Ο ακροδεξιός Στιβ Μπάνον κατά του Έλον Μασκ: «Να απελαθεί και η SpaceX να κρατικοποιηθεί»

Ο ακροδεξιός Στιβ Μπάνον κατά του Έλον Μασκ: «Να απελαθεί και η SpaceX να κρατικοποιηθεί» Facebook Twitter
O Στιβ Μπανον θεωρείται άτυπος συνομιλητής του Ντόναλντ Τραμπ / Φωτογραφία αρχείου: EPA
0

O ακροδεξιός Στιβ Μπάνον, πρώην επικεφαλής στρατηγικός σύμβουλος του Ντόναλντ Τραμπ και σήμερα άτυπος συνομιλητής του, εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση κατά του Έλον Μασκ, ζητώντας, ουσιαστικά την άμεση απέλασή του, την ακύρωση όλων των ομοσπονδιακών συμβολαίων που διατηρούν οι εταιρείες του δισεκατομμυριούχου με την αμερικανική κυβέρνηση και την έναρξη πολλαπλών ερευνών εις βάρος του.

«Θα πρέπει να ξεκινήσει επίσημη έρευνα για το μεταναστευτικό του καθεστώς - πιστεύω ακράδαντα ότι είναι παράνομος αλλοδαπός και πρέπει να απελαθεί άμεσα», δήλωσε ο Μπάνον σε συνέντευξή του στην ιταλική Corriere Della Sera, αναφερόμενος στον επικεφαλής της Tesla, της SpaceX και της xAI, τον οποίο χαρακτήρισε «ασταθές άτομο» και «κίνδυνο για την εθνική ασφάλεια».

Σημειώνεται ότι ο Μασκ είναι Αμερικανός πολίτης από το 2002, σύμφωνα με τη βιογραφία του που συνέταξε ο Γουόλτερ Ισαάκσον.

Ο Μπάνον ζητά κρατικοποίηση της SpaceX

Η επίθεση του Μπάνον έρχεται στον απόηχο της σφοδρής δημόσιας αντιπαράθεσης μεταξύ Τραμπ και Μασκ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ο Μασκ, ο οποίος αποχώρησε πρόσφατα από την άτυπη θέση συμβούλου της κυβέρνησης για τις περικοπές δαπανών, είχε λάβει μέσω των εταιρειών του δισεκατομμύρια δολάρια σε ομοσπονδιακές συμβάσεις, μόνο το 2023, 3 δισεκατομμύρια μέσω σχεδόν 100 συμβάσεων με 17 υπηρεσίες.

Ο Μπάνον προχώρησε ακόμη παραπέρα, ζητώντας την αναστολή της άδειας ασφαλείας του Μασκ και διερεύνηση αναφορών για χρήση ναρκωτικών και προσπάθεια λήψης απόρρητων πληροφοριών από το Πεντάγωνο σχετικά με την Κίνα. «Ο Μασκ απειλεί να εγκαταλείψει το μεγαλύτερο πρόγραμμα της SpaceX που ήδη χρηματοδοτείται από την κυβέρνηση, και λίγες ώρες αργότερα λέει ότι το ξανασκέφτηκε. Δεν γίνεται η εθνική άμυνα να εξαρτάται από την ιδιοτροπία ενός ατόμου», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Μπάνον: «Ο Μασκ είναι ναρκισσιστής - Θα επιστρέψει στην Αριστερά»

Σε ερώτηση της Corriere della Sera για τη ρήξη Μασκ–Τραμπ, ο Μπάνον ήταν απολύτως ξεκάθαρος: «Ο πρόεδρος τον υποδέχθηκε σαν οικογένεια, του έδωσε βήμα, τον κάλεσε σε γιορτές, στήριξε τον γιο του. Και ο Έλον στράφηκε εναντίον του γιατί είναι ναρκισσιστής. Δεν είναι μέρος του MAGA. Δεν καταλαβαίνει την Αμερική».

