Νιγηρία: Πάνω σε πλοίο η σύλληψη τριών Ελλήνων για πειρατεία

Νιγηρία: Πάνω σε πλοίο η σύλληψη τριών Ελλήνων για πειρατεία Facebook Twitter
0

Τρεις Έλληνες συνέλαβαν πάνω σε πλοίο οι αρχές της Νιγηρίας εκφράζοντας την πεποίθηση πως πρόκειται για πειρατές. 

Οι τρεις Έλληνες περιλαµβάνονται στα 19 άτοµα που συνελήφθησαν πριν από λίγες µέρες στα ανοιχτά των ακτών της Νιγηρίας και βρίσκονται αντιµέτωποι µε την κατηγορία του λαθρεµπορίου όπλων και της κλοπής αργού πετρελαίου.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Έθνος, οι 19 συλληφθέντες, στους οποίους, εκτός από τους Ελληνίδες, περιλαµβάνονται ένας Αµερικανός, 10 Γκανέζοι και πέντε Νιγηριανοί, επέβαιναν στη φορτηγίδα «Sea Angels 3» όταν κίνησαν τις υποψίες της Ακτοφυλακής της Νιγηρίας και του αµερικανικού ΠΝ.

Οι ναυτικές δυνάμεις των δύο χωρών περιπολούν από κοινού στον συγκεκριµένο θαλάσσιο χώρο.

Στην επιχείρηση που έγινε εντοπίστηκαν τέσσερα τουφέκια Bernelli M-1, περίπου 1.000 σφαίρες και άλλος στρατιωτικός εξοπλισµός.

Το αργό πετρέλαιο φέρεται να κλάπηκε από το πλοίο NNS Centenary και ένα πλοιάριο της Ακτοφυλακής της Νιγηρίας.

Σύµφωνα µε πληροφορίες που επικαλείται η εφημερίδα Έθνος, οι τρεις Έλληνες είχαν επιβιβαστεί στο πλοίο Sea Angels 3 µε την ιδιότητα του προσωπικού ασφαλείας.

Αντικείµενο της δουλειάς τους ήταν να φρουρούν, ακόµα και µε τη χρήση των όπλων, τόσο το πλοίο όσο και το φορτίο του από τις επιθέσεις πειρατών που δρουν στα ανοιχτά των ακτών της Αφρικής.

Πρόκειται για µια εργασία η οποία στα χρόνια της κρίσης έχει δώσει επαγγελµατικό καταφύγιο σε πολλούς Έλληνες που έµειναν άνεργοι.

Οι συγκεκριµένοι τρεις, ωστόσο, κατηγορούνται από τις Αρχές της Νιγηρίας ότι αντί να προστατεύσουν το πλοίο τους από τους πειρατές, σε µία από τις πιο επικίνδυνες θάλασσες του πλανήτη, πέρασαν στην άλλη πλευρά του νόµου.

Η σύλληψη των 19 έγινε στο πλαίσιο της επιχείρησης «Junction Rain», η οποία είχε σκοπό να «καθαρίσει» τις ακτές της χώρας.

Σε διάστηµα µίας εβδοµάδας έγιναν έλεγχοι σε περίπου 100 πλοία.

Ο αρχιπλοίαρχος της Ακτοφυλακής της Νιγηρίας, Ντίξον Ολισεµενόγκορ, δήλωσε ότι η επέµβαση στο «Sea Angels 3» κρίθηκε απαραίτητη λόγω των ύποπτων κινήσεων του πληρώµατός του.

«Εντοπίστηκαν 19 ύποπτοι στο πλοίο. Στην πρώτη επαφή που είχαµε, το πλήρωµα επιχείρησε να µας πείσει ότι το πλοίο ήταν πολεµικό. Ο καπετάνιος µάς είπε ότι έκαναν περιπολία και περίµεναν ένα εµπορικό πλοίο.

