Νιγηρία: Νέος μουσικός καταδικάστηκε σε θάνατο για «βλάσφημο τραγούδι» εναντίον του προφήτη Μωάμεθ

Νιγηρία: Νέος μουσικός καταδικάστηκε σε θάνατο για «βλάσφημο τραγούδι» εναντίον του προφήτη Μωάμεθ Facebook Twitter
0

Ένας μουσικός στο Κάνο της Νιγηρίας καταδικάστηκε σε θάνατο δι απαγχονισμού, για «βλασφημία σε βάρος του Προφήτη Μωάμεθ». 

Ισλαμικό δικαστήριο που εφαρμόζει τη Σαρία, καταδίκασε τον 22χρονο Yahaya Sharif-Aminu για το «βλάσφημο τραγούδι» που μοιράστηκε με τους φανς του τον Μάρτιο, μέσω της κωδικοποιημένης εφαρμογής WhatsApp. 

  

Το «αδίκημα»


Επικριτές του Sharif-Aminu θεωρούν το κομμάτι βλάσφημο, καθώς επαινεί έναν ιμάμη από την μουσουλμανική αδελφότητα Tijaniya σε τέτοιο βαθμό που, κατά τους ίδιους, τον εξυψώνει πάνω από τον προφήτη Μωάμεθ. 

Η δίκη έγινε κεκλεισμένων των θυρών και ο κατηγορούμενος Sharif-Aminu δεν αρνήθηκε τις κατηγορίες. Ο δικαστής Khadi Aliyu Muhammad Kani απεφάνθη πως ο νέος μουσικός μπορεί να ασκήσει έφεση κατά της ετυμηγορίας - κάτι που φυσικά θεωρείται βέβαιο πως θα κάνει.

Μετά τη σύνθεση και την κυκλοφορία του επίμαχου κομματιού, ο τραγουδιστής είχε κρυφτεί για να γλιτώσει από την οργή των φανατικών πιστών. Διαδηλωτές, έκαψαν το πατρικό σπίτι του καλλιτέχνη και συγκεντρώθηκαν έξω από τα κεντρικά γραφεία της Hisbah, της «ισλαμικής αστυνομίας», απαιτώντας την ποινική δίωξή του.

Οι αρχές ζήτησαν από το εξαγριωμένο πλήθος να μην πάρει το νόμο στα χέρια του. Μετά τη σύλληψη και την καταδίκη του, ο Sharif-Aminu παραμένει τώρα υπό κράτηση.  

Ο επικεφαλής των διαδηλωτών, Idris Ibrahim, που τον Μάρτιο ηγήθηκε των διαμαρτυριών για τη σύλληψη του τραγουδιστή, δήλωσε στο BBC πως η καταδίκη του μουσικού θα λειτουργήσει ως προειδοποίηση και για άλλους που «σκέφτονται να βαδίσουν στο ίδιο μονοπάτι». «Όταν άκουσα την ετυμηγορία χάρηκα τόσο πολύ, επειδή σήμαινε ότι η διαμαρτυρία μας δεν ήταν μάταιη».

Νιγηρία: Νέος μουσικός καταδικάστηκε σε θάνατο για «βλάσφημο τραγούδι» εναντίον του προφήτη Μωάμεθ Facebook Twitter


«Η απόφαση θα λειτουργήσει αποτρεπτικά για όλους όσοι νομίζουν ότι μπορούν να προσβάλουν την θρησκεία μας ή τον Προφήτη μας χωρίς συνέπειες», πρόσθεσε.

Τα ισλαμικά δικαστήρια λειτουργούν στη βόρεια Νιγηρία, όπου οι μουσουλμάνοι είναι πλειονότητα. Δικάζουν με βάση τόσο την κρατική νομοθεσία όσο και την Σαρία, η οποία όμως δεν εφαρμόζεται σε περιπτώσεις πολιτών άλλων θρησκευμάτων. Από το 1999 που ξεκίνησαν και πάλι να λειτουργούν, έχουν καταδικάσει πολλούς ανθρώπους σε θάνατο, αλλά από όλες τις καταδίκες μόνο μία έχει εκτελεστεί.

Ανάμεσα στους ανθρώπους που έχουν καταδικαστεί σε θάνατο είναι γυναίκες που είχαν ερωτικές σχέσεις εκτός γάμου. Ωστόσο μόνο ένας άνδρας τελικά εκτελέστηκε, το 2002, για την δολοφονία μίας γυναίκας και των δύο παιδιών της. 

Πριν την σύλληψή του, λίγοι είχαν ακουστά τον Yahaya Sharif-Aminu. Τα τραγούδια του δεν ήταν ιδιαίτερα γνωστά έξω από την σέκτα της Tjjaniya της οποίας μέλη είναι αρκετοί μουσικοί. Η προηγούμενη θανατική καταδίκη είχε εκδοθεί το 2016. Τότε ένοχος είχε βρεθεί ο Abdulazeez Inyass, και πάλι της σέκτας Tijaniya, επειδή σύμφωνα με «αυτήκοους μάρτυρες», είχε υποστηρίξει ότι ο ιδρυτής της σέκτας, Sheikh Ibrahim Niasse, ήταν πιο σημαντικός από τον προφήτη Μωάμεθ. 

Ισλαμικά δικαστήρια λειτουργούν σε δώδεκα πολιτείες της Νιγηρίας, αλλά μόνο μουσουλμάνοι μπορούν να δικαστούν με τον νόμο της Σαρία. Το ισλαμικό δικαστικό σύστημα έχει και δικό του εφετείο που αναλαμβάνει τόσο αστικές όσο και εγκληματικές υποθέσεις αλλά οι αποφάσεις του μπορούν να ακυρωθούν από το Εφετείο και το Ανώτατο Δικαστήριο της Νιγηρίας. 

Ένα ισλαμικό δικαστήριο μπορεί να αναλάβει υπόθεση που αφορά και κάποιον μη μουσουλμάνο, μόνο με γραπτή συγκατάθεσή του. Μεταξύ των ποινών που συχνά εκδίδονται από τέτοια δικαστήρια είναι μαστιγώματα και ακρωτηριασμοί. 

Με πληροφορίες από BBC

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Χαμάς έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο όπου εμφανίζεται Ισραηλινοαμερικανός όμηρος

Διεθνή / Η Χαμάς έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο όπου εμφανίζεται Ισραηλινοαμερικανός όμηρος

Στο βίντεο διάρκειας σχεδόν τριών λεπτών, ο Γκόλντμπεργκ-Πόλιν, ο οποίος φαίνεται να του λείπει το ένα χέρι, αυτοπαρουσιάζεται και ζητά από την ισραηλινή κυβέρνηση να τους επιστρέψει στο σπίτι
NEWSROOM