Εκτίμησε μάλιστα πως ο Μασκ «είναι πολύ πιθανό να επιστρέψει στο Δημοκρατικό Κόμμα», γιατί γνωρίζει – όπως είπε – πως «κανείς από τη Δεξιά δεν αγοράζει πια τα αυτοκίνητά του». «Η Αριστερά θα τον δεχτεί, γιατί θα τους πει πως είναι ο ήρωας της Κλιματικής Αλλαγής, ενώ ο Τραμπ θέλει να κάψει τον πλανήτη».

Ο Μπάνον εμφανίστηκε εξαιρετικά ανήσυχος για τον όγκο των δεδομένων που έχει στην κατοχή του ο Μασκ: «Χρειαζόμαστε μια ανεξάρτητη αξιολόγηση από το OMB για το τι έχει συλλέξει. Πρέπει να ξέρουμε ακριβώς ποια δεδομένα κατέχει για κυβερνητικές δραστηριότητες και Αμερικανούς πολίτες».

Επέμεινε δε πως ο Λευκός Οίκος δεν θα πρέπει να απαντήσει καν σε τηλεφώνημα του Μασκ: «Διέρρευσαν ψευδώς ότι έγινε ανακωχή. Αυτός ο άνθρωπος ήθελε να καταστρέψει τον Πρόεδρο. Τον αποκάλεσε παιδεραστή, είπε ότι πρέπει να διωχθεί ποινικά, ότι χρειάζεται τρίτο κόμμα».

Μπάνον: «Το MAGA είναι ισχυρότερο από τη Σίλικον Βάλεϊ»

Κληθείς να σχολιάσει τη γενικότερη σύγκρουση με τους τεχνολογικούς κολοσσούς, ο Μπάνον απάντησε: «Το MAGA είναι το πιο ισχυρό πολιτικό κίνημα στη σύγχρονη ιστορία των ΗΠΑ. Οι “tech bros” δεν τον καταλαβαίνουν τον Τραμπ. Εκείνος θα κάνει αυτό που είναι σωστό για τη χώρα. Ο Μασκ τηλεφωνούσε σε CEOs την Ημέρα της Ανεξαρτησίας για να παραπονεθεί για τους δασμούς. Αυτό είναι τρέλα».

Κατέληξε με ένα προσωπικό σχόλιο: «Ο Μασκ είχε την ευκαιρία να γίνει εθνικιστής λαϊκιστής. Αλλά επικέντρωσε τα πάντα στον εαυτό του. Αν ο πρόεδρος ήξερε από την αρχή την έκταση της χρήσης ναρκωτικών, δεν θα τον είχε καν πλησιάσει. Το πρόβλημα είναι θέμα εθνικής ασφάλειας. Και πλέον έχει ξεπεράσει κάθε όριο. Η αλήθεια είναι μία: Ο Τραμπ έχει τη στήριξη του κόσμου. Ο Μασκ, όχι».

Με πληροφορίες από New York Times, Corriere della Sera

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Οι καλύτερες αναρτήσεις στη δημόσια διένεξη Μασκ - Τραμπ

Διεθνή / «Ωχ, οι κοπέλες τσακώνονται, ε;»: Οι καλύτερες viral αντιδράσεις στη διαμάχη Μασκ - Τραμπ

Από τον Κάνιε Γουέστ μέχρι την Αλεξάντρια Οκάσιο-Κορτές, τα social media «πλημμύρισαν» με αντιδράσεις στη δημόσια διένεξη ανάμεσα σε δύο από τις ισχυρότερες προσωπικότητες του πλανήτη
LIFO NEWSROOM

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΗΠΑ: Καταγγελίες για βασανιστήρια μεταναστών σε φυλακές της ICE - Τους αναγκάζουν να γονατίσουν και να φάνε σαν σκυλιά

Διεθνή / ΗΠΑ: Καταγγελίες για πλήρη εξαθλίωση των μεταναστών σε φυλακές της ICE - Τους αναγκάζουν να τρώνε σαν σκυλιά

