Ο Βενέδικτος παραδέχθηκε ότι έδωσε ψευδείς πληροφορίες σε έρευνα για σεξουαλική κακοποίηση παιδιών

Ο Βενέδικτος παραδέχθηκε ότι έκανε ψευδή ισχυρισμό σε έρευνα για τη σεξουαλική κακοποίηση παιδιών Facebook Twitter
Πηγή φωτό EPA
0

Ο πρώην Πάπας Βενέδικτος παραδέχθηκε ότι παρείχε ψευδείς πληροφορίες σε γερμανική έρευνα για σεξουαλική κακοποίηση παιδιών από ιερείς. 

Ο Βενέδικτος, που παραιτήθηκε από τη θέση του Ποντίφικα το 2013, παραδέχθηκε τελικά ότι είχε παραστεί σε σύσκεψη με αξιωματούχους της τοπικής εκκλησίας το 1980, όπου έγινε συζήτηση για ιερέα για τον οποίο υπήρχαν υποψίες ότι ήταν παιδόφιλος. 

Σε γραπτή δήλωση που είχε κάνει σε Γερμανούς ερευνητές ο Βενέδικτος ανέφερε ότι απουσίαζε από τη συνάντηση, κάτι που τώρα απέδωσε σε συντακτικό λάθος. 

Η παραδοχή του έρχεται λίγες ημέρες μετά τη δημοσιοποίηση της έκθεσης της έρευνας, η οποία υποστήριζε ότι ο Βενέδικτος απέτυχε να αναλάβει δράση σε βάρος τεσσάρων ιερέων που κατηγορήθηκαν για σεξουαλική κακοποίηση παιδιών όταν εκείνος ήταν αρχιεπίσκοπος του Μονάχου. Θέση που ο τότε Γιόζεφ Ράτσινγκερ κατείχε από το 1977 έως το 1982. Επίσης, η έκθεση ανέφερε ότι δεν ήταν αξιόπιστη η άρνησή του πως παρέστη στην επίμαχη συνάντηση. 

Ο προσωπικός γραμματέας του Βενέδικτου, Γκέοργκ Γκανσβάιν, σε δήλωση προς το γερμανικό καθολικό ειδησεογραφικό πρακτορείο KNA, ανέφερε ότι ο πρώην ποντίφικας θα ήθελε να απολογηθεί για το λάθος του, τονίζοντας ότι δεν έγινε «κακόβουλα» αλλά ήταν συνέπεια «παράβλεψης στη συντακτική επεξεργασία της δήλωσής του». 

Ο Γκανσβάιν συμπλήρωσε ότι καμία απόφαση δεν ελήφθη στη συνάντηση- για μετάθεση του εν λόγω ιερέα- και ότι θα ακολουθήσουν περαιτέρω εξηγήσεις όταν ο 94χρονος Βενέδικτος διαβάσει την πλήρη έκθεση. 

Η αρχιεπισκοπή του Μονάχου και Φράιζινγκ είχε αναθέσει στη νομική εταιρεία Westpfahl Spilker Wastl να ερευνήσει πώς έγινε ο χειρισμός των υποθέσεων σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών από το 1945 έως το 2019. 

Στη συνάντηση στην οποία παρέστη ο Βενέδικτος έγινε συζήτηση για τον Πίτερ Χούλερμαν- πλέον διαβόητος παιδόφιλος ιερέας- που είχε μεταφερθεί στο Μόναχο από το Έσεν, όπου κατηγορούνταν για την κακοποίηση 11χρονου αγοριού. Στη συνάντηση αποφασίστηκε ότι ο Χούλερμαν θα γινόταν δεκτός στην επισκοπή, παρά το ιστορικό του που ήταν γνωστό. 

Στη συνέχεια ο Χούλερμαν μετατέθηκε και κακοποίησε σεξουαλικά κι άλλα παιδιά, προτού καταδικαστεί σε 18 μήνες φυλάκιση με αναστολή το 1986, για παιδοφιλία και διανομή πορνογραφίας. Τοποθετήθηκε εκ νέου το 1987 στο Γκάρτσινγκ αν ντερ Αλτς, όπου για τα επόμενα 20 χρόνια εργαζόταν τακτικά με παιδιά. 

Την εποχή που ο Βενέδικτος ήταν αρχιεπίσκοπος Μονάχου «υπήρχαν υποθέσεις κακοποίησης», ανέφερε ο Μάρτιν Πους, δικηγόρος της Westpfahl Spilker Wastl, σε συνέντευξη Τύπου για την έκθεση. «Σε αυτές τις περιπτώσεις, εκείνοι οι ιερείς συνέχισαν να εργάζονται χωρίς κυρώσεις, η εκκλησία δεν έγινε τίποτα», συμπλήρωσε. 

Ως πάπας, ο Βενέδικτος δέχθηκε σφοδρές επικρίσεις για την αποτυχία του να δράσει ενάντια στην εκτεταμένη παιδική σεξουαλική κακοποίηση στους κόλπους της ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας και επανειλημμένα έχει αρνηθεί ότι εν γνώσει του κάλυψε τέτοιες υποθέσεις. Όμως, το 2010 παραδέχθηκε ότι η εκκλησία «δεν ενήργησε αρκετά γρήγορα ή σθεναρά για να λάβει την απαραίτητη δράση». 

Με πληροφορίες από Guardian
 

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