NYT: Η Σαουδική Αραβία ετοιμάζεται να κατηγορήσει τον στρατηγό Άχμεντ αλ Ασίρ για τη δολοφονία Κασόγκι

NYT: Η Σαουδική Αραβία ετοιμάζεται να κατηγορήσει τον στρατηγό Άχμεντ αλ Ασίρ για τη δολοφονία Κασόγκι Facebook Twitter
Ο στρατηγός Άχμεντ αλ Ασίρι, ένα από τα πρόσωπα στο στενό περιβάλλον του Σαουδάραβα πρίγκιπα
0

Οι Σαουδάραβες φέρνται να βρήκαν τον αποδιοπομπαίο τράγο τους για τη δολοφονία Κασόγκι, έναν στρατηγό, του πριγκιπικού περιβάλλοντος.

Η εφημερίδα The New York Times αποκαλύπτει πως η ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας φέρεται να σκοπεύει να επιρρίψει την ευθύνη για τη δολοφονία του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι σε έναν αξιωματικό των υπηρεσιών πληροφοριών του βασιλείου, σύμβουλο του πρίγκιπα διαδόχου Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν.

Η αμερικανική εφημερίδα, επικαλούμενη πηγές που δεν κατονόμασε, τόνισε ότι το βασίλειο ίσως κατηγορήσει για τον φόνο τον στρατηγό Άχμεντ αλ Ασίρι, σύμβουλο του πρίγκιπα διαδόχου, ο οποίος θα αναλάβει το ρόλο του αποδιοπομπαίου τράγου προκειμένου το παλάτι να αποποιηθεί κάθε ευθύνη.

«Οι σαουδάραβες κυβερνώντες αναμένεται να πουν ότι ο στρατηγός Ασίρι έλαβε προφορικά άδεια από τον πρίγκιπα Μοχάμεντ να συλλάβει τον Κασόγκι ώστε να ανακριθεί στη Σαουδική Αραβία, και ότι είτε παρερμήνευσε τις εντολές που του δόθηκαν, είτε υπερέβη την εξουσία του και διέταξε την αφαίρεση της ζωής του αντιφρονούντα», είπαν οι πηγές αυτές, που οι NYT χαρακτηρίζουν πρόσωπα ενημερωμένα για τα σχέδια του Ριάντ.

Ο Μπιν Σαλμάν, ο de facto ηγέτης της Σαουδικής Αραβίας, προβάλλεται από ορισμένους στη Δύση ως μεταρρυθμιστής που προώθησε προοδευτικές μεταρρυθμίσεις στο βασίλειο. Η εικόνα του όμως αμαυρώθηκε τις τελευταίες εβδομάδες, εξαιτίας της κατακραυγής που προκάλεσε η υπόθεση του δημοσιογράφου που εξαφανίστηκε.

Ο Κασόγκι, αυτοεξόριστος στις ΗΠΑ, αρθρογράφος της εφημερίδας The Washington Post, θεάθηκε για τελευταία φορά ζωντανός καθώς εισερχόταν στο σαουδαραβικό προξενείο τη 2α Οκτωβρίου. Οι τουρκικές αρχές λένε ότι ο δημοσιογράφος δολοφονήθηκε και διαμελίστηκε από δεκαπέντε σαουδάραβες πράκτορες που μετέβησαν αεροπορικώς στην Κωνσταντινούπολη αυθημερόν, προκειμένου να εκτελέσουν την αποστολή εξόντωσης του Κασόγκι.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα των NYT, το Ριάντ έχει ήδη ενημερώσει την Ουάσινγκτον για το σχέδιο και πρόσωπα «προσκείμενα στον Λευκό Οίκο έχουν ήδη ενημερωθεί και τους έχει ήδη ειπωθεί το όνομα του στρατηγού Ασίρι».