Απάνθρωπες συνθήκες που επιδεινώθηκαν σημαντικά μετά την ορκωμοσία του Τραμπ - Εκατοντάδες κρατούμενοι δεν έχουν χώρο να καθίσουν και μένουν όρθιοι, μηδαμινή πρόσβαση σε ιατρική φροντίδα, μπάνιο ή επαρκές φαγητό
LIFO NEWSROOM
Ντόναλντ Τραμπ: Δημοσίευσε AI βίντεο που δείχνει τον Μπαράκ Ομπάμα με χειροπέδες στη φυλακή

Διεθνή / Ντόναλντ Τραμπ: Δημοσίευσε AI βίντεο που δείχνει τον Μπαράκ Ομπάμα με χειροπέδες στη φυλακή

Το deepfake βίντεο που απαθανατίζει τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ να φοράει τη χαρακτηριστική πορτοκαλί στολή των κρατουμένων και να κοιτά απεγνωσμένος μέσα από το κελί του, κάνει τον γύρο των social media
LIFO NEWSROOM
Air India: «Όταν κοιμάται βλέπει ότι βρίσκεται στο αεροπλάνο, θυμάται να πεθαίνουν» λέει συγγενής του μοναδικού επιζώντα

Διεθνή / Air India: «Όταν κοιμάται βλέπει ότι βρίσκεται στο αεροπλάνο- θυμάται να πεθαίνουν» λέει συγγενής του μοναδικού επιζώντα

Συγγενής του μοναδικού επιζώντα από το αεροπορικό δυστύχημα της Air India, υποστηρίζει πως ο 40χρονος ένα μήνα μετά, κάθε βράδυ ξαναζεί τα γεγονότα της μοιραίας πτήσης
LIFO NEWSROOM
Τζέφρι Έπσταϊν: Πρώην δικηγόρος του ζητά να δοθεί ασυλία στην Γκισλέιν Μάξγουελ

Διεθνή / Τζέφρι Έπσταϊν: Πρώην δικηγόρος του ζητά να δοθεί ασυλία στην Γκισλέιν Μάξγουελ

Ο ίδιος κάλεσε το υπουργείο Δικαιοσύνης να δώσει στη δημοσιότητα περισσότερα αρχεία από την έρευνά του σε βάρος του μεγαλοεπενδυτή για διακίνηση ανθρώπων και ακολούθως, προέτρεψε την κυβέρνηση να χορηγήσει ασυλία στην πρώην σύντροφό του
LIFO NEWSROOM
Γάζα: Ο στρατός του Ισραήλ σκότωσε 67 Παλαιστίνιους που ζητούσαν βοήθεια, λέει η Χαμάς

Διεθνή / Γάζα: Νεκροί από ισραηλινά πυρά τουλάχιστον 67 Παλαιστίνιοι που ζητούσαν βοήθεια- Κινδυνεύει με λιμοκτονία ο θύλακας

Οι IDF δήλωσαν ότι είχαν «ρίξει προειδοποιητικά πυρά» για να απομακρύνουν «μια άμεση απειλή» και αμφισβητούν τον αριθμό των νεκρών που δίνει η Χαμάς
LIFO NEWSROOM
Στα Κατεχόμενα ο Ερντογάν: «Ειρηνευτική επιχείρηση» χαρακτήρισε την εισβολή στην Κύπρο

Διεθνή / Στα Κατεχόμενα ο Ερντογάν: «Ειρηνευτική επιχείρηση» χαρακτήρισε την εισβολή στην Κύπρο

«Στην 51η επέτειο της ειρηνευτικής επιχείρησης στην Κύπρο, θυμάμαι με έλεος τους μάρτυρες που έδωσαν τη ζωή τους για τον υπαρξιακό αγώνα του τουρκοκυπριακού λαού», αναφέρει
LIFO NEWSROOM