Η ζήτηση για κρέας φάλαινας στη Νορβηγία αυξάνεται μετά από χρόνια, αν και ακτιβιστές έχουν προειδοποιήσει με τις παρούσες συνθήκες και τη χαλάρωση των μέτρων κατά του κορωνοϊού θα μπορούσαν να υπάρξουν επιπτώσεις στην καλή διαβίωση των θηλαστικών.

 

Η Νορβηγία παραμένει μία από τις τρεις χώρες που επιτρέπουν την εμπορική φαλαινοθηρία, μαζί με την Ιαπωνία και την Ισλανδία. Μεγάλο μέρος των αλιευμάτων αποστέλλεται στην Ιαπωνία, όπου η ζήτηση είναι αρκετά μεγάλη αλλά για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια οι επιχειρήσεις ανέφεραν αυξημένο ενδιαφέρον για την κατανάλωση κρέατος φάλαινας στην εγχώρια αγορά.

 

Τετρακόσιες ογδόντα τέσσερις φάλαινες μινκ έχουν σκοτωθεί μέχρι στιγμής φέτος ενώ πέρυσι είχαν σκοτωθεί όλον τον χρόνο 429 φάλαινες, το μικρότερο νούμερο που είχε καταγραφεί τις τελευταίες δεκαετίες.

 

Μειωμένος είναι και ο στόλος των φαλαινοθηρικών με μόνο 12 σκάφη να συμμετέχουν στο κυνήγι του τρέχοντος έτους, από 34 το 2004.

 

Ωστόσο, σε μια προσπάθεια επέκτασης του στόλου φαλαινοθηρίας, η νορβηγική κυβέρνηση «ελάφρυνε» τις προϋποθέσεις συμμετοχής στο κυνήγι των φαλαινών μινκ φέτος.

 

Ο Odd Emil Ingebrigtsen, υπουργός αλιείας της Νορβηγίας, δήλωσε πως «Είναι πολύ θετικό το γεγονός ότι παρατηρούμε αύξηση τόσο των αλιευμάτων όσο και της ζήτησης για προϊόντα φέτος. Οι τροποποιήσεις αποτελούν μέρος μιας γενικής προσπάθειας για έγκαιρα και αποτελεσματικά μέτρα στους νορβηγικούς αλιευτικούς κανονισμούς. Έτσι, καταργήθηκαν τα περιττά εμπόδια για τη συμμετοχή στη δραστηριότητα της φαλαινοθηρίας».

 

Οι πολέμιοι της φαλαινοθηρίας έχουν από καιρό επικρίνει αυτή την παράδοση στη Νορβηγία. Η Kate O'Connell, σύμβουλος θαλάσσιων ζώων στο Ινστιτούτο Πρόνοιας Ζώων, δήλωσε ότι οι χαλαρότεροι κανονισμοί αυξάνουν τις ανησυχίες για την ευημερία των φαλαινών.

 

Ενώ το κρέας φάλαινας δεν αποτελεί σημαντικό μέρος της νορβηγικής διατροφής, παραμένει μια δημοφιλής πηγή κρέατος σε ορισμένες περιοχές.

 

Η Hopen Fisk, μια εταιρεία που εδρεύει στη βόρεια περιοχή Lofoten, ανέφερε αυξημένο ενδιαφέρον για το κρέας φάλαινας έχοντας ήδη εξαντλήσει το ετήσιο απόθεμά της μέχρι τον Ιούλιο.

 

Ο Roy Størkersen, διευθυντής γραφείου στο Hopen Fisk, δήλωσε ότι πιστεύει πως η πρόσφατη αυτή άνοδος μπορεί να σχετίζεται με το αυξημένο ενδιαφέρον για την τοπική κουζίνα και τους καταναλωτές που έχουν κουραστεί από βιομηχανικά παραγόμενα κρέατα όπως το βόειο κρέας και το χοιρινό.

 

Το αυξανόμενο ενδιαφέρον για το νορβηγικό κρέας φαλαινών έχει και διεθνείς διαστάσεις. Πέρυσι, 200 τόνοι κρέατος φάλαινας εξήχθησαν στην Ιαπωνία, αξίας περίπου 13 εκατομμυρίων νορβηγικών κορώνων.

 

Η εμπορική φαλαινοθηρία απαγορεύτηκε παγκοσμίως πριν από περισσότερα από 30 χρόνια. Ωστόσο, η Νορβηγία αντιτάχθηκε επίσημα στο μορατόριουμ της Διεθνούς Επιτροπής Φαλαινοθηρίας (IWC) το 1986, πράγμα που σημαίνει ότι δεν δεσμεύεται επίσημα από αυτήν.

 

Υπάρχουν πάνω από 100.000 φάλαινες μινκ στην άγρια φύση και δεν θεωρούνται απειλούμενα είδη από τη Διεθνή Ένωση για τη Διατήρηση της Φύσης. 

 

Με πληροφορίες του Guardian