Νορβηγία: Αυξάνεται η ζήτηση για κρέας φάλαινας

Νορβηγία: Αυξάνεται η ζήτηση για κρέας φάλαινας Facebook Twitter
Νορβηγία: Αυξάνεται η ζήτηση για κρέας φάλαινας
0

Η ζήτηση για κρέας φάλαινας στη Νορβηγία αυξάνεται μετά από χρόνια, αν και ακτιβιστές έχουν προειδοποιήσει με τις παρούσες συνθήκες και τη χαλάρωση των μέτρων κατά του κορωνοϊού θα μπορούσαν να υπάρξουν επιπτώσεις στην καλή διαβίωση των θηλαστικών.

Η Νορβηγία παραμένει μία από τις τρεις χώρες που επιτρέπουν την εμπορική φαλαινοθηρία, μαζί με την Ιαπωνία και την Ισλανδία. Μεγάλο μέρος των αλιευμάτων αποστέλλεται στην Ιαπωνία, όπου η ζήτηση είναι αρκετά μεγάλη αλλά για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια οι επιχειρήσεις ανέφεραν αυξημένο ενδιαφέρον για την κατανάλωση κρέατος φάλαινας στην εγχώρια αγορά.

Τετρακόσιες ογδόντα τέσσερις φάλαινες μινκ έχουν σκοτωθεί μέχρι στιγμής φέτος ενώ πέρυσι είχαν σκοτωθεί όλον τον χρόνο 429 φάλαινες, το μικρότερο νούμερο που είχε καταγραφεί τις τελευταίες δεκαετίες.

Μειωμένος είναι και ο στόλος των φαλαινοθηρικών με μόνο 12 σκάφη να συμμετέχουν στο κυνήγι του τρέχοντος έτους, από 34 το 2004.

Ωστόσο, σε μια προσπάθεια επέκτασης του στόλου φαλαινοθηρίας, η νορβηγική κυβέρνηση «ελάφρυνε» τις προϋποθέσεις συμμετοχής στο κυνήγι των φαλαινών μινκ φέτος.

Ο Odd Emil Ingebrigtsen, υπουργός αλιείας της Νορβηγίας, δήλωσε πως «Είναι πολύ θετικό το γεγονός ότι παρατηρούμε αύξηση τόσο των αλιευμάτων όσο και της ζήτησης για προϊόντα φέτος. Οι τροποποιήσεις αποτελούν μέρος μιας γενικής προσπάθειας για έγκαιρα και αποτελεσματικά μέτρα στους νορβηγικούς αλιευτικούς κανονισμούς. Έτσι, καταργήθηκαν τα περιττά εμπόδια για τη συμμετοχή στη δραστηριότητα της φαλαινοθηρίας».

Οι πολέμιοι της φαλαινοθηρίας έχουν από καιρό επικρίνει αυτή την παράδοση στη Νορβηγία. Η Kate O'Connell, σύμβουλος θαλάσσιων ζώων στο Ινστιτούτο Πρόνοιας Ζώων, δήλωσε ότι οι χαλαρότεροι κανονισμοί αυξάνουν τις ανησυχίες για την ευημερία των φαλαινών.

Ενώ το κρέας φάλαινας δεν αποτελεί σημαντικό μέρος της νορβηγικής διατροφής, παραμένει μια δημοφιλής πηγή κρέατος σε ορισμένες περιοχές.

Η Hopen Fisk, μια εταιρεία που εδρεύει στη βόρεια περιοχή Lofoten, ανέφερε αυξημένο ενδιαφέρον για το κρέας φάλαινας έχοντας ήδη εξαντλήσει το ετήσιο απόθεμά της μέχρι τον Ιούλιο.

Ο Roy Størkersen, διευθυντής γραφείου στο Hopen Fisk, δήλωσε ότι πιστεύει πως η πρόσφατη αυτή άνοδος μπορεί να σχετίζεται με το αυξημένο ενδιαφέρον για την τοπική κουζίνα και τους καταναλωτές που έχουν κουραστεί από βιομηχανικά παραγόμενα κρέατα όπως το βόειο κρέας και το χοιρινό.

Το αυξανόμενο ενδιαφέρον για το νορβηγικό κρέας φαλαινών έχει και διεθνείς διαστάσεις. Πέρυσι, 200 τόνοι κρέατος φάλαινας εξήχθησαν στην Ιαπωνία, αξίας περίπου 13 εκατομμυρίων νορβηγικών κορώνων.

Η εμπορική φαλαινοθηρία απαγορεύτηκε παγκοσμίως πριν από περισσότερα από 30 χρόνια. Ωστόσο, η Νορβηγία αντιτάχθηκε επίσημα στο μορατόριουμ της Διεθνούς Επιτροπής Φαλαινοθηρίας (IWC) το 1986, πράγμα που σημαίνει ότι δεν δεσμεύεται επίσημα από αυτήν.

Υπάρχουν πάνω από 100.000 φάλαινες μινκ στην άγρια φύση και δεν θεωρούνται απειλούμενα είδη από τη Διεθνή Ένωση για τη Διατήρηση της Φύσης. 

