εμπλέκονται ισότιμα σε σημαντικές πολιτικές, οικονομικές και κοινωνικές αποφάσεις», υπογράμμισε.

 

Η πρόσφατη νομοθεσία απαιτεί από τις γερμανικές εταιρείες που είναι εισηγμένες στο χρηματιστήριο να περιλαμβάνουν περισσότερες γυναίκες στα διοικητικά συμβούλιά τους. Όμως η Μέρκελ τόνισε ότι πρέπει να γίνουν περισσότερα για την υποστήριξή τους, μεταξύ άλλων και για τη μισθολογική ισότητα.

 

«Επιτέλους, οι γυναίκες πρέπει να κερδίζουν τα ίδια με τους άνδρες», ανέφερε χαρακτηριστικά η καγκελάριος.



Η Γερμανία έχει ένα από τα μεγαλύτερα μισθολογικά χάσματα στην ΕΕ, καθώς κατά μέσο όρο οι γυναίκες κερδίζουν 19% λιγότερα από τους άνδρες σύμφωνα με στοιχεία του 2019. Κάτι που εν μέρει οφείλεται στο γεγονός ότι πολλές Γερμανίδες εργάζονται σε θέσεις ημιαπασχόλησης. Το χάσμα μειώνεται στο 6% σε ό,τι αφορά τη σύγκριση μεταξύ ανδρών και γυναικών στις ίδιες δουλειές.

 

Με πληροφορίες από Guardian

 

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ποια είναι η Ράμα Ντουουάτζι, η σύζυγος του Ζόχραν Μαμντάνι και πιθανή νέα Πρώτη Κυρία της Νέας Υόρκης

Διεθνή / Ποια είναι η Ράμα Ντουουάτζι, η σύζυγος του Ζόχραν Μαμντάνι και πιθανή νέα Πρώτη Κυρία της Νέας Υόρκης

Γνώρισε μέσω dating app τον Ζόχραν Μαμντάνι και παντρεύτηκαν το 2024 - Σε αναρτήσεις της έχει εκφράσει αλληλεγγύη προς τους Παλαιστίνιους και έχει επικρίνει την αμερικανική εξωτερική πολιτική
LIFO NEWSROOM
«Δεν δίστασε στιγμή»: Ο «ήρωας» εργαζόμενος που προσπάθησε να σταματήσει τον δράστη της επίθεσης στο τρένο

Διεθνή / «Δεν δίστασε στιγμή»: Ο «ήρωας» εργαζόμενος που προσπάθησε να σταματήσει τον δράστη της επίθεσης στο τρένο

O 48χρονος Σαμίρ Ζιτούνι τραυματίστηκε σοβαρά προσπαθώντας να εμποδίσει τον δράστη της επίθεσης με μαχαίρι σε τρένο που ταξίδευε από το Ντόνκαστερ προς το Λονδίνο το βράδυ του Σαββάτου
LIFO NEWSROOM
Πέθανε ο δισεκατομμυριούχος Gopichand Hinduja, επικεφαλής της πλουσιότερης οικογένειας της Βρετανίας

Διεθνή / Πέθανε ο δισεκατομμυριούχος Gopichand Hinduja, επικεφαλής της πλουσιότερης οικογένειας της Βρετανίας

Η οικογένεια Hinduja, με χαμηλό δημόσιο προφίλ αλλά τεράστια επιχειρηματική δραστηριότητα, βρέθηκε φέτος στην κορυφή της λίστας πλουσίων των Sunday Times με περιουσία που εκτιμάται στα 35,3 δισ. λίρες
LIFO NEWSROOM
Βρετανία: Η αστυνομία είχε ταυτοποιήσει τον δράστη πριν από την επίθεση με μαχαίρι στο τρένο

Διεθνή / Βρετανία: Η αστυνομία είχε ταυτοποιήσει τον δράστη πριν από την επίθεση με μαχαίρι στο τρένο

Η αστυνομία είχε ήδη ταυτοποιήσει τον δράστη ως ύποπτο για προηγούμενη επίθεση με μαχαίρι στο δίκτυο του Λονδίνου, όμως δεν κατάφερε να τον εντοπίσει προτού ξεσπάσει το αιματηρό περιστατικό στο τρένο
LIFO NEWSROOM
Choking: Η Βρετανία απαγορεύει τη πορνογραφία με σκηνές στραγγαλισμού

Διεθνή / Choking: Η Βρετανία απαγορεύει τη πορνογραφία με σκηνές στραγγαλισμού

Η κατοχή και δημοσίευση τέτοιου υλικού θα αποτελούν ποινικό αδίκημα, κατατάσσοντάς τον στραγγαλισμό στην ίδια κατηγορία με την παιδική σεξουαλική κακοποίηση και το τρομοκρατικό περιεχόμενο.
LIFO NEWSROOM