«Νομίζαμε ότι ήταν μπάλα» - Οι βόμβες που σκοτώνουν και ακρωτηριάζουν παιδιά στην Ινδία

«Νομίσαμε ότι ήταν μπάλα» - Οι βόμβες που σκοτώνουν και ακρωτηριάζουν παιδιά στην Ινδία Facebook Twitter
Παιδιά στην Ινδία/ Φωτ. Αρχείου: Unsplash
0

Τα τελευταία 30 χρόνια, τουλάχιστον 565 παιδιά στο ινδικό κρατίδιο της Δυτικής Βεγγάλης τραυματίστηκαν ή έχασαν τη ζωή τους από αυτοσχέδιες βόμβες, όπως αποκάλυψε έρευνα του BBC Eye.

Οι φονικές αυτές συσκευές, που χρησιμοποιούνται εδώ και δεκαετίες ως μέσο εκφοβισμού στη βίαιη πολιτική σκηνή της Δυτικής Βεγγάλης, συνδέονται συχνά με εκλογικές περιόδους, όταν κρύβονται σε δημόσιους χώρους για να τρομοκρατήσουν πολιτικούς αντιπάλους. Δυστυχώς, πολλά παιδιά βρίσκουν και παίζουν με αυτές τις βόμβες, με καταστροφικές συνέπειες.

Το 1996, έξι αγόρια έπαιζαν κρίκετ σε μια παραγκούπολη της Καλκούτας όταν βρήκαν αυτοσχέδιες βόμβες σε μια μαύρη πλαστική σακούλα. Όταν μία από αυτές χρησιμοποιήθηκε ως μπάλα, εξερράγη, αφήνοντας δύο νεκρούς και τέσσερις τραυματίες. Ο Πούτσου Σαρντάρ, τότε εννέα ετών, υπέστη σοβαρά τραύματα και πέρασε μήνες στο νοσοκομείο.

Το 2018, η Πουλάμι Χάλντερ, επτά ετών, βρήκε μια βόμβα που έμοιαζε με μπάλα ενώ μάζευε λουλούδια. Όταν εξερράγη, έχασε το αριστερό της χέρι. Παρόμοια τύχη είχε η Σαμπίνα Κατούν, που το 2020 τραυματίστηκε σοβαρά όταν σκόνταψε πάνω σε βόμβα ενώ έβγαζε τα ζώα της για βοσκή.

«Νομίσαμε ότι ήταν μπάλα» - Οι βόμβες που σκοτώνουν και ακρωτηριάζουν παιδιά στην Ινδία Facebook Twitter

Αριθμοί που σοκάρουν

Σύμφωνα με την έρευνα του BBC, από το 1996 έως το 2024, τουλάχιστον 565 παιδιά έχουν πέσει θύματα αυτών των βομβών, με 94 να χάνουν τη ζωή τους και 471 να τραυματίζονται. Σχεδόν το 60% των περιστατικών αφορούσαν παιδιά που έπαιζαν σε εξωτερικούς χώρους.

Παρότι οι αυτοσχέδιες βόμβες έχουν μακρά ιστορία στη Δυτική Βεγγάλη, καμία από τις πολιτικές παρατάξεις δεν παραδέχεται τη χρήση τους. Το Trinamool Congress και το Bharatiya Janata Party αρνήθηκαν να σχολιάσουν, ενώ τα Κομμουνιστικό Κόμμα Ινδίας (Μαρξιστικό) και το Κόμμα του Κογκρέσου καταδίκασαν τη χρήση βίας.

Ο πρώην επικεφαλής της αστυνομίας, Πανκάτζ Ντάτα, δήλωσε: «Η εκτεταμένη χρήση βόμβων στις εκλογές είναι ένα τραγικό παράδειγμα της κατάχρησης της παιδικής ηλικίας στη Δυτική Βεγγάλη».
Η Πουλάμι, τώρα 13 ετών, και η Σαμπίνα, 14, έχουν μάθει να ζουν με τις απώλειές τους. Παρά τις δυσκολίες, συνεχίζουν να πηγαίνουν σχολείο και ονειρεύονται να γίνουν δασκάλες. Ωστόσο, οι πληγές τους παραμένουν, σωματικές και ψυχολογικές.

Η Πουλάμι δηλώνει: «Αυτοί που έβαλαν τις βόμβες είναι ακόμα ελεύθεροι. Κανένα παιδί δεν πρέπει να περάσει ό,τι περάσαμε εμείς».

Η έρευνα του BBC φωτίζει την τραγωδία που παραμένει ανοιχτή πληγή στη Δυτική Βεγγάλη, ζητώντας απαντήσεις για ένα ζήτημα που έχει αφήσει βαθιά σημάδια σε μια ολόκληρη γενιά.