Με πληροφορίες του Guardian

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η αμερικανική αξιοπιστία αμφισβητείται στην Ασία: Οι σύμμαχοι σκέφτονται στρατηγική ανεξαρτησία

Διεθνή / Η αμερικανική αξιοπιστία αμφισβητείται στην Ασία: Οι σύμμαχοι σκέφτονται στρατηγική ανεξαρτησία

Η πολιτική Τραμπ και οι απρόβλεπτες ενέργειες των ΗΠΑ αναγκάζουν Ιαπωνία, Νότια Κορέα και Αυστραλία να εξετάσουν εναλλακτικά σχέδια ασφάλειας στην Ασία, προκαλώντας αβεβαιότητα για την περιφερειακή σταθερότητα
THE LIFO TEAM
Η Ουκρανία χτυπά τη Ρωσία στην εθνική της γιορτή: Επίθεση με drone σε σταθμούς πυρηνικών και πετρελαίου

Διεθνή / Η Ουκρανία χτυπά τη Ρωσία στην εθνική της γιορτή: Επίθεση με drone σε σταθμούς πυρηνικών και πετρελαίου

Τις τελευταίες εβδομάδες, και την ώρα που εντείνονται οι συνομιλίες για τον τερματισμό του πολέμου υπό την πίεση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, η Ουκρανία έχει εξαπολύσει δεκάδες drone εναντίον του ρωσικού εδάφους
LIFO NEWSROOM
Doulos Phos: Το πλοίο-θρύλος που έγινε ξενοδοχείο πολυτελείας και σώθηκε από τη διάλυση

Διεθνή / Doulos Phos: Το πλοίο-θρύλος που έγινε ξενοδοχείο πολυτελείας και σώθηκε από τη διάλυση

Το MV Doulos Phos, πρώην επιβατηγό πλοίο και αποστολικό σκάφος, μετατράπηκε σε ξενοδοχείο πολυτελείας στην Ινδονησία, διατηρώντας την ιστορική του κληρονομιά και προσφέροντας εμπειρία θάλασσας στην ξηρά
LIFO NEWSROOM
Ιταλικές παραλίες σε κρίση: Ομπρέλες-χρυσάφι αδειάζουν τις ακτές

Διεθνή / Ιταλικές παραλίες σε κρίση: Ομπρέλες-χρυσάφι αδειάζουν τις ακτές

Οργή στην Ιταλία για τις εξωφρενικές τιμές στις παραλίες. Ομπρέλα και δύο ξαπλώστρες φτάνουν έως και 117€ την ημέρα, με τις οικογένειες να εγκαταλείπουν τα beach clubs. Πώς η κρίση μισθών και η πολιτική αντιπαράθεση αλλάζουν το καλοκαίρι των Ιταλών
LIFO NEWSROOM
Το Πεντάγωνο μπλοκάρει την Ουκρανία: Γιατί οι ΗΠΑ δεν την αφήνουν να χτυπήσει τη Ρωσία με ATACMS

Διεθνή / Το Πεντάγωνο μπλοκάρει την Ουκρανία: Γιατί οι ΗΠΑ δεν την αφήνουν να χτυπήσει τη Ρωσία με ATACMS

Οι ΗΠΑ εμποδίζουν την Ουκρανία να χρησιμοποιήσει αμερικανικούς πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς κατά στόχων στη Ρωσία, καθώς ο Ντόναλντ Τραμπ πιέζει για ειρηνευτικές συνομιλίες με το Κρεμλίνο
LIFO NEWSROOM
Το μυστηριώδες διαστημικό αεροσκάφος X-37B της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ ξεκίνησε νέα μυστική αποστολή

Διεθνή / Το μυστηριώδες διαστημικό αεροσκάφος X-37B της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ ξεκίνησε νέα μυστική αποστολή

Το X-37B, το μυστικό διαστημικό αεροσκάφος του Πενταγώνου, εκτοξεύτηκε με πύραυλο της SpaceX από το Κένεντι - Η αποστολή του παραμένει άκρως απόρρητη, με στόχο δοκιμές σε τεχνολογίες αιχμής
LIFO NEWSROOM
Γερμανία: Από «δημοσιονομικός άγιος» σε «αμαρτωλό» – Η εκτόξευση των αμυντικών δαπανών και το χρέος

Διεθνή / Γερμανία: Από «δημοσιονομικός άγιος» σε «αμαρτωλό» – Η εκτόξευση των αμυντικών δαπανών και το χρέος

Μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία, η Γερμανία αυξάνει δραστικά τις αμυντικές δαπάνες, χαλαρώνει τον «φρένο χρέους» και δανείζεται μαζικά, προκαλώντας ανησυχία για το μέλλον της οικονομίας
LIFO NEWSROOM
Νότια Αφρική: Συνελήφθη ο «βαρόνος των ρινόκερων» για λαθρεμπόριο 964 κεράτων αξίας 14 εκατ. δολαρίων

Διεθνή / Νότια Αφρική: Συνελήφθη ο «βαρόνος των ρινόκερων» για λαθρεμπόριο 964 κεράτων αξίας 14 εκατ. δολαρίων

Ο 83χρονος Τζον Χιουμ, πρώην κτηματομεσίτης και ιδιοκτήτης του μεγαλύτερου ιδιωτικού κοπαδιού ρινόκερων, συνελήφθη στη Νότια Αφρική κατηγορούμενος για λαθρεμπόριο κεράτων
LIFO NEWSROOM