Μπάιντεν: «Η Ρωσία θα πληρώσει βαρύ τίμημα αν χρησιμοποιήσει χημικά όπλα» - Ανακοίνωσε νέες κυρώσεις

Μπάιντεν: Facebook Twitter
Φωτ.: EPA.
0

Ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε ότι οι ΗΠΑ θα τερματίσουν τη ρήτρα «ευνοημένου κράτους» της Ρωσίας, πράγμα που σημαίνει την υποβάθμιση της Μόσχας ως εμπορικό εταίρο και την επιβολή νέων δασμών στο πλαίσιο των κυρώσεων για την εισβολή στην Ουκρανία. 

Η ανάκληση των μόνιμων κανονικών εμπορικών σχέσεων με τη Ρωσία «θα τη δυσκολέψει να συνεργαστεί με τις Ηνωμένες Πολιτείες». Παράλληλα, ανέφερε ότι οι ΗΠΑ «κάνουν τα πρώτα βήματα» για να απαγορεύσουν τις εισαγωγές ρωσικής βότκας, θαλασσινών και διαμαντιών.

Επίσης, περιέγραψε άλλες οικονομικές κυρώσεις που έχουν λάβει οι ΗΠΑ για να αποσταθεροποιήσουν τη ρωσική οικονομία και να πιέσουν τον Πούτιν και τους γύρω του. Ο Μπάιντεν είπε ότι οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους στοχεύουν σε μια διευρυμένη λίστα Ρώσων ολιγαρχών και εντείνουν τις προσπάθειες για να «αποκτήσουν» τα «αδίκως κεκτημένα» τους.

«Υποστηρίζουν τον Πούτιν [οι ολιγάρχες]. Κλέβουν από τον ρωσικό λαό και επιδιώκουν να κρύψουν τα χρήματά τους στις χώρες μας», είπε ο Μπάιντεν. «Αποτελούν μέρος της κλεπτοκρατίας που υπάρχει στη Μόσχα και πρέπει να αισθανθούν τον "πόνο" αυτών των κυρώσεων».

O Μπάιντεν είπε επίσης ότι οι ΗΠΑ θα υποδεχτούν τους Ουκρανούς πρόσφυγες με «ανοιχτές αγκάλες» και υποσχέθηκε να παράσχει πρόσθετη υποστήριξη στην Ουκρανία. Επίσης, δεσμεύτηκε ξανά ότι οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να υπερασπιστούν «κάθε ίντσα του εδάφους του ΝΑΤΟ με την πλήρη ισχύ μιας ενωμένης συμμαχίας ασφαλείας».

«[Ο Πούτιν] ήλπιζε να κυριαρχήσει στην Ουκρανία χωρίς μάχες. Απέτυχε. Ήλπιζε να σπάσει την ευρωπαϊκή αποφασιστικότητα. Απέτυχε. Ήλπιζε να αποδυναμώσει τη διατλαντική συμμαχία. Απέτυχε. Ήλπιζε να διασπάσει την αμερικανική δημοκρατία, όσον αφορά τις θέσεις μας. Απέτυχε», είπε χαρακτηριστικά. «Δε θα πολεμήσουμε εναντίον της Ρωσίας», πρόσθεσε. «Η άμεση αντιπαράθεση σημαίνει 3ο Παγκόσμιο Πόλεμο, κάτι που πρέπει να προσπαθήσουμε να αποτρέψουμε».

Στο τέλος των ανακοινώσεών του, ο Μπάιντεν απάντησε σε ερώτηση δημοσιογράφου που ρώτησε σχετικά με τις πληροφορίες ότι η Ρωσία μπορεί να προετοιμάζεται να χρησιμοποιήσει χημικά όπλα και εάν αυτό θα δικαιολογούσε μια στρατιωτική απάντηση. Ο Μπάιντεν αρνήθηκε να σχολιάσει τις πληροφορίες και είπε μόνο ότι η Ρωσία «θα πληρώσει βαρύ τίμημα» αν χρησιμοποιήσει χημικά όπλα εναντίον της Ουκρανίας.

Οι ΗΠΑ και η Βρετανία έχουν προειδοποιήσει ότι η Ρωσία δημιουργεί πρόσχημα για τη χρήση χημικών όπλων κάνοντας «ψευδείς ισχυρισμούς» σχετικά με φερόμενο ουκρανικό πρόγραμμα βιολογικών όπλων.

Με πληροφορίες από Guardian και Independent 

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