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αγνοεί τον Όρμπαν για να προστατεύσει ευρωβουλευτή από «άδικη δίκη» στην Ουγγαρία

Διεθνή / Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αγνοεί τον Όρμπαν για να προστατεύσει ευρωβουλευτή από μια «άδικη δίκη» στην Ουγγαρία

Η Ιλάρια Σάλις, Ιταλίδα ευρωβουλευτής, είχε συλληφθεί τον Φεβρουάριο του 2023 στη Βουδαπέστη, κατηγορούμενη για απόπειρα επίθεσης σε ακροδεξιό ακτιβιστή - Σήμερα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψήφησε κατά της άρσης ασυλίας της
LIFO NEWSROOM
Ιρλανδία: Το «χωριό του Viagra» στο επίκεντρο των δασμών του Τραμπ - «Είναι μια συνεχής απειλή»

Διεθνή / Ιρλανδία: Το «χωριό του Viagra» στο επίκεντρο των δασμών του Τραμπ - «Είναι μια συνεχής απειλή»

Οι επενδύσεις της αμερικανικής φαρμακοβιομηχανίας στην κομητεία Κορκ της Ιρλανδίας έχουν φέρει θέσεις εργασίας και ευημερία. Οι δασμοί Τραμπ θα μπορούσαν να τα αλλάξουν όλα αυτά
LIFO NEWSROOM
Το Χονγκ Κονγκ παραλύει εν όψει του μεγαλύτερου τυφώνα παγκοσμίως για αυτή τη χρονιά

Διεθνή / Το Χονγκ Κονγκ παραλύει εν όψει του μεγαλύτερου τυφώνα παγκοσμίως για αυτή τη χρονιά

Εν αναμονή της ισχυρότερης τροπικής καταιγίδας του κόσμου, οι αρχές να καλούν τους πολίτες να παραμείνουν στα σπίτια τους - Τα ράφια των σούπερ μάρκετ άδειασαν, πτήσεις ακυρώθηκαν και τα παράθυρα σε σπίτια και επιχειρήσεις σε όλη την πόλη καλύφθηκαν με ταινίες
LIFO NEWSROOM
Δανία: Αποζημιώσεις σε Γροιλανδές που υποβλήθηκαν σε αναγκαστική πρακτική αντισύλληψης

Διεθνή / Δανία: Αποζημιώσεις σε Γροιλανδές που υποβλήθηκαν σε αναγκαστική πρακτική αντισύλληψης

Η πρωθυπουργός της χώρας θα επισκεφθεί τη Γροιλανδία την Τετάρτη προκειμένου να ζητήσει επίσημα συγγνώμη και να συζητήσει με τον Γροιλανδό ομόλογό της για το «ταμείο συμφιλίωσης»
LIFO NEWSROOM
Συναγερμός σε Δανία και Νορβηγία λόγω drones: Έκλεισαν και άνοιξαν μετά από ώρες αεροδρόμια

Διεθνή / Συναγερμός σε Δανία και Νορβηγία λόγω drones: Έκλεισαν και άνοιξαν μετά από ώρες αεροδρόμια

Οι οδηγίες αφορούσαν τα αεροδρόμια σε Κοπεγχάγη και Όσλο - «Είμαστε έτοιμοι να αντιδράσουμε ανά πάσα στιγμή» απαντά η Γερμανία, για τις παραβιάσεις ΝΑΤΟϊκού εναέριου χώρου
LIFO NEWSROOM
Ο Τραμπ ξαναζωντανεύει τον μύθο: Συνδέει τον αυτισμό με εμβόλια και Tylenol, κόντρα στην επιστήμη

Διεθνή / Ο Τραμπ ξαναζωντανεύει τον μύθο: Συνδέει τον αυτισμό με εμβόλια και Tylenol, κόντρα στην επιστήμη

Ειδικοί προειδοποιούν ότι τέτοιες δηλώσεις ενισχύουν τον σκεπτικισμό απέναντι στα εμβόλια και μπορούν να οδηγήσουν σε αναζωπύρωση ασθενειών όπως η ιλαρά, ο κοκκύτης ή ακόμα και η πολιομυελίτιδα
LIFO NEWSROOM
Σκηνικό πολέμου στη Δυτική Όχθη: Ισραηλινοί υπουργοί ζητούν άμεση προσάρτηση μετά το «ντόμινο» αναγνωρίσεων της Παλαιστίνης

Διεθνή / Σκηνικό πολέμου στη Δυτική Όχθη: Ισραηλινοί υπουργοί ζητούν άμεση προσάρτηση μετά το «ντόμινο» αναγνωρίσεων της Παλαιστίνης

Η διεθνής αναγνώριση της Παλαιστίνης από Βρετανία, Καναδά, Αυστραλία και Πορτογαλία προκαλεί σεισμό στη Μέση Ανατολή - Οργή στο Ισραήλ, σενάρια προσάρτησης της Δυτικής Όχθης και φόβοι για νέες συγκρούσεις
LIFO NEWSROOM