Θα μπορούσε αυτή η δομή σε σχήμα αυγού να είναι το μελλοντικό μας σπίτι στο Διάστημα;

Θα μπορούσε αυτή η δομή σε σχήμα αυγού να είναι το μελλοντικό μας σπίτι στο Διάστημα; Facebook Twitter
Φωτ.: AAKA Space Studio
0

Θα μπορούσε αυτή η δομή σε σχήμα αυγού να είναι το μέλλον των κατοικιών Ινδών αστροναυτών στο Διάστημα;

Το Hab-1, συντομογραφία του Habitat-1, είναι η πρώτη «αναλογική αποστολή» της Ινδικής Διαστημικής Υπηρεσίας (Isro), που σημαίνει προσομοίωση διαστημικών συνθηκών για την προετοιμασία αστροναυτών για πραγματικές διαστημικές αποστολές. Το Hab-1 δοκιμάστηκε πρόσφατα για τρεις εβδομάδες στις ορεινές περιοχές των Ιμαλαΐων στο Λαντάκ.

Η αρχιτέκτονας διαστημικών εγκαταστάσεων, Άστα Κατσά-Τζάλα, από την εταιρεία Aaka του Γκουτζαράτ, εξήγησε ότι τέτοιες προσομοιώσεις βοηθούν στον εντοπισμό και την αντιμετώπιση προβλημάτων που μπορεί να αντιμετωπίσουν οι αστροναύτες και ο εξοπλισμός πριν από διαστημικές αποστολές.

Θα μπορούσε αυτή η δομή σε σχήμα αυγού να είναι το μελλοντικό μας σπίτι στο Διάστημα; Facebook Twitter
Η αρχιτέκτονας διαστημικών εγκαταστάσεων, Άστα Κατσά-Τζάλα/ Φωτ.: AAKA Space Studio

Το Hab-1, κατασκευασμένο από υλικά υψηλής ποιότητας όπως το διαστημικό Teflon και με μόνωση από αφρό βιομηχανικής χρήσης, περιλαμβάνει κρεβάτι, σταθμό εργασίας, αποθηκευτικό χώρο, κουζίνα για ζέσταμα γευμάτων και τουαλέτα ξηρού τύπου για περιορισμένη χρήση νερού.

Το Λαντάκ επελέγη για την προσομοίωση λόγω της γεωγραφικής ομοιότητάς του με τον Άρη και τη Σελήνη, σύμφωνα με τον καθηγητή Σούμπρατ Σάρμα του Πανεπιστημίου Λαντάκ. Η περιοχή, σε υψόμετρο 3.500 μέτρων, προσφέρει ακραίες κλιματικές συνθήκες, με θερμοκρασίες που κυμαίνονται από 20°C έως -18°C μέσα σε μία ημέρα, δοκιμάζοντας την ανθρώπινη αντοχή.

Οι στόχοι της Ινδίας στο διάστημα

Η Ινδία ετοιμάζεται να στείλει τους πρώτους της αστροναύτες στο διάστημα μέσω της αποστολής Gaganyaan, η οποία θα τοποθετήσει τρεις αστροναύτες σε χαμηλή γήινη τροχιά για τρεις ημέρες. Στο μέλλον, σχεδιάζεται η κατασκευή του πρώτου ινδικού διαστημικού σταθμού έως το 2035 και η αποστολή ανθρώπων στη Σελήνη έως το 2040.

Η προσομοίωση εξετάζει την επίδραση ψυχολογικών παραγόντων στους ανθρώπους. Ο αστροναύτης που έλαβε μέρος, ένας 24χρονος, ανέφερε ότι η απομόνωση και η επαναληπτικότητα της καθημερινότητας επηρέασαν τη συγκέντρωσή του και τον ύπνο του. Φορούσε βιομετρικές συσκευές που παρακολουθούσαν τον καρδιακό ρυθμό, το άγχος και τα πρότυπα ύπνου του, ενώ καθημερινά πραγματοποιούνταν αιματολογικές και σιελικές εξετάσεις.

