Νέα Ζηλανδία: Στους γιατρούς η κηδεμονία του βρέφους που χρειάζεται επέμβαση καρδιάς - Οι γονείς ήθελαν αίμα από ανεμβολίαστο

Νέα Ζηλανδία: Στους γιατρούς η κηδεμονία του βρέφους που χρειάζεται επέμβαση καρδιάς - Οι γονείς ήθελαν αίμα από ανεμβολίαστο Facebook Twitter
Φωτ.: Unsplash
0

Ανώτατο Δικαστήριο στη Νέα Ζηλανδία ενέκρινε το αίτημα γιατρών να λάβουν την κηδεμονία βρέφους, οι γονείς του οποίου δεν επιτρέπουν να υποβληθεί σε σωτήρια επέμβαση καρδιάς εάν δεν λάβει αίμα από δωρητή που δεν έχει εμβολιαστεί κατά του κορωνοϊού. 

Η απόφαση κρίνεται ως σταθμός και αναμένεται να έχει μεγάλες προεκτάσεις σε μελλοντικές εκδικάσεις. Έξω από το δικαστήριο είχαν συγκεντρωθεί ανεμβολιαστές που πραγματοποίησαν διαδήλωση. 

Το έξι μηνών μωρό, γνωστό ως «Baby W» - διατηρείται μυστική η ταυτότητά του για την προστασία του - χρειάζεται να υποβληθεί στην επέμβαση για να κρατηθεί στη ζωή. Οι γονείς του, ωστόσο, ζήτησαν από τους γιατρούς έγγραφες εγγυήσεις πως το παιδί τους δεν θα λάβει αίμα από εμβολιασμένο. 

Οι υγειονομικές Αρχές της χώρας και η Υπηρεσία Αιμοδοσίας ξεκαθάρισαν πως εάν ενέκριναν το αίτημά τους, θα δημιουργούνταν κακό προηγούμενο και κάθε ασθενής θα μπορούσε να ορίσει τις δικές τους απαιτήσεις όσον αφορά στον δωρητή. 

Το Ανώτατο Δικαστήριο αποφάνθηκε πως ο παιδοκαρδιοχειρούργος και ο καρδιολόγος του παιδιού αναλαμβάνουν την κηδεμονία του όσον αφορά σε ιατρικές αποφάσεις και, άρα, μπορούν να συναινέσουν στην επέμβαση. 

Θα έχουν την κηδεμονία από σήμερα, Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου, και έως την ολοκλήρωση της επέμβασης και της μετεγχειρητικής ανάρρωση - υπολογίζεται πως θα έχει αναρρώσει σε περίπου έναν μήνα. Οι γονείς, ωστόσο, διατηρούν όλα τα δικαιώματά τους σε κάθε τι άλλο

Σε συνεντεύξεις τους οι γονείς παραδέχθηκαν πως το παιδί χρειάζεται την επέμβαση «αμέσως» αλλά εμφανίστηκαν ανήσυχοι για το αίμα που θα χρησιμοποιούνταν. 

Το δικαστήριο σημείωσε ότι η Υπηρεσία Αιμοδοσίας της Νέας Ζηλανδίας παρουσίασε στοιχεία από τους τελευταίους έξι μήνες που δείχνουν «σημαντική αύξηση των δυνητικών ληπτών αίματος που ζητούν αίμα από ανεμβολίαστους δότες ή ρωτούν για κατευθυνόμενη αιμοδοσία. Παρόμοιες τάσεις έχουν παρατηρηθεί και σε άλλες χώρες».
 

Με πληροφορίες από Guardian

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