Νορβηγία: Ο βασιλικός αετός που πήγε να αρπάξει βρέφος είχε επιτεθεί επανειλημμένα σε ανθρώπους

Νορβηγία: Ο βασιλικός αετός που πήγε να αρπάξει βρέφος είχε επιτεθεί επανειλημμένα σε ανθρώπους Facebook Twitter
Φωτ: Getty
0

Ο βασιλικός αετός που πυροβολήθηκε θανάσιμα από θηροφύλακα το περασμένο Σαββατοκύριακο στη Νορβηγία αφότου επιτέθηκε σε ένα νήπιο, είχε επιτεθεί προηγουμένως σε αρκετούς ανθρώπους, ανακοίνωσαν σήμερα οι νορβηγικές αρχές.

Οι αρχές επικαλέστηκαν τη "μη φυσιολογική συμπεριφορά" του αρπακτικού, η οποία ίσως οφείλεται σε παράνομη εκτροφή σε καθεστώς αιχμαλωσίας.

Στις 7 Σεπτεμβρίου, αυτός ο βασιλικός αετός είχε πέσει πάνω σε ένα κοριτσάκι 20 μηνών που έπαιζε στο οικογενειακό αγρόκτημα στο 'Ορκλαντ, στην κεντρική Νορβηγία.

Η μητέρα του κοριτσιού και ένας γείτονας δυσκολεύονταν να απωθήσουν το αρπακτικό προτού αυτό πυροβοληθεί από έναν θηροφύλακα.

"Ο αετός εμφανίστηκε από το πουθενά και άρπαξε το μικρότερο κοριτσάκι μας, έπεσε καταπάνω του", είπε ο πατέρας της μικρούλας, η οποία χρειάστηκε να κάνει ράμματα στο πίσω μέρος του κεφαλιού της.

Μετά την επίθεση αυτή, τα νορβηγικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν αρκετά παρόμοια περιστατικά που είχαν σημειωθεί πρόσφατα, και μέχρι τότε ήταν πολύ σπάνια, σε διάφορα μέρη της χώρας.

Ο ορνιθολόγος της Birdlife Norge (Νορβηγικής Ορνιθολογικής Εταιρίας) Αλβ Οταρ Φόλκεσταντ είχε μιλήσει για "μια εντελώς πρωτοφανή συμπεριφορά". "Δεν θα βρείτε τίποτα για το θέμα αυτό μέσα στη βιβλιογραφία", είχε δηλώσει στο ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο NRK.

Μετά την εξέταση φωτογραφιών, η Νορβηγική Διεύθυνση για το Περιβάλλον κατέληξε σήμερα στο συμπέρασμα ότι τρία περιστατικά, συμπεριλαμβανομένου αυτού με το κοριτσάκι, οφείλονταν με βεβαιότητα στον ίδιο αετό.

Κανείς από τους ανθρώπους που ήταν θύματα των επιθέσεων, οι οποίες έγιναν μεταξύ της 3ης και της 7ης Σεπτεμβρίου, δεν τραυματίστηκε σοβαρά. "Είναι εντελώς πρωτόγνωρο να βλέπουμε τέτοιες συμπλοκές μεταξύ βασιλικών αετών και ανθρώπων, όπως αυτές που παρατηρήθηκαν σε αρκετά σημεία της Νορβηγίας τις τελευταίες εβδομάδες", σχολίασε μια αξιωματούχος της Διεύθυνσης, η Σουσάζε Χάνσεν.

"Δεν γνωρίζουμε παρόμοια περιστατικά, ούτε στη Νορβηγία ούτε στο εξωτερικό. Ο αετός που θανατώθηκε είχε πολύ παράξενη συμπεριφορά και δεν φοβόταν τους ανθρώπους", πρόσθεσε σε ανακοίνωση.

Αρκετοί ερευνητές ανέφεραν την εκδοχή σύμφωνα με την οποία άνθρωποι ίσως να τάιζαν τον αετό. Χωρίς να εξαχθούν οριστικά συμπεράσματα, η Χάνσεν σημείωσε ότι "αυτή η συμπεριφορά μοιάζει με τη συμπεριφορά που βλέπουμε στα πτηνά που μεγάλωσαν σε καθεστώς αιχμαλωσίας". "Μέχρι σήμερα δεν έχουμε καμιά άλλη εκδοχή που να εξηγεί τη μη φυσιολογική συμπεριφορά του αετού", δήλωσε.

Στη Νορβηγία, απαγορεύεται η αιχμαλωσία ή η εκτροφή άγριων ζώων σε οικιακό περιβάλλον. Οι βασιλικοί αετοί, που ζουν σε ζευγάρια σε μια περιοχή που οικειοποιούνται, είναι τα δεύτερα μεγαλύτερα αρπακτικά του βασιλείου μετά τους θαλασσαετούς. Το θηλυκό ζυγίζει κατά μέσο όρο 5 κιλά και όταν ανοίγει τα φτερά του φτάνει τα 2,2 μέτρα, έναντι σχεδόν 4 κιλών και δύο μέτρων για το αρσενικό.

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΡΙΑ ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ ΜΗΤΕΡΑ

Διεθνή / Savannah Guthrie: «Συνεχίζω να πιστεύω» - Το συγκινητικό μήνυμα της παρουσιάστριας ενώ η μητέρα της αγνοείται

Η παρουσιάστρια αναφέρθηκε σε πρόσφατες στιγμές που την οδήγησαν να αμφισβητήσει την πίστη της, λίγες μέρες αφότου η αναζήτηση της εξαφανισμένης μητέρας της ξεπέρασε τους δύο μήνες
THE LIFO TEAM
ΜΠΑΡ ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΑ ΚΙΝΗΤΟ ΗΠΑ

Διεθνή / «Ανθίζουν» τα μπαρ και τα εστιατόρια που απαγορεύουν τα κινητά - «Αποσύνδεση για πλήρη σύνδεση»

Στις ΗΠΑ αναδύεται μια νέα τάση: μπαρ και εστιατόρια χωρίς τηλέφωνα, όπου οι πελάτες καλούνται να αφήσουν τις συσκευές τους και να ζήσουν μια εμπειρία πλήρους αποσύνδεσης, επικεντρωμένοι στην παρέα, το φαγητό και τη στιγμή
THE LIFO TEAM
Πέθανε ο Αντριάνο Γκολντσμιντ, ο άνθρωπος που έκανε το τζιν μόδα

Διεθνή / Πέθανε ο Αντριάνο Γκολντσμιντ, ο άνθρωπος που έκανε το τζιν μόδα

Η μόδα έχασε μια από τις μορφές που έδωσαν στο τζιν νέο κύρος, νέα τιμή και νέα θέση στην αγορά. Ο Αντριάνο Γκολντσμιντ δεν συνδέθηκε μόνο με μεγάλα brands, αλλά και με την ίδια τη μετάβαση του denim στη σύγχρονη εποχή.
THE LIFO TEAM
ΙΡΑΝ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΡΑΜΠ ΗΠΑ ΠΟΛΕΜΟΣ

Διεθνή / Το Ιράν προειδοποιεί για «καταστροφικά» αντίποινα μετά τις άνευ προηγουμένου απειλές του Τραμπ

Η ένταση μεταξύ Ιράν και ΗΠΑ κλιμακώνεται επικίνδυνα, μετά τις απειλές του Αμερικανού προέδρου και τις προειδοποιήσεις της Τεχεράνης για «καταστροφικά» αντίποινα
THE LIFO TEAM