Ο Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν αποσύρει τα στρατεύματα από το Αφγανιστάν τονίζοντας ότι σκοπεύει να τερματίσει τον μακρoβιότερο πόλεμο των ΗΠΑ.

 

Στην ανακοίνωσή του δήλωσε ότι είναι «ώρα τα αμερικανικά στρατεύματα να επιστρέψουν σπίτι» καθώς συμπληρώνονται 20 χρόνια στρατιωτικής συμμετοχής των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν.

 

Η αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων από το Αφγανιστάν θα ξεκινήσει την 1η Μαΐου και θα ολοκληρωθεί πριν από την 20ή επέτειο από τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου.

 

Ο Αμερικανός πρόεδρος προέτρεψε τους Ταλιμπάν να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους, προειδοποιώντας τους παράλληλα ότι αν εξαπολύσουν επίθεση στο διάστημα που διαρκεί η διαδικασία αυτή «θα απαντήσουμε με όλα τα εργαλεία που έχουμε στη διάθεσή μας».

 

«Πιστεύω ότι η παρουσία μας στο Αφγανιστάν πρέπει να επικεντρωθεί στην αιτία για την οποία πήγαμε εκεί αρχικά: να διασφαλίσουμε ότι το Αφγανιστάν δεν θα χρησιμοποιείται πλέον ως βάση για νέες επιθέσεις εναντίον της χώρας μας. Αυτό κάναμε. Εκπληρώσαμε αυτόν τον στόχο», υπογράμμισε μεταξύ άλλων.

 

Η αποχώρηση δεν θα γίνει βεβιασμένα αλλά «με ασφάλεια» και σε συντονισμό με τους συμμάχους της Ουάσιγκτον πρόσθεσε.

 

Οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να εργάζονται για να αποτρέψουν την επανεμφάνιση τρομοκρατικών οργανώσεων.

 

Ο Μπάιντεν ζήτησε ταυτόχρονα από το Πακιστάν «να κάνει περισσότερα» για να βοηθήσει το γειτονικό Αφγανιστάν.

 

Εξηγώντας την απόφασή του αυτή, ο Δημοκρατικός πρόεδρος είπε ότι οι ΗΠΑ πρέπει να επικεντρωθούν στις τρομοκρατικές απειλές που έχουν αναδυθεί σε άλλες περιοχές, καθώς επίσης και στην Κίνα.

 

Ο Τζο Μπάιντεν σημείωσε ότιμίλησε για αυτήν την απόφασή του με τον Ρεπουμπλικανό πρώην πρόεδρο Τζορτζ Μπους, ο οποίος ήταν εκείνος που ξεκίνησε τον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας με πρώτο στόχο το Αφγανιστάν, το 2001, μετά τις επιθέσεις της Αλ Κάιντα στις ΗΠΑ.

 

Η είδηση της αποχώρησης αλλά και το χρονοδιάγραμμα είχαν γίνει ήδη γνωστά από χθες καθώς αξιωματούχοι είχαν προϊδεάσει σχετικά στα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης.

 

Με πληροφορίες του Reuters/AFP

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr