Νοσοκομείο αναβάλλει χειρουργεία λόγω χαμηλών αποθεμάτων αίματος - «Η κατάσταση χειροτερεύει κάθε χρόνο»

Μεγάλο νοσοκομείο αναβάλλει χειρουργεία λόγω χαμηλών αποθεμάτων αίματος - «Η κατάσταση χειροτερεύει κάθε χρόνο» Facebook Twitter
Φωτογραφία: Unsplash
0

Τα χαμηλά αποθέματα αίματος οδήγησαν ένα από τα μεγαλύτερα νοσοκομεία της Πορτογαλίας να αναβάλει χειρουργικές επεμβάσεις και να απευθύνει έκκληση για αιμοδοσία, προκειμένου να αποτραπεί η επιδείνωση της κατάστασης.

«Τα αποθέματα αίματος είναι χαμηλά, όπως συμβαίνει σε όλα τα νοσοκομεία της Πορτογαλίας. Αυτό είναι πρόβλημα για τη χώρα», δήλωσε ο Άλβαρο Μπελέζα, διευθυντής της υπηρεσίας αιμοδοσίας του Νοσοκομείου Σάντα Μαρία στη Λισαβόνα.

Ο Μπελέζα πρόσθεσε ότι το Πορτογαλικό Ινστιτούτο Αίματος και Μεταμοσχεύσεων (IPST) φέρνει αίμα από τις Αζόρες και τη Μαδέρα για να προσπαθήσει να μετριάσει τις ελλείψεις.

Σύμφωνα με τον Μπελέζα, τον οποίο επικαλείται το πρακτορείο ειδήσεων Lusa, οι αιμοδότες έχουν κληθεί να δώσουν αίμα πριν φύγουν για διακοπές, διότι «δυστυχώς οι ασθενείς» και τα προβλήματα υγείας «δεν πάνε διακοπές».

«Κανείς δεν μένει χωρίς αίμα στις πιο επείγουσες και σοβαρές περιπτώσεις αλλά ορισμένα αναβάλλονται ώστε να εξασφαλίσουμε επάρκεια για τα περιστατικά που χρήζουν άμεσης παρέμβασης», δήλωσε.

«Οι άνθρωποι δίνουν αίμα όλο και λιγότερο...»

Ο Μπελέζα επισήμανε ότι τα αποθέματα αίματος είναι πάντα χαμηλά το καλοκαίρι, και η κατάσταση «χειροτερεύει κάθε χρόνο» λόγω της έλλειψης αιμοδοτών στην Πορτογαλία αλλά και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, όπου υπάρχει έλλειψη δύο εκατομμυρίων μονάδων αίματος.

Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, απαιτούνται καθημερινά μεταξύ 67.000 και 70.000 μονάδες αίματος για να καλυφθούν οι ανάγκες των ασθενών, αλλά λιγότερο από το 5% των επιλέξιμων ατόμων δωρίζει αίμα, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Συμμαχία Αίματος (European Blood Alliance).

«Δυστυχώς, οι άνθρωποι δίνουν αίμα όλο και λιγότερο... και οι τακτικοί αιμοδότες, οι σύλλογοι αιμοδοτών, είναι μια γενιά που γερνά και δεν μπορεί πλέον να δώσει αίμα μετά την ηλικία των 65, οπότε είναι καθημερινός αγώνας να κινητοποιήσουμε νεότερους ανθρώπους να γίνουν αιμοδότες», ανέφερε ο Μπελέζα.

Η πρόεδρος του IPST, Μαρία Αντόνια Εσκοβάλ, δήλωσε ότι από τις 15 Ιουλίου και έπειτα υπάρχει πάντα «μια κατάσταση αυξημένης έλλειψης αίματος» εξαιτίας της απουσίας των τακτικών αιμοδοτών που βρίσκονται σε διακοπές.

Με πληροφορίες από euronews.com

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Προειδοποιήσεις Νετανιάχου και Τραμπ στη Χαμάς, ενώ η Γάζα εξακολουθεί να μετρά νεκρούς

Διεθνή / Τελεσίγραφα Νετανιάχου και Τραμπ στη Χαμάς, την ώρα που οι νεκροί στη Γάζα αυξάνονται

«Η Χαμάς θα αφοπλιστεί είτε με τη διπλωματία, είτε στρατιωτικά» λέει ο Νετανιάχου - «Δεν θα δεχθώ καθυστερήσεις», προειδοποιεί ο Τραμπ - 57 ακόμη νεκροί στον θύλακα παρά την έκκληση του Αμερικανού προέδρου
LIFO NEWSROOM
Ο Τραμπ δηλώνει ικανοποιημένος με την παύση του πυρ από το Ισραήλ αλλά υπάρχουν αναφορές για 57 νεκρούς

Διεθνή / Γάζα: Αναφορές για 57 νεκρούς λίγο αφότου ο Τραμπ δήλωσε ικανοποιημένος με την παύση των ισραηλινών επιθέσεων

Η παλαιστινιακή υπηρεσία Πολιτικής Άμυνας αναφέρει δεκάδες νεκρούς στον θύλακα, παρά την έκκληση του Αμερικανού προέδρου για παύση των βομβαρδισμών
LIFO NEWSROOM
Γάζα: Το Ισραήλ διέταξε τον στρατό να σταματήσει την εκστρατεία αλλά συνεχίζει τους βομβαρδισμούς

Διεθνή / Γάζα: Το Ισραήλ διέταξε τον στρατό να σταματήσει την εκστρατεία αλλά συνεχίζει τους βομβαρδισμούς

Ενώ ετοιμάζονται για την πρώτη φάση του σχεδίου του Ντόναλντ Τραμπ, για τον τερματισμό του πολέμου και την απελευθέρωση όλων των ομήρων, συνεχίζουν τα πλήγματα στη Λωρίδα της Γάζας
LIFO NEWSROOM