Ένας μηχανικός ηλεκτρονικών υπολογιστών, που έχει υποστηρίξει ότι είναι ο εφευρέτης του bitcoin, ήταν σε μεγάλο βαθμό ο «νικητής» δίκης στη Φλόριντα, που αφορούσε το αν η οικογένεια πρώην συνεταίρου του δικαιούται τα μισά από κρυπτονομίσματα αξίας περίπου 54 δισεκατομμυρίων δολαρίων. 

 

Οι ένορκοι απάλλαξαν τον Κρεγκ Ράιτ σχεδόν για όλα τα ζητήματα της διαμάχης, συμπεριλαμβανομένου του αν τα μισά από τα 1,1 εκατομμύρια bitcoin ανήκουν στην οικογένεια του Ντέιβ Κλάιμαν. Ο πρώην συνεταίρος του Ράιτ, ειδικός στην ψηφιακή εγκληματολογία, πέθανε τον Απρίλιο του 2013. 

 

Αν και οι ένορκοι κατέληξαν ότι ο Ράιτ δεν είναι υπόλογος για απάτη, αποφάσισαν ότι πρέπει να δοθεί αποζημίωση 100 εκατομμυρίων δολαρίων- για δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας- στην W&K Information Defense Research, το κοινό εγχείρημα των δύο ανδρών. 

 

«Αυτό είναι ένα εξαιρετικά καλό αποτέλεσμα και νιώθω απολύτως δικαιωμένος», δήλωσε ο Κρεγκ Ράιτ. Η άλλη πλευρά επίσης εξέφρασε ικανοποίηση για την αποζημίωση των 100 εκατομμυρίων δολαρίων. 

 

Η οικογένεια του Κλάιμαν υποστήριζε ότι εκείνος και ο Ράιτ ήταν φίλοι και συνεταίροι, αλλά ο Ράιτ έκλεψε τα bitcoin που προέκυψαν από τη συνεργασία τους. 

 

Σύμφωνα με δικαστικά έγγραφα το 1,1 εκατ. bitcoin εξορύχθηκαν από τον Σατόσι Νακαμότο, του οποίου εργασία από το 2008 περιέγραφε το πλαίσιο αυτού που θα γινόταν το bitcoin. Το 2016 ο Ράιτ υποστήριξε ότι ο ίδιος ήταν ο Νακαμότο, που επρόκειτο για ψευδώνυμο, ένας ισχυρισμός που έχει αμφισβητηθεί. 

 

Ο Ράιτ- γεννημένος στην Αυστραλία που αργότερα εγκαταστάθηκε στο Λονδίνο- τον Μάιο έκανε μήνυση σε προγραμματιστές λογισμικού για να εξασφαλίσει περίπου 111.000 bitcoin που τώρα αξίζουν σχεδόν 5,4 δισ. δολάρια, που υποστηρίζει ότι του ανήκουν   

 

Με πληροφορίες από CNN