Μπιλ Κλίντον: Εγώ «φταίω» για την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και τον πόλεμο

Μπιλ Κλίντον: Εγώ «φταίω» για την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και τον πόλεμο Facebook Twitter
Φωτ.: EPA
0

Σε μια σπάνια παραδοχή, ο Μπιλ Κλίντον ομολόγησε ότι έκανε ένα «τρομερό» λάθος και φέρει ευθύνη για την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, επειδή το 1994 ανάγκασε το Κίεβο να εγκαταλείψει τα πυρηνικά όπλα του, έπειτα από συμφωνία που είχε κάνει με τη Μόσχα.

«Αισθάνομαι ότι έχω ένα προσωπικό μερίδιο επειδή έπεισα τους Ουκρανούς να συμφωνήσουν να εγκαταλείψουν τα πυρηνικά τους όπλα. Η Ρωσία δεν θα έκανε την εισβολή αν η γείτονα χώρα είχε ακόμη τα όπλα της» είπε ο Μπιλ Κλίντον.

Η Ουκρανία ήταν η τρίτη μεγαλύτερη πυρηνική δύναμη στον κόσμο, μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης. Ωστόσο, το 1994 μετά τις συνομιλίες μεταξύ ΗΠΑ, Ρωσίας και Ουκρανίας, ο Κλίντον ανακοίνωσε ότι η Ουκρανία συμφώνησε να απομακρύνει τα πυρηνικά όπλα από το έδαφός της.

Το 1994, ο Ουκρανός πρόεδρος Λεονίντ Κούτσμα, ο Ρώσος πρόεδρος Μπόρις Γέλτσιν, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον και ο Βρετανός πρωθυπουργός Τζον Μέιτζορ υπέγραψαν το Μνημόνιο της Βουδαπέστης, σύμφωνα με το οποίο η Ουκρανία συμφώνησε να απομακρύνει όλα τα πυρηνικά όπλα από το έδαφός της με αντάλλαγμα εγγυήσεις ασφαλείας από τους υπογράφοντες – τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Ρωσία.

Μπιλ Κλίντον: Θεωρώ λάθος του Πούτιν να εισβάλει στην Ουκρανία

«Ήξερα ότι ο Πούτιν δεν υποστήριζε τη συμφωνία που έκανε ο Γέλτσιν να μην παρεμβαίνει ποτέ στα εδαφικά σύνορα της Ουκρανίας, μια συμφωνία που έκανε επειδή ήθελε η Ουκρανία να εγκαταλείψει τα πυρηνικά της όπλα», δήλωσε ο Κλίντον, όπως αναφέρει το RTÉ.

«Όταν τον βόλευε, ο πρόεδρος Πούτιν το έσπασε και πήρε πρώτα την Κριμαία. Και αισθάνομαι απαίσια γι’ αυτό, επειδή η Ουκρανία είναι μια πολύ σημαντική χώρα», δήλωσε ο Κλίντον.

«Θεωρώ ότι ήταν μεγάλο λάθος του Πούτιν να εισβάλει στην Ουκρανία και επιμένω ότι η Ευρώπη και οι ΗΠΑ πρέπει να συνεχίσουν να στηρίζουν την Ουκρανία», κατέληξε ο Μπιλ Κλίντον.

Με πληροφορίες από Kyiv Independent, RTE

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Κίνα προειδοποιεί τα διεθνή ΜΜΕ για τη φωτιά στο Χονγκ Κονγκ: «Μην διαδίδετε συκοφαντίες»

Διεθνή / Η Κίνα προειδοποιεί τα διεθνή ΜΜΕ για τη φωτιά στο Χονγκ Κονγκ: «Μην διαδίδετε συκοφαντίες»

To Γραφείο για την Προστασία της Εθνικής Ασφάλειας κάλεσε έναν αριθμό μη προσδιορισμένων μέσων ενημέρωσης, επικρίνοντας την κάλυψη της πυρκαγιάς που στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 159 άτομα στο πολυώροφο συγκρότημα κατοικιών Wang Fuk Court
LIFO NEWSROOM
Ο Τραμπ έλαβε το νεοσύστατο Βραβείο Ειρήνης της FIFA

Διεθνή / Ο Τραμπ έλαβε το νεοσύστατο Βραβείο Ειρήνης της FIFA

«Αναμφίβολα αξίζετε το πρώτο Βραβείο Ειρήνης της FIFA για τις πράξεις σας, για όσα έχετε επιτύχει με τον δικό σας τρόπο», είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της FIFA Τζάνι Ινφαντίνο απευθυνόμενος στον Αμερικανό πρόεδρο
LIFO NEWSROOM
Γαλλία: Η κυβέρνηση αυξάνει την ασφάλεια σε χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις λόγω «πολύ υψηλού» κινδύνου τρομοκρατίας

Διεθνή / Γαλλία: Η κυβέρνηση αυξάνει την ασφάλεια σε χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις λόγω «πολύ υψηλού» κινδύνου τρομοκρατίας

Τα αυξημένα μέτρα έρχονται λίγες ημέρες μετά την αιφνιδιαστική απόφαση του Παρισιού να ακυρώσει τη μεγάλη συναυλία της Παραμονής Πρωτοχρονιάς στα Ηλύσια Πεδία
LIFO NEWSROOM
«Η Ευρώπη οδεύει προς πολιτισμική εξαφάνιση»: Το νέο δόγμα Τραμπ για την ήπειρο 

Διεθνή / «Η Ευρώπη οδεύει προς πολιτισμική εξαφάνιση»: Το νέο δόγμα Τραμπ για την ήπειρο 

Το κείμενο διατυπώνει ευθεία πολιτική στήριξη σε ακροδεξιά κόμματα της Ευρώπης, υποστηρίζοντας ότι ορισμένες χώρες «κινδυνεύουν να γίνουν κατά πλειονότητα μη ευρωπαϊκές»
LIFO NEWSROOM