Νέα μέθοδος DNA εντοπίζει τον δισέγγονο του θρυλικού Καθιστού Ταύρου

Νέα μέθοδος DNA εντοπίζει τον δισέγγονο του θρυλικού Καθιστού Ταύρου Facebook Twitter
AP
0

Ένα δείγμα από τα μαλλιά του Καθιστού Ταύρου βοήθησε τους επιστήμονες να επιβεβαιώσουν ότι ένας άνδρας από τη Νότια Ντακότα είναι δισέγγονος του διάσημου ηγέτη των ιθαγενών της Αμερικής του 19ου αιώνα.

Χρησιμοποιώντας μια νέα μέθοδο ανάλυσης με ίχνη DNA από τα μαλλιά του διάσημου ηγέτη των ιθαγενών, οι ερευνητές κατάφεραν να αποδείξουν την οικογενειακή σχέση μεταξύ του Καθιστού Ταύρου, ο οποίος πέθανε το 1890, και του Ernie LaPointe, 73 ετών, από το Lead της Νότιας Ντακότα.

«Νιώθω ότι αυτή η έρευνα DNA είναι ένας άλλος τρόπος για να προσδιορίσω τη γραμμική μου σχέση με τον προπάππου μου», είπε ο LaPointe ο οποίος έχει τρεις αδερφές.

«Οι άνθρωποι αμφισβητούσαν τη σχέση μας με τον πρόγονό μας από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου» επισήμανε μεταξύ άλλων.

Πρόκειται για την πρώτη φορά, που χρησιμοποιήθηκε σε μελέτη DNA από ένα νεκρό άτομο για να αποδειχθεί μια οικογενειακή σχέση μεταξύ ενός ζωντανού ατόμου και μιας ιστορικής φιγούρας.

Η μελέτη προσφέρει τη δυνατότητα να γίνει αυτό και με άλλους των οποίων το DNA μπορεί να εξαχθεί από υπολείμματα νεκρού ατόμου, όπως τρίχες, δόντια ή οστά.

Η νέα μέθοδος αναπτύχθηκε από επιστήμονες με επικεφαλής τον Eske Willerslev, διευθυντή του Lundbeck Foundation GeoGenetics Center στο Πανεπιστήμιο του Cambridge.

Οι ερευνητές χρειάστηκαν 14 χρόνια για να ανακαλύψουν έναν τρόπο εξαγωγής χρησιμοποιήσιμου DNA από τα μαλλιά, τα οποία είχαν προηγουμένως αποθηκευτεί σε θερμοκρασία δωματίου, πριν παραδοθούν από το Ινστιτούτο  Smithsonian της Ουάσιγκτον στον LaPointe και τις αδερφές του το 2007.

«Ο LaPointe μου ζήτησε να εξαγάγω DNA από τα μαλλιά και να το συγκρίνω με το DNA του» δήλωσε ο Willerslev, επικεφαλής συγγραφέας της έρευνας που δημοσιεύτηκε στο Science Advances.

«Είχα πολύ λίγα μαλλιά και υπήρχε πολύ περιορισμένο DNA σε αυτά. Μας πήρε πολύ χρόνο για να αναπτύξουμε μια μέθοδο που, βασισμένη σε περιορισμένο αρχαίο DNA, μπορεί να συγκριθεί με αυτή των ζωντανών ανθρώπων μετά από πολλές γενιές».

Η νέα τεχνική επικεντρώθηκε σε αυτό που είναι γνωστό ως αυτοσωμικό DNA στα γενετικά θραύσματα που εξάγονται από τα μαλλιά. Η παραδοσιακή ανάλυση περιλαμβάνει συγκεκριμένο DNA από το χρωμόσωμα Υ που μεταβιβάζεται στην αρσενική οικογενειακή αλληλουχία ή συγκεκριμένο DNA στα μιτοχόνδρια, που μεταβιβάζεται από τις μητέρες στα παιδιά. 

«Υπήρχαν μέθοδοι, αλλά απαιτούσαν σημαντικές ποσότητες DNA ή επέτρεπαν να φτάσει μόνο μέχρι επίπεδο εγγονών», είπε ο Willerslev. «Με τη νέα μας μέθοδο, είναι δυνατή η δημιουργία οικογενειακών σχέσεων σε βάθος χρόνου χρησιμοποιώντας μικροσκοπικές ποσότητες DNA».

Ο Καθιστός Ταύρος, του οποίου το όνομα ήταν Tatanka-Iyotanka, βοήθησε στη συγκέντρωση των φυλών Sioux των Μεγάλων Πεδιάδων ενάντια στους λευκούς αποίκους που έπαιρναν τη γη των ιθαγενών και τις αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις που προσπαθούσαν να εκδιώξουν τους ιθαγενείς Αμερικανούς από την επικράτειά τους.

Υπήρξε ο ηγέτης των ιθαγενών Αμερικανών πολεμιστών, που εξολόθρευσαν τα ομοσπονδιακά στρατεύματα με επικεφαλής τον Τζορτζ Κάστερ στη μάχη του Little Bighorn το 1876 στη σημερινή πολιτεία Μοντάνα των ΗΠΑ.

Με πληροφορίες του Guardian

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κίνα: Απαντά με στρατιωτικές ασκήσεις γύρω από την Ταϊβάν στον απόηχο της ορκωμοσίας του νέου προέδρου

Διεθνή / Κίνα: Απαντά με στρατιωτικές ασκήσεις γύρω από την Ταϊβάν στον απόηχο της ορκωμοσίας του νέου προέδρου

Το Πεκίνο παρουσιάζει τις ασκήσεις ως «αυστηρή τιμωρία» του Λάι Τσινγκ-Τε - Θεώρησαν πως ο λόγος που εκφώνησε στην ορκωμοσία του ισοδυναμούσε με αναγγελία της ανεξαρτησίας της Ταϊβάν
NEWSROOM