Την ανάγκη να αποκλιμακωθεί η ένταση, υπογράμμισε στην πολυαναμενόμενη ομιλία του ενώπιον του καταλανικού κοινοβουλίου, ο πρόεδρος της Καταλονίας, Κάρλες Πουτζντεμόν, μιλώντας για τις «πολιτικές συνέπειες» που είχε το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της περιφέρειας από την Ισπανία.

 

Ο Πουτζντεμόν αν και αρχικά ζήτησε από το κοινοβούλιο να του δώσει την εντολή για να κηρύξει την Καταλονία ανεξάρτητο κράτος, στη συνέχεια πρότεινε στη Βουλή να αναστείλει προσωρινά τον νόμο που αφορά τη διαδικασία εφαρμογής του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος.

 

«Σε αυτή την ιστορική στιγμή, ως πρόεδρος της Καταλονίας, θέλω να ακολουθήσω τη λαϊκή βούληση να γίνει η Καταλονία ανεξάρτητο κράτος», είπε συγκεκριμένα.

 

Συνεχίζοντας ανακοίνωσε την αναβολή της ανακήρυξης ανεξαρτησίας και την επιδίωξη διαλόγου. «Αναστέλλουμε τη κήρυξη ανεξαρτησίας για μερικές εβδομάδες, επειδή θέλουμε έναν λογικό διάλογο, μια διαμεσολάβηση με το ισπανικό κράτος», ανέφερε.

 

Ο ηγέτης της Καταλονίας αναστέλλει την ανακήρυξη ανεξαρτησίας - Ζητά διάλογο με τη Μαδρίτη
EPA/ALBERTO ESTEVEZ

 

Ο Πουτζντεμόν σημείωσε ότι η «σύγκρουση» με τη Μαδρίτη μπορεί να επιλυθεί μέσω διαπραγμάτευσης και πρόσθεσε ότι αξίζει να γίνει μια προσπάθεια για να αναζητηθεί διεθνής μεσολάβηση.

 

«Ζούμε μια εξαιρετική στιγμή, με ιστορικές διαστάσεις» είπε ο Πουτζντεμόν, τονίζοντας ότι «δεν απευθύνει απειλές» και ότι το ζήτημα της ανεξαρτησίας της Καταλονίας «δεν είναι εσωτερική σύγκρουση στην Ισπανία, αλλά ευρωπαϊκή υπόθεση».

 

«Είναι σαφές ότι πρέπει να αναλάβουμε το μερίδιο της ευθύνης που μας αναλογεί. Και ευθύνη μας είναι να αποκλιμακώσουμε την ένταση», συνέχισε, υπογραμμίζοντας όμως ότι «εκατομμύρια Καταλανοί πολίτες πιστεύουν ότι η Καταλονία θα πρέπει να έχει το δικό της κράτος».

 

Ακόμα, χαιρέτισε τη διαδικασία του δημοψηφίσματος και καταδίκασε τις ενέργειες της ισπανικής κυβέρνησης, αλλά επιπλέον αναγνώρισε ότι όλες τις πλευρές ανησυχούν για το τι θα συμβεί στη συνέχεια. «Είμαστε όλοι μέλη της ίδιας κοινότητας και πρέπει να προχωρήσουμε μαζί. Ο μόνος δρόμος προς τα εμπρός είναι η δημοκρατία και η ειρήνη», ανέφερε μιλώντας στους βουλευτές.

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr