Νότια Κορέα: «Λυπηρή» η εκτόξευση πυραύλου από τη Βόρεια Κορέα μεσούσης της ουκρανικής κρίσης

Νότια Κορέα: «Λυπηρή» η εκτόξευση πυραύλου από τη Βόρεια Κορέα μεσούσης της ουκρανικής κρίσης Facebook Twitter
Φωτ. αρχειόυ: Getty Images
0

Η Νότια Κορέα καταδίκασε την εκτόξευση πυραύλου από τη Βόρεια Κορέα, ενώ μαίνεται ο πόλεμος στην Ουκρανία

Οι νοτιοκορεατικές ένοπλες δυνάμεις ανέφεραν πως η Βόρεια Κορέα εκτόξευσε πιθανότατα «βαλλιστικό πύραυλο» προς ανατολάς και ότι έπεσε στη θάλασσα. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, η εκτόξευση πραγματοποιήθηκε από τοποθεσία κοντά στην περιοχή Σουνάν, όπου βρίσκεται το διεθνές αεροδρόμιο της Πιονγιάνγκ. Από την ίδια περιοχή φέρονται να εκτοξεύτηκαν βαλλιστικοί πύραυλοι μικρού βεληνεκούς στις 16 Ιανουαρίου.

«Η σημερινή εκτόξευση πυραύλου από τη Βόρεια Κορέα είναι λυπηρή την ώρα που η διεθνής κοινότητα καταβάλλει προσπάθειες για την επίλυση της κρίσης στην Ουκρανία», υπογράμμισε το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας της Νοτίου Κορέας, προτρέποντας τη γειτονική χώρα να επιστρέψει στο τραπέζι των συνομιλιών.

Ο υπουργός Άμυνας της Ιαπωνίας Νομπούο Κίσι δήλωσε ότι ο βορειοκορεατικός πύραυλος μπορεί να πέταξε έως και 600 χιλιόμετρα μακριά. «Έχουν πραγματοποιήσει αρκετές εκτοξεύσεις από την αρχή του έτους και η Βόρεια Κορέα εξακολουθεί να αναπτύσσει ταχύτατα την τεχνολογία βαλλιστικών πυραύλων», ανέφερε σε δηλώσεις που μεταδόθηκαν τηλεοπτικά. Η Βόρεια Κορέα έχει απειλήσει την ασφάλεια της Ιαπωνίας, την ευρύτερης περιοχής και της διεθνούς κοινότητας, τόνισε. Η τελευταία πυραυλική δοκιμή της Πιονγκγιάνγκ ήταν στις 30 Ιανουαρίου, όταν εκτόξευσε έναν βαλλιστικό πύραυλο Hwasong-12 μέσου βεληνεκούς.

Πυραυλική δοκιμή εν μέσω της προεκλογικής εκστρατείας στη Νότια Κορέα και της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία

Η σημερινή εκτόξευση πυραύλου πραγματοποιήθηκε λιγότερο από δύο εβδομάδες πριν από τις προεδρικές εκλογές της 9ης Μαρτίου στη Νότια Κορέα, εν μέσω φόβων σε Σεούλ και Τόκιο ότι η Πιονγκγιάνγκ μπορεί να σημειώσει πρόοδο στο πυραυλικό της πρόγραμμα την ώρα που η προσοχή της διεθνούς κοινότητας είναι στραμμένη στην ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

«Αυτή η εκτόξευση πραγματοποιήθηκε ενώ η διεθνής κοινότητα εστιάζει στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και το να εκμεταλλεύεται η Βόρεια Κορέα αυτήν την κατάσταση, αυτό είναι κάτι που δεν μπορούμε να το ανεχθούμε», δήλωσε ο ιάπωνας υπουργός Εξωτερικών.

Ο συντηρητικός υποψήφιος για την προεδρία της Νοτίου Κορέας, ο Γιουν Σουκ-Γέολ, προειδοποίησε την περασμένη εβδομάδα ότι η Βόρεια Κορέα θα μπορούσε να θεωρήσει την ουκρανική κρίση ως «ευκαιρία για μια δική της πρόκληση». Ωστόσο αναλυτές επισημαίνουν πως ακόμη και πριν από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ο βορειοκορεάτης ηγέτης Κιμ Γιονγκ Ουν είχε επιδοθεί σε μια σειρά πυραυλικών δοκιμών, καθώς οι συνομιλίες με τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους είχαν παγώσει.

Η Βόρεια Κορέα, η οποία διατηρεί στενούς δεσμούς με την Κίνα, δεν πραγματοποίησε πυραυλικές δοκιμές στη διάρκεια των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου. Οι Χειμερινοί Παραολυμπιακοί Αγώνες ξεκινούν την Παρασκευή.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Λιφ-Έρικ Ίσλεϊ στο πανεπιστήμιο Ewha της Σεούλ, «η Βόρεια Κορέα δεν πρόκειται να κάνει σε κανέναν τη χάρη και να μείνει ήσυχη ενόσω ο κόσμος ασχολείται με τη ρωσική επίθεση στην Ουκρανία».

Από αμερικανικής πλευράς δεν υπήρξε άμεση αντίδραση, ούτε από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ούτε από το Πεντάγωνο, στην τελευταία πυραυλική δοκιμή της Βορείου Κορέας. Η Ουάσινγκτον έχει διαμηνύσει ότι είναι ανοικτή σε διάλογο με τη Βόρεια Κορέα χωρίς προαπαιτούμενα, αλλά η Πιονγκγιάνγκ έχει μέχρι σήμερα αρνηθεί κάνοντας λόγο για ανειλικρινείς προτάσεις.

Οι εκτοξεύσεις βαλλιστικών πυραύλων από τη Βόρεια Κορέα συνιστούν παραβίαση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, που έχει επιβάλει κυρώσεις στην Πιονγκγιάνγκ για το πυραυλικό και το πυρηνικό της πρόγραμμα.

Στην πρώτη τοποθέτησή του από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, το υπουργείο Εξωτερικών της Βορείου Κορέας συμμερίστηκε δήλωση αναλυτή που υποστήριζε ότι «πρωταρχική αιτία» της κρίσης είναι οι ΗΠΑ, σημειώνοντας ότι επιδιώκουν μονομερείς κυρώσεις και πιέσεις, αγνοώντας παράλληλα τις αξιώσεις της Ρωσίας για παροχή εγγυήσεων ασφαλείας.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Έβερεστ: «Φοβήθηκα μη θαφτώ ζωντανός» - Σε εξέλιξη η τεράστια επιχείρηση διάσωσης των εγκλωβισμένων ορειβατών

Διεθνή / Έβερεστ: «Φοβήθηκα μη θαφτώ ζωντανός» - Σε εξέλιξη η τεράστια επιχείρηση διάσωσης των εγκλωβισμένων ορειβατών

Σφοδρή χιονοθύελλα άφησε εκατοντάδες ανθρώπους αποκλεισμένους στις απομακρυσμένες πλαγιές του όρους Έβερεστ, οδηγώντας σε μια μαζική επιχείρηση διάσωσης
LIFO NEWSROOM
Γκίσλεϊν Μάξγουελ: Απορρίφθηκε η έφεση της - Δεν ακυρώνεται η καταδίκη της

Διεθνή / Γκίσλεϊν Μάξγουελ: Απορρίφθηκε η έφεση της - Δεν ακυρώνεται η καταδίκη της

Η καταδικασμένη συνεργάτιδα του Τζέφρι Έπσταϊν υποστήριζε ότι έπρεπε να απαλλαγεί, επειδή ο Έπσταϊν είχε συνάψει το 2008 συμφωνία με τις αρχές που τον Proστάτευε από περαιτέρω δίωξη.
LIFO NEWSROOM
Ζιζέλ Πελικό: Επέστρεψε στο δικαστήριο για να αντιμετωπίσει έναν από τους άνδρες που καταδικάστηκαν για τον βιασμό της

Διεθνή / Ζιζέλ Πελικό: Επέστρεψε στο δικαστήριο για να αντιμετωπίσει έναν από τους άνδρες που καταδικάστηκαν για τον βιασμό της

Η 72χρονη επέστρεψε σήμερα σε δικαστήριο της Γαλλίας - Ο μοναδικός από τους 51 κατηγορουμένους για τους βιασμούς της αμφισβήτησε την ποινή του
LIFO NEWSROOM
Global Sumud Flotilla: Στην Ελλάδα πάνω από 170 ακτιβιστές – Ανάμεσά τους και η Γκρέτα Τούνμπεργκ

Διεθνή / Global Sumud Flotilla: Στην Ελλάδα πάνω από 170 ακτιβιστές – Ανάμεσά τους και η Γκρέτα Τούνμπεργκ

Η Global Sumud Flotilla, αποστολή αλληλεγγύης προς τη Γάζα, είχε ως στόχο να μεταφέρει ανθρωπιστική βοήθεια και να αναδείξει τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην περιοχή
LIFO NEWSROOM
«Δεν έβγαλαν παρέλαση»: Ποιοι πρωθυπουργοί παραιτήθηκαν πριν κλείσουν τρεις μήνες

Διεθνή / «Δεν έβγαλαν παρέλαση»: Ποιοι πρωθυπουργοί παραιτήθηκαν πριν κλείσουν τρεις μήνες

Από τη Λιζ Τρας και τη Μαγκνταλένα Άντερσον μέχρι τον Πρίγκιπα Χιγκασικούνι και τον Αντ. Ροντρίγκες Σαά — Οι πιο σύντομες πρωθυπουργικές θητείες στην ιστορία, που έληξαν πριν καν συμπληρωθούν 91 ημέρες
LIFO NEWSROOM
Νόμπελ Ιατρικής 2025: Οι τρεις νικητές και οι ανακαλύψεις που αλλάζουν τη θεραπεία του καρκίνου

Διεθνή / Νόμπελ Ιατρικής 2025: Οι τρεις νικητές και οι ανακαλύψεις που αλλάζουν τη θεραπεία του καρκίνου

Οι επιστήμονες Mary Brunkow, Fred Ramsdell και Shimon Sakaguchi κέρδισαν το Νόμπελ Ιατρικής 2025 για την ανακάλυψη του μηχανισμού ανοσολογικής ανοχής, ανοίγοντας τον δρόμο για θεραπείες κατά του καρκίνου και των αυτοάνοσων νοσημάτων
LIFO NEWSROOM
Συρία: Οι πρώτες εκλογές μετά τον Άσαντ – Δημοκρατική μετάβαση ή νέα μορφή ελέγχου;

Διεθνή / «Σχεδόν εκλογές» στη Συρία του Αλ-Σαράα: Περιορισμένη συμμετοχή - Άνδρες και σουνίτες στην πλειοψηφία

Η Συρία διεξήγαγε έμμεσες εκλογές για το πρώτο κοινοβούλιο μετά τον Άσαντ, με περιορισμένη συμμετοχή, ανισορροπία μεταξύ φύλων και θρησκευτικών ομάδων και έλεγχο από τον πρόεδρο Σαράα
LIFO NEWSROOM
ΓΑΖΑ ΙΣΠΑΝΙΑ ΙΣΡΑΗΛ ΑΚΤΙΒΙΣΤΕΣ

Διεθνή / Γάζα: 21 Ισπανοί ακτιβιστές επιστρέφουν - Καταγγέλλουν «κακομεταχείριση» από το Ισραήλ

Ο Ισπανός ΥΠΕΞ ανακοίνωσε το πρωί της Κυριακής πως η Μαδρίτη και το Τελ Αβίβ κατέληξαν σε συμφωνία, επιτρέποντας την επιστροφή της πρώτης ομάδας των Ισπανών κρατουμένων
LIFO NEWSROOM
Επεισόδια στην Τιφλίδα: Η Γεωργία στο χείλος της πολιτικής αναταραχής

Διεθνή / Επεισόδια στην Τιφλίδα: Η Γεωργία στο χείλος της πολιτικής αναταραχής

Ο πρωθυπουργός της Γεωργίας, Ιρακλί Κομπαχίντζε, εξαπολύει σκληρή καταστολή μετά τις μαζικές διαδηλώσεις στην Τιφλίδα, κατηγορώντας την ΕΕ για ανάμειξη και απειλώντας την αντιπολίτευση
LIFO NEWSROOM
Σήμερα η πτήση της Γκρέτα Τούνμπεργκ μαζί με 27 Έλληνες ακτιβιστές για Αθήνα

Διεθνή / Σήμερα η πτήση της Γκρέτα Τούνμπεργκ μαζί με 27 Έλληνες ακτιβιστές για Αθήνα

Η Γκρέτα Τούνμπεργκ αναμένεται να απελαθεί τη Δευτέρα από το Ισραήλ με πτήση που θα καταλήξει στην Αθήνα, ενώ πάνω από 70 ακτιβιστές μεταφέρονται εκτός του ισραηλινού εδάφους - Οι κατηγορίες για κακομεταχείριση και η κατάσταση κρατουμένων στη φυλακή Κετζιότ προκαλούν διεθνείς αντιδράσεις
LIFO NEWSROOM