Ο πρώην Πάπας συνυπεύθυνος παιδεραστίας; Ακλόνητα στοιχεία βαραίνουν τον Βενέδικτο

Ο πρώην Πάπας συνυπεύθυνος παιδεραστίας; Ακλόνητα στοιχεία βαραίνουν τον Βενέδικτο Facebook Twitter
0

Σαν βόμβα στα θεμέλια της Καθολικής Εκκλησίας έσκασε η δημοσίευση πραγματογνωμοσύνης του έγκυρου και ανεξάρτητου δικηγορικού γραφείου Westpfahl Spilker Wastl του Μονάχου για κρούσματα παιδεραστίας ιερέων στην Αρχιεπισκοπή Μονάχου και Φράισινγκ από το 1945 μέχρι το 2019.

Περίπου 1.900 σελίδες βγάζουν στο φως τη δράση 235 ιερέων που «κρυμμένοι» πίσω από τα ράσα τους κακοποιούσαν σεξουαλικά παιδιά και εφήβους. Και από το 1977 μέχρι το 1982 αρχιεπίσκοπος Μονάχου ήταν ο Γιόζεφ Ράτσινγκερ, αργότερα Πάπας Βενέδικτος ο 16ος.

Η «αμαρτωλή» περίπτωση του ιερέα Χ.

Σε δηλώσεις του μετά τη δημοσίευση της πραγματογνωμοσύνης ο υπερήλικας πρώην Πάπας δια του εκπροσώπου του είπε ότι προσεύχεται για τα θύματα. «Ίχνος προσωπικών τύψεων, μετάνοιας, ταπεινότητας. Κι όμως. Τα στοιχεία σε βάρος του είναι ακλόνητα», σχολιάζει η DW. 

Οι πραγματογνώμονες αναφέρουν ότι σε 4 περιπτώσεις κακοποίησης ανηλίκων γνώριζε, αλλά τις αγνόησε. Κυρίως στην περίπτωση του ιερέα Χ. Όταν εργάζονταν στην επισκοπή του Έσεν ανάγκασε έναν 11χρονο σε στοματικό σεξ. Προηγουμένως, στην επισκοπή του Μπότροπ, αυνανίστηκε σε πάρκο μπροστά σε παιδιά. Μετά από καταγγελίες γονέων για άλλες παρόμοιες πράξεις μετατέθηκε στο Μόναχο, όταν ο πρώην Πάπας ήταν αρχιεπίσκοπος.

Ο Γιόζεφ Ράτσινγκερ διαψεύδει ότι συμμετείχε σε συνάντηση στις 15 Ιανουαρίου του 1980, που τέθηκε ως θέμα η δράση του ιερέα Χ. Όμως από τα πρακτικά προκύπτει ότι ήταν παρών. Και όχι μόνο αυτό. Στα ίδια πρακτικά ο Ράτσινγκερ πλέκει το εγκώμιό του ως «ταλαντούχου ανθρώπου που μπορεί να δραστηριοποιηθεί σε πολλούς τομείς». Αλλά πώς είναι δυνατόν ένας «ταλαντούχος άνθρωπος» να μετατέθηκε στο Μόναχο για να κάνει ψυχοθεραπεία και να «θεραπευτεί»;  Στην καθολική εκκλησία της δεκαετίας του 80 επικρατούσε η άποψη ότι η παιδεραστία είναι ιάσιμη ασθένεια.

Ο Ματίας Κάτς, ιδρυτής της πρωτοβουλίας θυμάτων «Eckiger Tisch» δείχνει ανακουφισμένος. «Αυτό το οικοδόμημα από ψέματα που χτίστηκε γύρω από τον Πάπα Βενέδικτο επιτέλους κατέρρευσε παταγωδώς εδώ στο Μόναχο. Θα πρέπει να πούμε δυστυχώς ότι ο Ράτσιγκερ, ο Πάπας Βενέδικτος ήταν συνυπεύθυνος για πολλές περιπτώσεις σεξουαλικής κακοποίησης. Ωστόσο η θέληση να κρατηθεί η πρόσοψη αυτού του οικοδομήματος συνεχίζει να είναι μεγάλη. Αλλά ο καθένας που έζησε αυτήν την ημέρα πρέπει να αναγνωρίσει ότι αυτό το σύστημα έχει έρθει στο τέλος του. Πρέπει να αρχίσουμε να κάνουμε σκέψεις τι θα ακολουθήσει και τι συνέχεια θα δοθεί».

