Ναυάγιο με μετανάστες στο Πράσινο Ακρωτήρι: Nεκροί και αγνοούμενοι

Ναυάγιο με μετανάστες στο Πράσινο Ακρωτήρι: Πολλοί νεκροί και αγνοούμενοι Facebook Twitter
Φωτ.: Αρχείου / Eurokinissi
0

Περίπου 40 μετανάστες διασώθηκαν προχθές όταν εντοπίστηκε πλεούμενο στα ανοικτά του Πράσινου Ακρωτηρίου, όμως αρκετοί άλλοι έχασαν τη ζωή τους ή αγνοούνται. Ο ακριβής αριθμός παραμένει αδιευκρίνιστος μέχρι στιγμής.

Στο πλεούμενο επέβαιναν 101 μετανάστες, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσαν η αστυνομία του Πράσινου Ακρωτηρίου και το υπουργείο Εξωτερικών της Σενεγάλης, που επικαλέστηκαν μαρτυρίες των επιβατών. Σύμφωνα με τους διασωθέντες, το πλεούμενο αναχώρησε από τη Φας Μποΐ της Σενεγάλης τη 10η Ιουλίου.

Η αστυνομία, μέσω Facebook, επικαλούμενη πληροφορίες που συγκεντρώθηκαν όταν έγινε η διάσωση προχθές, έκανε λόγο για μια εκατοστή μετανάστες που είχαν αποπλεύσει από τις δυτικοαφρικανικές ακτές.

Σύμφωνα με τις αρχές, ισπανικό αλιευτικό εντόπισε τη Δευτέρα το πλεούμενο περίπου 150 ναυτικά μίλια από το νησί Σαλ του Πράσινου Ακρωτηρίου. Αξιωματούχος των υπηρεσιών δημόσιας υγείας στη Σαλ, ο Ζουζέ Χούι Μορέιρα, έκανε λόγο για 38 διασωθέντες, οι επτά από τους οποίους χρειάζονταν νοσηλεία. Παράλληλα, η ιατροδικαστική υπηρεσία έκανε γνωστό πως παρέλαβε τα πτώματα άλλων επτά ανθρώπων.

«Πρέπει να ανοίξουμε την αγκαλιά μας για να υποδεχτούμε τους ζωντανούς και να θάψουμε τους νεκρούς με αξιοπρέπεια», δήλωσε η υπουργός Υγείας του Πράσινου Ακρωτηρίου, η Φιλομένα Γκονσάλβες, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Inforpress. Η σενεγαλέζικη διπλωματία ανέφερε πως σε συντονισμό «με τις αρμόδιες αρχές της Ακτής Ελεφαντοστού» λαμβάνει «τα απαραίτητα μέτρα για τον επαναπατρισμό» των υπηκόων της Σενεγάλης «το συντομότερο δυνατό».

Υπενθυμίζεται πως κάπου 90 μετανάστες από τη Σενεγάλη, την Γκάμπια, τη Γουινέα-Μπισάου και τη Σιέρα Λεόνε διασώθηκαν στα χωρικά ύδατα της Ακτής Ελεφαντοστού στα μέσα Ιανουαρίου.

Το Πράσινο Ακρωτήρι βρίσκεται πάνω στη θαλάσσια οδό που παίρνουν κάθε χρόνο χιλιάδες Αφρικανοί που φεύγουν για να σωθούν από τους πολέμους και την ανέχεια με την ελπίδα να φθάσουν στην Ευρώπη, παρά την επικινδυνότητα που έχει αυτός ο περίπλους, παρότι κάθε χρόνο χάνουν τη ζωή τους εκατοντάδες. Ταξιδεύουν με μικρά πλεούμενα ή πιρόγες με μηχανές που τους προμηθεύουν διακινητές για να βγάλουν κέρδος. Αρκετοί καταφέρνουν να φθάσουν στα Κανάρια νησιά, ισπανικό αρχιπέλαγος, πύλη για την Ευρώπη.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οργή για τον AI Darth Vader στο Fortnite – Οι φαν του Star Wars και η SAG-AFTRA καταγγέλλουν «ψηφιακή νεκρομαντεία»

Διεθνή / Οργή για τον AI Darth Vader στο Fortnite – Οι φαν του Star Wars και η SAG-AFTRA καταγγέλλουν «ψηφιακή νεκρομαντεία»

Αντιδράσεις προκαλεί η χρήση τεχνητής νοημοσύνης για την αναπαραγωγή της φωνής του Τζέιμς Ερλ Τζόουνς – Καταγγελία από την ένωση ηθοποιών για παραβίαση εργασιακών δικαιωμάτων
LIFO NEWSROOM
Σκάνδαλο Perrier: Η Nestlé παραδέχεται παράνομες πρακτικές καθαρισμού – Το γαλλικό κράτος κατηγορείται για συγκάλυψη

Διεθνή / Σκάνδαλο Perrier: Η Nestlé παραδέχεται παράνομες πρακτικές καθαρισμού – Το γαλλικό κράτος κατηγορείται για συγκάλυψη

Έκθεση της Γαλλικής Γερουσίας αποκαλύπτει χρήση μη εγκεκριμένων φίλτρων σε φυσικά μεταλλικά νερά και σιωπή της κυβέρνησης Μακρόν από το 2022
LIFO NEWSROOM
Τούρκοι τουριστικοί πράκτορες ανησυχούν: Περίπου 1,5 εκατ. ντόπιοι θα πάνε στην Ελλάδα για διακοπές

Διεθνή / Τουρκία: Περίπου 1,5 εκατ. τουρίστες επιλέγουν την Ελλάδα για διακοπές

Τούρκοι τουριστικοί πράκτορες εκτιμούν ότι η Τουρκία έχει ανέβει στην 5η θέση στην κατάταξη των χωρών που επισκέπτονται περισσότερο την Ελλάδα - Οι Τούρκοι τουρίστες θα συνεισφέρουν 1 δισ. ευρώ στην ελληνική οικονομία
ΠΕΤΡΟΣ ΚΡΑΝΙΑΣ
Ο Ντόναλντ Τραμπ αφήνει τη Ρωσία και την Ουκρανία να τα βρουν μεταξύ τους

Διεθνή / Ο Ντόναλντ Τραμπ αφήνει τη Ρωσία και την Ουκρανία να τα βρουν μεταξύ τους

Ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε ότι Μόσχα και Κίεβο συμφώνησαν να ξεκινήσουν άμεσες συνομιλίες για την ειρήνη, χωρίς όμως αμερικανική διαμεσολάβηση. Ο Βλαντίμιρ Πούτιν εμφανίζεται επιφυλακτικός, ενώ ο Ζελένσκι εκφράζει ανησυχίες πως η απομάκρυνση των ΗΠΑ ωφελεί μόνο τη Ρωσία
LIFO NEWSROOM
Γάζα: Το Ισραήλ θέλει να «πάρει τον έλεγχο» όλης της Λωρίδας - 91 Παλαιστίνιοι νεκροί από βομβαρδισμούς

Διεθνή / Γάζα: Το Ισραήλ θέλει να «πάρει τον έλεγχο» όλης της Λωρίδας - 91 Παλαιστίνιοι νεκροί από βομβαρδισμούς

Το Ισραήλ ανακοίνωσε νέα στρατιωτική επέλαση στη Λωρίδα της Γάζας - Εισήλθαν μόλις πέντε φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια μετά από δύο μήνες αποκλεισμού
LIFO NEWSROOM