Θα μπορούσε αυτή η δομή σε σχήμα αυγού να είναι το μελλοντικό μας σπίτι στο Διάστημα; Facebook Twitter
Φωτ.: AAKA Space Studio

Η επόμενη φάση

Η Isro βρίσκεται σε συζητήσεις για την κατασκευή μόνιμης εγκατάστασης προσομοίωσης στο Λαντάκ. Σύμφωνα με τον καθηγητή Σάρμα, τα δεδομένα από τις δοκιμές θα συμβάλουν στην ανάπτυξη ιατρικής τεχνολογίας που θα καλύπτει τις ανάγκες των αστροναυτών σε αποστολές.

«Πρέπει να γνωρίζουμε πώς θα λειτουργεί το ανθρώπινο σώμα στη Σελήνη, όπου οι ημέρες και οι νύχτες είναι μεγαλύτερες από τη Γη, ή στο διάστημα, όπου το οξυγόνο είναι περιορισμένο», τόνισε ο καθηγητής.

Με χώρες όπως οι ΗΠΑ, η Κίνα και η Ρωσία να επενδύουν σε προσομοιωμένες αποστολές, η Ινδία στοχεύει να πρωταγωνιστήσει, εξελίσσοντας τις δυνατότητές της και μειώνοντας την εξάρτησή της από ξένες διαστημικές υπηρεσίες.

Με πληροφορίες από BBC

Τech & Science
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Θοδωρής Παπαγγελής: «Εδώ και 20 αιώνες συναντάμε τη ρευστότητα του φύλου»

Άκου την επιστήμη / Θοδωρής Παπαγγελής: «Εδώ και δύο χιλιάδες χρόνια συναντάμε τη ρευστότητα του φύλου»

Πώς μπορεί ένα έργο δύο χιλιάδων ετών να μιλά τη γλώσσα του σήμερα; Ο Θεόδωρος Παπαγγελής, διακεκριμένος φιλόλογος και ακαδημαϊκός, που δημοσίευσε πρόσφατα μια νέα μετάφραση των «Μεταμορφώσεων» του Οβιδίου, μιλά στον Γιάννη Πανταζόπουλο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Πιο πειστική κι από τον άνθρωπο: Η τεχνητή νοημοσύνη κερδίζει στα debates – αλλάζει τους όρους στην πολιτική πειθώ

Τech & Science / Πιο πειστική κι από τον άνθρωπο: Η τεχνητή νοημοσύνη κερδίζει στα debates – αλλάζει τους όρους στην πολιτική πειθώ

Μελέτη δείχνει ότι τα μεγάλα γλωσσικά μοντέλα όπως το ChatGPT-4 μπορούν να επηρεάζουν πιο αποτελεσματικά από τους ανθρώπους – Κίνδυνοι για εκλογές, παραπληροφόρηση και στοχευμένη χειραγώγηση
LIFO NEWSROOM
Τα chatbots τεχνητής νοημοσύνης δίνουν μάχη με την ανθρώπινη μνήμη

Τech & Science / Τα chatbots τεχνητής νοημοσύνης δίνουν μάχη με την ανθρώπινη μνήμη

OpenAI, Google, Meta και Microsoft επενδύουν σε chatbots που θυμούνται όλο και περισσότερα για τους χρήστες τους, ενισχύοντας την εμπειρία αλλά και τα ερωτήματα για την ιδιωτικότητα και την εκμετάλλευση των δεδομένων
LIFO NEWSROOM
Το κουνούπι τίγρης μπορεί να μετατρέψει τον δάγκειο πυρετό και τη νόσο Τσικουνγκούνια σε ενδημικές ασθένειες στην Ευρώπη

Τech & Science / Ευρώπη: Το κουνούπι τίγρης ενδέχεται να μετατρέψει τον δάγκειο πυρετό και τη νόσο τσικουνγκούνια σε ενδημικές ασθένειες

Το κουνούπι τίγρης μετακινείται όλο και πιο βόρεια στην Ευρώπη καθώς η παγκόσμια θερμοκρασία αυξάνεται λόγω της ανθρωπογενούς κλιματικής αλλαγής
LIFO NEWSROOM