Μυστήριο στην Μποτσουάνα- Μαζικοί θάνατοι ελεφάντων

Μυστήριο στην Μποτσουάνα- Μαζικοί θάνατοι ελεφάντων Facebook Twitter
Μποτσουάνα: Μυστήριο με τους μαζικούς θανάτους ελεφάντων (Guardian)
0

Εντείνεται το μυστήριο γύρω από τους μαζικούς θανάτους ελεφάντων στην Μποτσουάνα.

Τα πρώτα στοιχεία των αρχών αποκλείουν το ενδεχόμενο δηλητηρίασης ωστόσο ήδη 110 ελέφαντες έχουν βρεθεί νεκροί από την Παρασκευή. Συνολικά, στη νότια Μποτσουάνα έχουν εντοπιστεί περισσότεροι από 350 νεκροί ελέφαντες ενώ υπάρχουν φόβοι ότι ενδεχομένως ο πραγματικός αριθμός να είναι πολύ μεγαλύτερος.

Σύμφωνα με τα στοιχεία από τις τοπικές αρχές οι νεκροί ελέφαντες είναι όλων των ηλικιών και των δύο φύλων ενώ αρκετοί ζωντανοί ελέφαντες εμφανίστηκαν αδύναμοι και εξασθενημένοι, εγείροντας ανησυχίες ότι ακομα περισσότεροι θα πεθάνουν τις επόμενες εβδομάδες.

Αξιωματούχοι υπεύθυνοι για την άγρια ζωή έχουν ήδη αποκλείσει επίσης τη λαθροθηρία καθώς δεν έλειπαν ελεφαντόδοντα από τα ζώα.

Μυστήριο στην Μποτσουάνα- Μαζικοί θάνατοι ελεφάντων Facebook Twitter

Η κυβέρνηση της Μποτσουάνα δεν έχει ελέγξει ακόμη τα δείγματα, οπότε δεν υπάρχουν πληροφορίες σχετικά με το τι προκαλεί τους θανάτους ή εάν θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο την ανθρώπινη υγεία.

Τα δείγματα από τους νεκρούς ελέφαντες αναμένεται να σταλούν στη γειτονική Νότια Αφρική για περαιτέρω έλεγχο.

Ο αξιωματικός της άγριας ζωής Dikamatso Ntshebe είπε ότι περισσότερα ζώα φαινόταν ότι έπασχαν από κάποια ασθένεια.

«Βλέπουμε ακόμα ελέφαντες που πεθαίνουν στο Okavango Panhandle», δήλωσε ο Ntshebe. «Βλέπουμε επίσης ελέφαντες που δείχνουν σαν να είναι άρρωστοι και στα πρόθυρα του θανάτου. Από την Παρασκευή, είχαμε συνολικά 110 νεκρούς ελέφαντες.»

Οι κάτοικοι των αγροτικών περιοχών έχουν ήδη ειδοποιηθεί για την απαγόρευση της κατανάλωσης του κρέατος των νεκρών ζώων και προς το παρόν φαίνεται πως τηρούν τις οδηγίες των αρχών.

Το Τμήμα Άγριας Ζωής, από την πλευρά του, άρχισε να αφαιρεί τους χαυλιόδοντες από τα νεκρά ζώα. «Έχουμε αρχίσει να αφαιρούμε τους χαυλιόδοντες από τους νεκρούς ελέφαντες και ξεκινήσαμε να καίμε τις σορούς» είπε ο Ntshebe.

«Ξεκινήσαμε με εκείνα τα νεκρά ζώα, που βρίσκονται κοντά στα χωριά, και εκείνα που βρίσκονται κοντά στο νερό. Το πλάνο είναι να κάψουμε όσο το δυνατόν πιο πολλά. Ωστόσο, καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε μία μεγάλη πρόκληση, καθώς ορισμένα από τα πτώματα βρίσκονται σε δυσπρόσιτες περιοχές.»

Το αρμόδιο τμήμα ερευνά επίσης την αιτία των θανάτων των ζώων και η αναζήτηση αυτής περιπλέκεται λόγω κορωνοϊού, καθώς ενδέχεται τα αποτελέσματα των εργαστηριακών τεστ να καθυστερήσουν.

Επισημαίνεται δε, ότι η Μποτσουάνα έχει τον μεγαλύτερο πληθυσμό ελεφάντων στον κόσμο, σε περισσότερους από 130.000.

Με πληροφορίες του Voanews/Guardian

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πόσο αντισυστημικός είναι τελικά ο Ζοχράν Μαμντάνι;

LiFO politics / Πόσο αντισυστημικός είναι τελικά ο Ζοχράν Μαμντάνι;

Θα καταφέρει ο χαρισματικός, νεοεκλεγείς δήμαρχος της Νέας Υόρκης να υλοποιήσει τις σημαντικές εξαγγελίες του; Είναι πράγματι αντισυστημικός, όπως παρουσιάζεται, και ποιες θα είναι οι πρώτες του αποφάσεις; Στο σημερινό επεισόδιο του πόντκαστ της LiFO Politics, η Βασιλική Σιούτη συζητά με τον Θοδωρή Καρναβά, καθηγητή Γενετικής και απόφοιτο του τμήματος Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Κολούμπια, που ζει στη Νέα Υόρκη, για τα αισιόδοξα μηνύματα της εκλογής του αλλά και για τις επιφυλάξεις που εκφράζονται.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Ο Ζελένσκι δεσμεύεται για αναδιοργάνωση του ενεργειακού τομέα μετά το σκάνδαλο διαφθοράς ύψους 100 εκατ. δολαρίων

Διεθνή / Ο Ζελένσκι δεσμεύεται για αναδιοργάνωση του ενεργειακού τομέα μετά το σκάνδαλο διαφθοράς ύψους 100 εκατ. δολαρίων

Ο Ουκρανός πρόεδρος έχει δηλώσει πως θα συνεργαστεί πλήρως με κάθε είδους έρευνα, τη στιγμή που οι εμπλεκόμενοι στο σκάνδαλο είναι ή υπήρξαν στενοί συνεργάτες του
LIFO NEWSROOM
Αξιωματούχος ΟΗΕ: «Το Ισραήλ παραβιάζει το διεθνές δίκαιο εμποδίζοντας τη βοήθεια στη Γάζα»

Διεθνή / Αξιωματούχος ΟΗΕ: «Το Ισραήλ παραβιάζει το διεθνές δίκαιο εμποδίζοντας τη βοήθεια στη Γάζα»

«Τα αποθέματά μας θα μπορούσαν να καλύψουν τις ανάγκες ολόκληρου του πληθυσμού για περίπου τρεις μήνες, αλλά παραμένουν εκτός της Γάζας», δήλωσε ανώτερο στέλεχος της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες
LIFO NEWSROOM
Ο Τραμπ «σχεδόν αποφάσισε» για τη Βενεζουέλα – Αεροπλανοφόρο και 15.000 Αμερικανοί στρατιώτες στην περιοχή

Διεθνή / Ο Τραμπ «σχεδόν αποφάσισε» για τη Βενεζουέλα – Αεροπλανοφόρο και 15.000 Αμερικανοί στρατιώτες στην περιοχή

Ο Νικολάς Μαδούρο έχει θέσει τις ένοπλες δυνάμεις της Βενεζουέλας σε ύψιστο συναγερμό, ενώ δυτικοί σύμμαχοι των ΗΠΑ αναφέρουν ότι δεν έχουν ενημερωθεί για τις ακριβείς προθέσεις της Ουάσιγκτον
LIFO NEWSROOM