Νέα Ζηλανδία: Μονοκομματική κυβέρνηση μετά από 40 χρόνια - Σαρωτική νίκη της Άρντερν

Νέα Ζηλανδία: Μονοκομματική κυβέρνηση μετά από 40 χρόνια - Σαρωτική νίκη της Άρντερν Facebook Twitter
Το Εργατικό Κόμμα εξασφάλισε 64 από τις 120 έδρες του κοινοβουλίου της Νέα Ζηλανδίας.
0

Η πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας, Τζασίντα Άρντερν, εξασφάλισε ισχυρή εντολή για τον σχηματισμό κυβέρνησης μετά τις σημερινές εκλογές, στις οποίες σημείωσε σαρωτική νίκη.

«Η Νέα Ζηλανδία έδειξε στο Εργατικό Κόμμα την μεγαλύτερη υποστήριξή της σε σχεδόν 50 χρόνια», είπε η Άρντερν στους υποστηρικτές της μετά την εκλογική νίκη της.

Η ισχυρή εντολή που λαμβάνει η 40χρονη Άρντερν σημαίνει ότι μπορεί να σχηματίσει την πρώτη μονοκομματική κυβέρνηση της Νέας Ζηλανδίας εδώ και δεκαετίες.

Με καταμετρημένες όλες τις ψήφους, το κεντροαριστερό Εργατικό Κόμμα της Άρντερν εξασφαλίζει ποσοστό 49,1% και 64 από τις 120 έδρες του κοινοβουλίου της χώρας σε μια σπάνια κοινοβουλευτική πλειοψηφία. 

Πρόκειται για τον μεγαλύτερο αριθμό εδρών που έχει κερδίσει ποτέ ένα κόμμα μετά το 1996 που υιοθετήθηκε το μεικτό αναλογικό εκλογικό σύστημα στη χώρα.

Το κεντροδεξιό Εθνικό Κόμμα ακολουθεί με μεγάλη διαφορά, λαμβάνοντας ποσοστό 26.8% με μόλις 35 έδρες. 

Νέα Ζηλανδία: Μονοκομματική κυβέρνηση μετά από 40 χρόνια - Σαρωτική νίκη της Άρντερν Facebook Twitter
Η πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας Τζασίντα Άρντερν με τον σύντροφό της, Κλαρκ Γκέιφορντ.

Η ηγέτιδα της αντιπολίτευσης Τζούντιθ Κόλινς δήλωσε ότι τηλεφώνησε στην πρωθυπουργό και την συνεχάρη για το «εξαιρετικό αποτέλεσμα» στις εκλογές.

«Συγχαρητήρια στην πρωθυπουργό Τζασίντα Άρντερν, στην οποία τηλεφώνησα, καθώς, όπως πιστεύω, είναι εξαιρετικά τα αποτελέσματα αυτά για το Εργατικό Κόμμα», δήλωσε σε τηλεοπτικά δίκτυα η Κόλινς.

Η Τζασίντα Άρντερν χαίρει μεγάλης εκτίμησης εντός και εκτός της χώρας της για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετώπισε το περσινό μακελειό σε δύο τεμένη στο Κράισττσερτς από έναν υπέρμαχο της θεωρίας περί ανωτερότητας της λευκής φυλής, όπως και μια έκρηξη ηφαιστείου με νεκρούς, αλλά κυρίως για την επιτυχία της στην αναχαίτιση της επιδημίας του κορωνοϊού στη Νέα Ζηλανδία.

Ο Τζέφρι Μίλερ, αναλυτής στον πολιτικό ιστότοπο Democracy Project, δήλωσε ότι η νίκη αυτή των Εργατικών αποτελεί «σε μεγάλο βαθμό έναν προσωπικό θρίαμβο της τεράστιας δημοτικότητας της Τζασίντα Άρντερν».

Με πληροφορίες από BBC, Reuters, AFP

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