Ο Ασίρι ήταν μέχρι πρότινος ο εκπρόσωπος της στρατιωτικής συμμαχίας που επενέβη στον πόλεμο στην Υεμένη τον Μάρτιο του 2015. Πέρυσι πήρε προαγωγή και του ανατέθηκε ρόλος συμβούλου του πρίγκιπα διαδόχου.

Διεθνή
0

ΑΦΙΕΡΩΜΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΙΡΑΝ ΕΘΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ

Διεθνή / Αυστραλία: Τρεις ακόμη παίκτριες της εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου του Ιράν επιστρέφουν στην Τεχεράνη

«Οι Αυστραλοί πρέπει να αισθάνονται περήφανοι που στη χώρα μας αυτές οι γυναίκες βρέθηκαν μπροστά σε πραγματικές επιλογές και ήρθαν σε επαφή με αρχές που προσπάθησαν να τις βοηθήσουν», δήλωσε ο Αυστραλός ΥΠΕΞ
THE LIFO TEAM
ΛΕΥΚΟΣ ΟΙΚΟΣ ΙΡΑΝ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ CNN

Διεθνή / Πεντάγωνο και Λευκός Οίκος επιτίθενται στο CNN εξαιτίας άρθρου για τον πόλεμο στο Ιράν

Σε ανοιχτή σύγκρουση με το CNN πέρασαν το Πεντάωνο και ο Λευκός Οίκος, έπειτα από δημοσίευμα του δικτύου που αμφισβητεί την ετοιμότητα της επιχείρησης των ΗΠΑ στον πόλεμο με το Ιράν
THE LIFO TEAM
ΙΡΑΝ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ ΗΝΩΜΕΝΑ ΑΡΑΒΙΚΑ ΕΜΙΡΑΤΑ

Διεθνή / Το Ιράν ανακοίνωσε τα αντίποινα για το πλήγμα στο Χαργκ: Καλεί τους κατοίκους των ΗΑΕ σε εκκενώσεις

Ο μουσουλμανικός πληθυσμός των ΗΑΕ και των οικιστικών τους κέντρων καλείται να εκκενώσει λιμάνια, αποβάθρες και τις περιοχές όπου βρίσκονται αμερικανικές δυνάμεις
THE LIFO TEAM
Τα κατοικίδια που μένουν πίσω όταν οι άνθρωποι φεύγουν από τη Μέση Ανατολή

Διεθνή / Τα κατοικίδια που μένουν πίσω όταν οι άνθρωποι φεύγουν από τη Μέση Ανατολή

Η Γαλλία διευκολύνει προσωρινά την επιστροφή πολιτών της μαζί με κατοικίδια από τη Μέση Ανατολή, την ώρα που καταφύγια στο Ντουμπάι λένε ότι γεμίζουν από ζώα που μένουν πίσω λόγω του πολέμου με το Ιράν.
THE LIFO TEAM
Ο Μαμντάνι ιδρύει γραφείο ΛΟΑΤΚΙ+ υποθέσεων με τρανς επικεφαλής

Διεθνή / Ο Μαμντάνι ιδρύει γραφείο ΛΟΑΤΚΙ+ υποθέσεων με τρανς επικεφαλής

Η Νέα Υόρκη αποκτά για πρώτη φορά ειδικό γραφείο για θέματα της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας, με την Taylor Brown να γίνεται το πρώτο τρανς πρόσωπο που αναλαμβάνει την ηγεσία γραφείου ή υπηρεσίας του δήμου.
THE LIFO TEAM
«Είστε χειρότεροι ο ένας από τον άλλον»: Ιρανοί αντικαθεστωτικοί στρέφονται κατά του Τραμπ

Διεθνή / «Είστε χειρότεροι ο ένας από τον άλλον»: Ιρανοί αντικαθεστωτικοί στρέφονται κατά του Τραμπ

Από την ελπίδα στην απογοήτευση φαίνεται να περνά η στάση πολλών Ιρανών, καθώς ο πόλεμος και οι αεροπορικές επιδρομές εντείνουν την καταστροφή και την αβεβαιότητα στη χώρα τους
THE LIFO TEAM