Νετανιάχου: Καθυστερεί τη δίκη του για να μην μπει φυλακή με τη δικαιολογία ότι «έχουμε πόλεμο»

Νετανιάχου: Καθυστερεί τη δίκη του για να μην μπει φυλακή με τη δικαιολογία ότι «έχουμε πόλεμο» Facebook Twitter
Μπενιαμίν Νετανιάχου/ Φωτ.: EPA
0

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, ζήτησε αναβολή της κατάθεσής του στην εν εξελίξει δίκη για διαφθορά, προκαλώντας επικρίσεις ότι προσπαθεί να καθυστερήσει την υπόθεση ώστε να αποφύγει την πιθανότητα καταδίκης και ενδεχόμενη ποινή φυλάκισης.

Η δίκη, που ξεκίνησε το 2020, αφορά κατηγορίες για δωροδοκία και απάτη, καθώς ο Νετανιάχου κατηγορείται ότι χρησιμοποίησε την επιρροή του προς όφελος επιχειρηματιών σε αντάλλαγμα για δώρα και θετική κάλυψη από τα μέσα ενημέρωσης. Ο ίδιος αρνείται τις κατηγορίες.

Το αίτημα αναβολής υποβλήθηκε την Κυριακή από τη νομική του ομάδα, με την αιτιολογία ότι ο πρωθυπουργός είναι υπερβολικά απασχολημένος με τα καθήκοντά του λόγω του πολέμου και χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να προετοιμάσει την υπεράσπισή του. Παράλληλα, οι επικριτές του υποστηρίζουν ότι ο πραγματικός σκοπός του είναι να αποφύγει τη φυλάκιση.

Η υπόθεση αυτή έρχεται σε μια περίοδο κατά την οποία οι ισραηλινές αρχές εξετάζουν και άλλες καταγγελίες εναντίον του, που αφορούν διαρροές ευαίσθητων πληροφοριών από συνεργάτες του και αλλοιώσεις επίσημων αρχείων τηλεφωνικών συνομιλιών στην αρχή του πολέμου. Οι κατηγορίες αυτές έχουν οξύνει την πολεμική γύρω από την ακεραιότητά του, ένα ζήτημα που έχει διχάσει την ισραηλινή κοινωνία και συνέβαλε σε σειρά εκλογών και διαδηλώσεων τα τελευταία χρόνια.

Ο Νετανιάχου και οι υποστηρικτές του υποστηρίζουν ότι η δίκη είναι μέρος μιας κατασκευασμένης προσπάθειας απομάκρυνσης ενός εκλεγμένου ηγέτη από την εξουσία. Από την άλλη πλευρά, οι επικριτές του, συμπεριλαμβανομένων πρώην συμμάχων, τονίζουν ότι η δίκη αποτελεί μια θεμιτή απόπειρα λογοδοσίας για τις ενέργειές του, ενώ υποστηρίζουν ότι η απόφασή του να παραμείνει στην εξουσία ενώ διώκεται ποινικά υπονομεύει το εθνικό συμφέρον.

Πρόσφατες καταγγελίες για διαρροές από συνεργάτες του έχουν ανανεώσει τις επικρίσεις. Ένας εξ αυτών κατηγορείται ότι διέρρευσε διαβαθμισμένα έγγραφα σε ξένο μέσο ενημέρωσης, προκειμένου να ενισχύσει τη δημόσια αντίθεση σε κατάπαυση του πυρός στη Γάζα. Επιπλέον, ερευνάται καταγγελία ότι οι υπάλληλοι στο γραφείο του πρωθυπουργού παραποίησαν τα αρχεία τηλεφωνικών κλήσεων του την πρώτη μέρα του πολέμου.

Ο ίδιος ο Νετανιάχου απορρίπτει τις κατηγορίες, χαρακτηρίζοντάς τις ως προσπάθεια αποδυνάμωσης της ηγεσίας της χώρας, υποστηρίζοντας ότι οι διαρροές κατά τη διάρκεια του πολέμου δεν έχουν ερευνηθεί και αφορούν συζητήσεις για σημαντικές στρατηγικές ενάντια στην Χεζμπολάχ και το Ιράν.

Με πληροφορίες από New York Times

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΠΑΠΑΣ ΛΕΩΝ ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ

Διεθνή / Πάπας Λέων προς Τραμπ: «Αν κάποιος θέλει να μου ασκήσει κριτική, ας το κάνει χρησιμοποιώντας την αλήθεια»

Ο ποντίφικας απάντησε στην τελευταία κριτική που του άσκησε ο Αμερικανός πρόεδρος, ο οποίος τον κατηγόρησε ότι «θέτει σε κίνδυνο πολλούς καθολικούς»
THE LIFO TEAM
ΗΠΑ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ ΑΠΕΙΛΗ

Διεθνή / Συνελήφθη υπάλληλος της FAA: Έγραφε στον Ντόναλντ Τραμπ «θα σε σκοτώσω»

Ο υπάλληλος της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας των ΗΠΑ φέρεται να αναζητούσε πληροφορίες για απόπειρες δολοφονίας εναντίον του Τραμπ και το ποσοστό του πληθυσμού που επιθυμεί τον θάνατό του
THE LIFO TEAM
ΚΕΙΤ ΜΙΝΤΛΕΤΟΝ MET GALA

Διεθνή / Κέιτ Μίντλετον: Γιατί απέρριψε την πρόσκληση της Άννα Γουίντουρ για το Met Gala 2026

Η πριγκίπισσα της Ουαλίας φέρεται πως έχει απορρίψει την ευκαιρία να παραβρεθεί στο Met Gala αρκετές φορές τα τελευταία χρόνια, παρά τις επανειλημμένες προσπάθειες της Άννα Γουίντουρ
THE LIFO TEAM