Ο κορωνοϊός μπορεί να απειλήσει την πρόοδο για την ισότητα των φύλων, προειδοποιεί η Μέρκελ

Ο κορωνοϊός μπορεί να απειλήσει την πρόοδο για την ισότητα των φύλων, προειδοποιεί η Μέρκελ Facebook Twitter
Πηγή φωτό EPA
0

Η Άνγκελα Μέρκελ προειδοποίησε ότι η πανδημία του κορωνοϊού μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την πρόοδο που έχει γίνει για την ισότητα των φύλων, καθώς οι γυναίκες έχουν επηρεαστεί δυσανάλογα.

 

«Πρέπει να σιγουρευτούμε ότι η πανδημία δεν θα μας οδηγήσει σε οπισθοχώρηση σε παλιά μοτίβα για τα φύλα, που πιστεύαμε ότι είχαμε ξεπεράσει», τόνισε η Γερμανίδα καγκελάριος, σε βιντεοσκοπημένο μήνυμα με αφορμή την αυριανή Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας.

 

Οι γυναίκες έχουν επηρεαστεί δυσανάλογα από την πανδημία, υπογράμμισε η Μέρκελ, ενώ υποεκπροσωπούνται στις θέσεις λήψης αποφάσεων.

 

«Για μία ακόμη φορά, είναι οι γυναίκες εκείνες που πιο συχνά καλούνται να βρουν την ισορροπία ανάμεσα στην κατ’ οίκον διδασκαλία, τη φροντίδα των παιδιών και τη δουλειά τους», τόνισε η καγκελάριος, ενώ σημείωσε ότι οι γυναίκες είναι πολύ περισσότερους από τους άνδρες σε επαγγέλματα φροντίδας, σε μια στιγμή που αυτές οι δουλειές είναι ιδιαίτερα δύσκολες.

 

«Πάνω από το 75% εκείνων που εργάζονται στον τομέα της Υγείας είναι γυναίκες, από γραφεία γιατρών μέχρι νοσοκομεία, εργαστήρια και φαρμακεία», είπε η Μέρκελ, όμως οι γυναίκες καλύπτουν μετά βίας το 30% των διευθυντικών θέσεων σε αυτούς τους τομείς.

 

«Δεν μπορεί οι γυναίκες, που σε μεγάλο βαθμό σηκώνουν τις κοινωνίες μας, την ίδια ώρα να μην εμπλέκονται ισότιμα σε σημαντικές πολιτικές, οικονομικές και κοινωνικές αποφάσεις», υπογράμμισε.

 

Η πρόσφατη νομοθεσία απαιτεί από τις γερμανικές εταιρείες που είναι εισηγμένες στο χρηματιστήριο να περιλαμβάνουν περισσότερες γυναίκες στα διοικητικά συμβούλιά τους. Όμως η Μέρκελ τόνισε ότι πρέπει να γίνουν περισσότερα για την υποστήριξή τους, μεταξύ άλλων και για τη μισθολογική ισότητα.

 

«Επιτέλους, οι γυναίκες πρέπει να κερδίζουν τα ίδια με τους άνδρες», ανέφερε χαρακτηριστικά η καγκελάριος.



Η Γερμανία έχει ένα από τα μεγαλύτερα μισθολογικά χάσματα στην ΕΕ, καθώς κατά μέσο όρο οι γυναίκες κερδίζουν 19% λιγότερα από τους άνδρες σύμφωνα με στοιχεία του 2019. Κάτι που εν μέρει οφείλεται στο γεγονός ότι πολλές Γερμανίδες εργάζονται σε θέσεις ημιαπασχόλησης. Το χάσμα μειώνεται στο 6% σε ό,τι αφορά τη σύγκριση μεταξύ ανδρών και γυναικών στις ίδιες δουλειές.

 

Με πληροφορίες από Guardian

 

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΡΙΑΛΙΤΙ ΒΡΕΤΑΝΙΑ ΗΝΩΜΕΝΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ ΒΙΑΣΜΟΣ

Διεθνή / Βρετανία: Η «συγγνώμη» του Channel 4 για τις καταγγελίες περί σεξουαλικής κακοποίησης σε ριάλιτι

Η επικεφαλής του βρετανικού καναλιού δήλωσε ότι πιστεύει ότι το κανάλι ενήργησε σωστά, αλλά ότι «λυπάται βαθιά» για την ταραχή που προκάλεσε στις συμμετέχουσες
THE LIFO TEAM
ΜΠΑΡΝΕΪ ΦΡΑΝΚ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΗΠΑ

Διεθνή / Πέθανε ο Μπάρνεϊ Φρανκ, ο πρώτος ανοιχτά ομοφυλόφιλος βουλευτής των ΗΠΑ, σε ηλικία 86 ετών

Ο Φρανκ υπηρέτησε στο Κογκρέσο από το 1981 έως το 2013 και υπήρξε βασικός «αρχιτέκτονας» του Dodd-Frank Act, του νομοσχεδίου που δημιούργησε νέους εποπτικούς μηχανισμούς και επέβαλε αυστηρότερους περιορισμούς στις τράπεζες μετά τη Μεγάλη Ύφεση του 2008
THE LIFO TEAM
ΓΑΖΑ ΑΝΟΙΚΟΔΟΜΗΣΗ ΣΧΕΔΙΟ

Διεθνή / «Η πόρτα προς το μέλλον της Γάζας παραμένει κλειστή»: Οι υποσχέσεις Τραμπ για ανοικοδόμηση «κολλάνε»

H Γάζα παραμένει χωρίς σαφή ορίζοντα αποκατάστασης, με τους κατοίκους να συνεχίζουν να ζουν σε συνθήκες κρίσης και το πολιτικό μέλλον της περιοχής να παραμένει εξαιρετικά αβέβαιο
THE LIFO TEAM