Ο αντιπρόεδρος Μάικ Πενς ανέβαλε το ταξίδι του στη Μέση Ανατολή

Ο αντιπρόεδρος Μάικ Πενς ανέβαλε το ταξίδι του στη Μέση Ανατολή Facebook Twitter
0

Ο αντιπρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής Μάικ Πενς αποφάσισε να αναβάλει το αμφιλεγόμενο ταξίδι του στη Μέση Ανατολή, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος, με την κλιμάκωση της έντασης στην περιοχή και μια κρίσιμη ψηφοφορία στο Κογκρέσο στο φόντο.

Το ταξίδι του Πενς στο Κάιρο και κατόπιν στην Ιερουσαλήμ (προγραμμάτιζε να αναχωρήσει το βράδυ της Τρίτης) αναβλήθηκε για τα μέσα Ιανουαρίου, ώστε ο αντιπρόεδρος να είναι παρών σε μια ψηφοφορία αποφασιστικής σημασίας στη Γερουσία για τη μεταρρύθμιση του φορολογικού κώδικα των ΗΠΑ, εξήγησε αμερικανός αξιωματούχος.

«Η ψηφοφορία για τη φορολογική μεταρρύθμιση φαίνεται ότι θα πάει πολύ καλά, αλλά δεν θέλουμε να πάρουμε το παραμικρό ρίσκο», είπε.

Οι ρεπουμπλικάνοι διαθέτουν οριακή πλειοψηφία στη Γερουσία (52 έδρες από τις 100) και, σε περίπτωση ισοψηφίας, 50-50, ο αμερικανός αντιπρόεδρος κρίνει το αποτέλεσμα με την δική του ψήφο.

Ο γερουσιαστής Τζον Μακέιν, ο οποίος πάσχει από καρκίνο, επέστρεψε στην Αριζόνα για να συνεχίσει τη θεραπεία και για τις γιορτές, κάτι που μειώνει τις ψήφους της ρεπουμπλικανικής πλειοψηφίας στις 51. Η ψηφοφορία αναμένεται να γίνει το βράδυ σήμερα Τρίτη ή τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης (τοπική ώρα).

Ο Πενς μεταξύ άλλων σχεδίαζε να εκφωνήσει μια ομιλία ενώπιον της Κνέσετ, της Βουλής του Ισραήλ.

Ο Λευκός Οίκος διαβεβαίωσε ότι η αναβολή της επίσκεψης δεν σχετίζεται με τη βία ή με τις διπλωματικές εντάσεις που προκάλεσε η μονομερής, εξαιρετικά αμφιλεγόμενη απόφαση του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να ανακηρύξει την Ιερουσαλήμ πρωτεύουσα του Ισραήλ.

Η μονομερής αναγνώριση της πόλης ως πρωτεύουσας του Ισραήλ, την 6η Δεκεμβρίου, η οποία ήρθε σε ρήξη με την αμερικανική πολιτική των τελευταίων δεκαετιών και τη συναίνεση στη διεθνή κοινότητα, συνεχίζει να προκαλεί αναταραχή, διαδηλώσεις στα Παλαιστινιακά Εδάφη και σε πολλές κυρίως αραβικές και μουσουλμανικές χώρες.

Ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς ανακοίνωσε την ακύρωση μιας προγραμματισμένης συνάντησής του με τον Πενς, τονίζοντας ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν πλέον κανέναν ρόλο να διαδραματίσουν στην ισραηλινοπαλαιστινιακή ειρηνευτική διαδικασία. Η Φάταχ καλούσε σε διαδηλώσεις μέσα και γύρω από την Ιερουσαλήμ σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την επίσκεψη του αμερικανού αντιπροέδρου.

Ο ιμάμης του Αλ Άζχαρ επίσης αρνήθηκε να συναντηθεί με τον Μάικ Πενς, όπως και ο πάπας των κοπτών της Αιγύπτου Θεόδωρος Β', ο οποίος έκρινε ότι ο Τραμπ «περιφρόνησε τα αισθήματα εκατομμυρίων Αράβων».

Μολονότι η βία δεν έφθασε στο επίπεδο που φοβούνταν πολλοί, η αμερικανική απόφαση προκάλεσε επεισόδια στα οποία έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον οκτώ Παλαιστίνιοι, εκατοντάδες έχουν τραυματιστεί και δεκάδες έχουν συλληφθεί.

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΙΡΑΝ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ ΗΝΩΜΕΝΑ ΑΡΑΒΙΚΑ ΕΜΙΡΑΤΑ

Διεθνή / Το Ιράν ανακοίνωσε τα αντίποινα για το πλήγμα στο Χαργκ: Καλεί τους κατοίκους των ΗΑΕ σε εκκενώσεις

Ο μουσουλμανικός πληθυσμός των ΗΑΕ και των οικιστικών τους κέντρων καλείται να εκκενώσει λιμάνια, αποβάθρες και τις περιοχές όπου βρίσκονται αμερικανικές δυνάμεις
THE LIFO TEAM
Τα κατοικίδια που μένουν πίσω όταν οι άνθρωποι φεύγουν από τη Μέση Ανατολή

Διεθνή / Τα κατοικίδια που μένουν πίσω όταν οι άνθρωποι φεύγουν από τη Μέση Ανατολή

Η Γαλλία διευκολύνει προσωρινά την επιστροφή πολιτών της μαζί με κατοικίδια από τη Μέση Ανατολή, την ώρα που καταφύγια στο Ντουμπάι λένε ότι γεμίζουν από ζώα που μένουν πίσω λόγω του πολέμου με το Ιράν.
THE LIFO TEAM
Ο Μαμντάνι ιδρύει γραφείο ΛΟΑΤΚΙ+ υποθέσεων με τρανς επικεφαλής

Διεθνή / Ο Μαμντάνι ιδρύει γραφείο ΛΟΑΤΚΙ+ υποθέσεων με τρανς επικεφαλής

Η Νέα Υόρκη αποκτά για πρώτη φορά ειδικό γραφείο για θέματα της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας, με την Taylor Brown να γίνεται το πρώτο τρανς πρόσωπο που αναλαμβάνει την ηγεσία γραφείου ή υπηρεσίας του δήμου.
THE LIFO TEAM
«Είστε χειρότεροι ο ένας από τον άλλον»: Ιρανοί αντικαθεστωτικοί στρέφονται κατά του Τραμπ

Διεθνή / «Είστε χειρότεροι ο ένας από τον άλλον»: Ιρανοί αντικαθεστωτικοί στρέφονται κατά του Τραμπ

Από την ελπίδα στην απογοήτευση φαίνεται να περνά η στάση πολλών Ιρανών, καθώς ο πόλεμος και οι αεροπορικές επιδρομές εντείνουν την καταστροφή και την αβεβαιότητα στη χώρα τους
THE LIFO TEAM
ΕΚΡΗΞΗ, ΑΜΣΤΕΡΝΤΑΜ, ΕΒΡΑΙΚΟ, ΣΧΟΛΕΙΟ

Διεθνή / Έκρηξη σε εβραϊκό σχολείο στο Άμστερνταμ - «Στοχευμένη επίθεση» καταγγέλλει η δήμαρχος

Οι ανησυχίες για πιθανές επιθέσεις κατά εβραϊκών κοινοτήτων διεθνώς έχουν ενταθεί λόγω των πρόσφατων επιχειρήσεων των ΗΠΑ και του Ισραήλ στο Ιράν και της αντίδρασης της Τεχεράνης
THE LIFO TEAM