Κατηγορίες και για τον εν ενεργεία Αρχιεπίσκοπο Μονάχου

Το ότι το πρόβλημα παιδεραστίας στους κόλπους της Καθολικής Εκκλησίας είναι συστημικό φαίνεται και από σειρά ερευνών που έγιναν για το ίδιο θέμα σε άλλες επισκοπές, όπως της Κολωνίας, του Άαχεν και Χιλντεσχάιμ και έχουν προκαλέσει οργή. Στην πραγματογνωμοσύνη συμπεριλαμβάνονται. Στο στόχαστρο όμως βρίσκεται και ο νυν αρχιεπίσκοπος Μονάχου Καρδινάλιος Ράινχαρντ Μαρξ. Μία ώρα μετά τη δημοσίευση της πραγματογνωμοσύνης έκανε μια λακωνική δήλωση.

 «Όπως έχω πει και στο παρελθόν ως Αρχιεπίσκοπος Μονάχου και Φράισινγκ αισθάνομαι συνυπεύθυνος για την εκκλησία ως θεσμό των τελευταίων δεκαετιών. Γι αυτό τον λόγο ως εν ενεργεία Αρχιεπίσκοπος από αυτήν την θέση και εξ ονόματος της επισκοπής ζητώ συγγνώμη για τα δεινά που υπέστησαν οι άνθρωποι στο εκκλησιαστικό περιβάλλον τις περασμένες δεκαετίες. Η αντιμετώπιση της σεξουαλικής κακοποίησης δεν μπορεί να διαχωριστεί από το μονοπάτι της μεταρρύθμισης της εκκλησίας. Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε γι αυτό μαζί».

Πριν την συνέντευξη τύπου των πραγματογνωμόνων ο Καρδινάλιος Μαρξ είπε ότι θα διαβάσει την έκθεση και θα τοποθετηθεί την επόμενη εβδομάδα. Παρά το ότι προσεκλήθη στην παρουσίαση, αποφάσισε να μην παραστεί. «Δυστυχώς» τόνισε με νόημα η δικηγόρος Μάριον Βέστφαλ, επικεφαλής του δικηγορικού γραφείου. «Όχι για μας, αλλά για τα εκατοντάδες θύματα».

Πηγή: Deutsche Welle

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αφεντικό της Γιακούζα δικάζεται στις ΗΠΑ για διακίνηση πυρηνικών υλικών

Διεθνή / Αφεντικό της Γιακούζα δικάζεται στις ΗΠΑ για διακίνηση πυρηνικών υλικών

Η δράση του αφεντικού της ιαπωνικής μαφίας αποκαλύφθηκε κατά την διάρκεια μυστικής επιχείρησης της Υπηρεσίας Καταπολέμησης Ναρκωτικών των ΗΠΑ - Ο Ιάπωνας μαφιόζος έκανε «προσφορά» στον μυστικό πράκτορα της DEA την αγορά 50 τόνων ουρανίου και θορίου για 6.85 εκατ. δολάρια
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Ένοχος ο Ντάνι Άλβες για σεξουαλική επίθεση - Καταδικάστηκε σε φυλάκιση 4,5 ετών

Διεθνή / Ένοχος ο Ντάνι Άλβες για βιασμό - Καταδικάστηκε σε φυλάκιση 4,5 ετών

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Καταλονίας έκρινε ένοχο τον Βραζιλιάνο πρώην ποδοσφαιρικό αστέρα της Μπαρτσελόνα και της Εθνικής Βραζιλίας για σεξουαλική επίθεση σε γυναίκα σε νυχτερινό κέντρο
NEWSROOM