Τον ρωτήσαµε αν στο πλοίο υπήρχαν όπλα ή άλλο στρατιωτικό υλικό και µας απάντησε αρνητικά. Όταν επιβιβαστήκαµε, εντοπίσαµε τα άτοµα που συνελήφθησαν» τόνισε και συµπλήρωσε:

«Δεν µας έδωσαν εξηγήσεις για τους λόγους που βρίσκονταν στο συγκεκριµένο σηµείο και γι' αυτό αποφασίσαµε να τους συλλάβουµε. Νωρίτερα είχαν απενεργοποιήσει τα συστήµατα εντοπισµού τους για να µας δυσκολέψουν, αλλά έχουµε τα κατάλληλα µέσα και κανένας παράνοµος δεν µπορεί να κρυφτεί στη θάλασσά µας».

Οι Αρχές της Νιγηρίας επισήµαναν ότι από τον έλεγχο των εγγράφων προέκυψε πως κανείς από τους συλληφθέντες δεν βρισκόταν νόµιµα στη χώρα και εξέφρασαν την πεποίθηση ότι πρόκειται για πειρατές.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Joyce Carol Oates: Η κορυφαία Αμερικανίδα συγγραφέας αποδόμησε τον Μασκ χωρίς να τον κατονομάσει

Διεθνή / Joyce Carol Oates: Η κορυφαία Αμερικανίδα συγγραφέας αποδόμησε τον Μασκ χωρίς να τον κατονομάσει

Ο Μασκ αντέδρασε οργισμένα στις αιχμές της Oates, αποκαλώντας τις «ψεύτικες» και τη συγγραφέα «κακεντρεχή», ενώ υποβάθμισε και το έργο της με απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς.
LIFO NEWSROOM
ΓΙΑ ΣΚ - «Beast Land»: Ο MrBeast εγκαινίασε θεματικό πάρκο στη Σαουδική Αραβία

Διεθνή / «Beast Land»: Ο MrBeast εγκαινίασε θεματικό πάρκο στη Σαουδική Αραβία

Η κίνηση εντάσσεται στη Vision 2030 του πρίγκιπα διαδόχου Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, που στοχεύει στη διαφοροποίηση της οικονομίας από το πετρέλαιο και στον πλήρη μετασχηματισμό της σαουδαραβικής κοινωνίας
LIFO NEWSROOM
Πρίγκιπας Άντριου: O πραγματικός λόγος πίσω από την απόφαση να εγκαταλείψει το Royal Lodge

Διεθνή / Πρίγκιπας Άντριου: O πραγματικός λόγος πίσω από την απόφαση να εγκαταλείψει το Royal Lodge

Τι είναι αυτό που πραγματικά τον έπεισε να εγκαταλείψει επιτέλους το Royal Lodge, την ώρα που υπήρχαν πολλαπλές οικογενειακές και πολιτικές πιέσεις και ο ίδιος θεωρούσε ότι μια δημόσια αποχώρηση θα μπορούσε να εκληφθεί ως παραδοχή ενοχής
LIFO NEWSROOM
Ο Τραμπ θα διατάξει έρευνα για τις φερόμενες σχέσεις Έπσταϊν και Κλίντον

Διεθνή / Ο Τραμπ θα διατάξει έρευνα για τις φερόμενες σχέσεις Έπσταϊν και Κλίντον

«Ο Έπσταϊν ήταν Δημοκρατικός, και είναι πρόβλημα των Δημοκρατικών...Όλοι ξέρουν για αυτόν. Μην χάνετε τον χρόνο σας με τον Τραμπ. Έχω μια χώρα να διοικήσω!», έγραψε σε ανάρτησή του, ο Ντόναλντ Τραμπ
LIFO NEWSROOM
«Πράσινη ζώνη» και «κόκκινη ζώνη»: Tο αμερικανικό σχέδιο που αλλάζει τον χάρτη της Γάζας

Διεθνή / «Πράσινη ζώνη» και «κόκκινη ζώνη»: Tο αμερικανικό σχέδιο που αλλάζει τον χάρτη της Γάζας

Κεντρικό στοιχείο του αμερικανικού σχεδιασμού είναι η δημιουργία μιας διεθνούς δύναμης σταθεροποίησης, που προβλέπεται να στηριχθεί κυρίως σε ευρωπαϊκά στρατεύματα
LIFO NEWSROOM