Ο κόλπος και η «μπόνους τρύπα»: Τρανφοβικές αντιδράσεις για σχόλιο σε γλωσσάρι αντικαρκινικής οργάνωσης

Τρανσφοβικά σχόλια για οργάνωση κατά του καρκίνου- Ο κόλπος και η «μπόνους τρύπα» Facebook Twitter
Φωτ.: Pixabay
0

Μια φιλανθρωπική οργάνωση για τον καρκίνο διευκρίνισε ότι η οδηγία της σχετικά με τη χρήση φράσεων όπως η «μπόνους τρύπα» για την αναφορά σε έναν κόλπο δεν έχει σκοπό να αντικαταστήσει τον όρο, απαντώντας έτσι σε τρανσφοβικά σχόλια που ξέσπασαν.

Ειδικότερα, το Jo’s Cervical Cancer Trust, σκοπός του οποίου είναι «να προλάβει όσο το δυνατόν περισσότερους καρκίνους του τραχήλου της μήτρας», ακολουθεί μια περιεκτική προσέγγιση για τη φροντίδα των ασθενών του, στους οποίους περιλαμβάνονται γυναίκες, τρανς άνδρες και non-binary άτομα.

Αντιδράσεις όμως προκλήθηκαν μετά από ένα δημοσίευμα της Daily Mail, το προηγούμενο Σαββατοκύριακο, όπου αναφερόταν σε ένα γλωσσάρι στον ιστότοπο της οργάνωσης, στο οποίο περιγράφεται λεπτομερώς η γλώσσα που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την υποστήριξη τρανς και non-binary ατόμων. Η λίστα, που δημιουργήθηκε σε συνεργασία με το LGBTQ Foundation, περιελάμβανε τους όρους «μπόνους τρύπα» και «μπροστινή τρύπα» ως δύο εναλλακτικές λέξεις για τον κόλπο που χρησιμοποιούνται από ορισμένα τρανς άτομα.

Η Daily Mail επικαλέστηκε την Bev Jackson της LGB Alliance, σύμφωνα με την οποία οι συγκεκριμένοι όροι «απανθρωπίζουν σκόπιμα τις γυναίκες». Μετά από παρόμοια ρεπορτάζ των Times, της Telegraph και των GB News, ακολούθησαν αρκετά αρνητικά σχόλια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Ωστόσο, το Jo's Cervical Trust ξεκαθάρισε ότι η συγκεκριμένη του οδηγία αφορούσε πάντα τους τρανς άνδρες και τους non-binary ανθρώπους.

Ένας εκπρόσωπος της φιλανθρωπικής οργάνωσης δήλωσε στο PinkNews: «Η ιστοσελίδα δεν προωθεί τη χρήση αυτών των φράσεων σε όλες τις γυναίκες, είναι μια λίστα με φράσεις που οι νοσηλευτές αναφέρουν πως ορισμένοι ασθενείς προτιμούν».

Το γλωσσάριο καθιστά σαφές στους επαγγελματίες του ιατρικού κλάδου ότι θα πρέπει «να επισημαίνουν ποιες λέξεις θα προτιμούσε να χρησιμοποιήσει κάποιος».

Παρόλα αυτά, η Daily Mail περιελάμβανε στο δημοσίευμά της σχόλια από την τρανσφοβική Kelly-Jay Keen, που χαρακτήρισε τους συγκεκριμένους όρους ως «διαγραφή της γυναικείας γλώσσας» και από την ιδρύτρια των Conservatives for Women, Caroline Ffiske, η οποία χαρακτήρισε το γλωσσάρι «απανθρωπιστικό» και το κατηγόρησε για «τσεκούρωμα».

Εκπρόσωπος της οργάνωσης Jo's Cervical Cancer Trust ανέφερε, από την πλευρά του, στο PinkNews: «Οι πληροφορίες που μοιράζονται προέρχονται από μια ιστοσελίδα που έχει γραφτεί για επαγγελματίες υγείας σχετικά με την υποστήριξη τρανς ανδρών ή/και non-binary ασθενών που προχωρούν σε προληπτικό έλεγχο του τραχήλου της μήτρας».

Και προσθέτει: «Οι γυναίκες είναι το κύριο κοινό μας στο Jo's, ωστόσο ορισμένοι τρανς άνδρες ή/και non-binary άτομα έχουν τράχηλο και για να μειωθούν όσο το δυνατόν περισσότερο οι καρκίνοι του τραχήλου της μήτρας είναι σημαντικό να παρέχουμε επίσης πληροφορίες για αυτήν την ομάδα και τους επαγγελματίες υγείας που τους υποστηρίζουν».

Το Jo’s Cervical Trust στο παρελθόν έχει βρεθεί και πάλι αντιμέτωπο με αντιδράσεις για τη συμπερίληψη τρανς ατόμων στους ασθενείς που υποστηρίζει και έχει βρεθεί στα «πυρά» TERF's που ισχυρίζονται ότι μόνο οι γυναίκες έχουν τράχηλο, παρά την ύπαρξη τρανς ανδρών και non-binary ατόμων.

Σημειώνεται πως το ερώτημα ποιος μπορεί να έχει τράχηλο τίθεται τακτικά στους Βρετανούς πολιτικούς. Η βουλευτής των Εργατικών, Emily Thornberry, απέρριψε πρόσφατα σχετική ερώτηση που της έκαναν στο Twitter, λέγοντας: «Ο ξάδελφός μου είναι τρανς άνδρας. Υποθέτω ότι έχει τράχηλο. Δεν έχω ρωτήσει και δεν με αφορά».

Όλα τα άτομα με τράχηλο άνω των 25 ετών θα πρέπει να κάνουν τις σχετικές εξετάσεις, αλλά τα κυβερνητικά στοιχεία στη Βρετανία που δημοσιεύθηκαν το 2022 έδειξαν ότι μόνο το 58% των τρανς ανδρών και non-binary ατόμων είχαν ελεγχθεί. Λίγο περισσότερο από το ήμισυ (53%) δήλωσαν ότι πιστεύουν πως έχουν πληροφορηθεί επαρκώς σχετικά με τον προληπτικό έλεγχο του τραχήλου της μήτρας.

Με πληροφορίες από το thepinknews

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