Μπάιντεν: Η Παλαιστινιακή Αρχή θα πρέπει να αναλάβει τη διακυβέρνηση σε Γάζα και Δυτική Όχθη

Μπάιντεν: Η παλαιστινιακή Αρχή θα πρέπει να αναλάβει τη διακυβέρνηση σε Γάζα και Δυτική Όχθη Facebook Twitter
Φωτ.: EPA
0

Ο Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι η Παλαιστινιακή Αρχή θα πρέπει τελικά να κυβερνήσει τη Λωρίδα της Γάζας και τη Δυτική Όχθη μετά τη λήξη του πολέμου Ισραήλ-Χαμάς.

«Αρχικά, η Γάζα δεν πρέπει ποτέ ξανά να χρησιμοποιηθεί ως πλατφόρμα για την τρομοκρατία. Δεν πρέπει να υπάρξει βίαιη εκτόπιση Παλαιστινίων από τη Γάζα, καμία επανακατάληψη, καμία πολιορκία ή αποκλεισμός και καμία μείωση του εδάφους. Και μετά το τέλος αυτού του πολέμου, οι φωνές του παλαιστινιακού λαού και οι φιλοδοξίες του πρέπει να βρίσκονται στο επίκεντρο της διακυβέρνησης μετά την κρίση στη Γάζα» έγραψε ο Τζο Μπάιντεν σε άρθρο γνώμης στην Washington Post.

«Η Γάζα και η Δυτική Όχθη θα πρέπει να επανενωθούν κάτω από μια ενιαία δομή διακυβέρνησης, κάτω από μια ανανεωμένη Παλαιστινιακή Αρχή, καθώς όλοι εργαζόμαστε για μια λύση δύο κρατών. Κατέστησα σαφές στους ηγέτες του Ισραήλ ότι η εξτρεμιστική βία κατά των Παλαιστινίων στη Δυτική Όχθη πρέπει να σταματήσει και ότι όσοι διαπράττουν τη βία πρέπει να λογοδοτήσουν. Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι έτοιμες να αναλάβουν δράσεις,  συμπεριλαμβανομένης της απαγόρευσης βίζας κατά των εξτρεμιστών που επιτίθενται εναντίον αμάχων στη Δυτική Όχθη.

«Δεν πρέπει να υπάρξει βίαιος εκτοπισμός Παλαιστινίων από τη Γάζα, καμία επανακατάληψη, καμία πολιορκία ή αποκλεισμός και καμία μείωση του εδάφους», σημειώνει ο Αμερικανός Πρόεδρος.

Μέσω του άρθρου του ο Μπάιντεν επιχειρεί να απαντήσει στο ερώτημα τι θέλουν οι Ηνωμένες Πολιτείες για τη Γάζα μόλις τελειώσει η σύγκρουση Ισραήλ- Χαμάς. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου, έχει δηλώσει από την πλευρά του, ότι το Ισραήλ πρέπει να διατηρήσει τη «συνολική στρατιωτική ευθύνη» στη Γάζα «για το άμεσο μέλλον».

«Από την αρχή, η κυβέρνησή μου ζήτησε το Ισραήλ να σεβαστεί το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο, να ελαχιστοποιήσει τις απώλειες αθώων ζωών και να δώσει προτεραιότητα στην προστασία των αμάχων. Μετά την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ, η βοήθεια προς τη Γάζα διακόπηκε και τα αποθέματα τροφίμων, νερού και φαρμάκων μειώθηκαν γρήγορα.

»Στο πλαίσιο του ταξιδιού μου στο Ισραήλ, συνεργάστηκα στενά με τους ηγέτες του Ισραήλ και της Αιγύπτου για να καταλήξουμε σε συμφωνία για την επανέναρξη της παράδοσης ουσιαστικής ανθρωπιστικής βοήθειας στους κατοίκους της Γάζας. Μέσα σε λίγες μέρες, φορτηγά με προμήθειες άρχισαν και πάλι να περνούν τα σύνορα. Σήμερα, σχεδόν 100 φορτηγά βοήθειας εισέρχονται στη Γάζα από την Αίγυπτο κάθε μέρα και συνεχίζουμε να εργαζόμαστε για να αυξήσουμε τη ροή της βοήθειας πολλαπλάσια» αναφέρει ο Μπάιντεν.

«Υποστήριξα επίσης την άποψη για ανθρωπιστικές παύσεις στη σύγκρουση για να επιτραπεί στους αμάχους να φύγουν από περιοχές ενεργών μαχών και για να διασφαλιστεί ότι η βοήθεια φτάνει σε όσους έχουν ανάγκη. Το Ισραήλ έκανε το πρόσθετο βήμα για να δημιουργήσει δύο ανθρωπιστικούς διαδρόμους και να εφαρμόσει καθημερινές τετράωρες παύσεις στις μάχες στη βόρεια Γάζα για να επιτρέψει στους Παλαιστίνιους αμάχους να διαφύγουν σε ασφαλέστερες περιοχές στο νότο» σημείωνει σε άλλο σημείο του άρθρου του.

Η Δυτική Όχθη, όπου ζουν 3 εκατομμύρια Παλαιστίνιοι, είναι σε συναγερμό για περισσότερους από 18 μήνες, προκαλώντας αυξανόμενη διεθνή ανησυχία καθώς η βία έχει κλιμακωθεί μετά τις 7 Οκτωβρίου.

Με πληροφορίες της Washington Post/Reuters

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

DUA LIPA ΥΠΗΚΟΟΤΗΤΑ ΚΟΣΟΒΟ

Διεθνή / Dua Lipa: Έλαβε και την κοσοβάρικη υπηκοότητα - Η ξεχωριστή εμφάνιση στην Πρίστινα με τον πατέρα της

Έχει λάβει και την αλβανική υπηκοότητα - «Είναι δύσκολο να περιγράψω με λόγια τι σημαίνει το να μοιράζομαι αυτή τη νύχτα μαζί σας, στην πόλη που με διαμόρφωσε»
LIFO NEWSROOM
Σίδνεϊ: Δεκάδες χιλιάδες σε πορεία για την Παλαιστίνη - Ανάμεσά τους και ο Τζούλιαν Ασάνζ

Διεθνή / Σίδνεϊ: Δεκάδες χιλιάδες σε πορεία για την Παλαιστίνη - Ανάμεσά τους και ο Τζούλιαν Ασάνζ

Η Αυστραλία δέχεται διεθνή πίεση να αναγνωρίσει την Παλαιστίνη ως κράτος, με τον πρωθυπουργό της να απαντά πως θα συμβεί μονάχα εάν διασφαλιστεί η ασφάλεια του Ισραήλ
LIFO NEWSROOM
Τουρκία: Βρετανός πέθανε πριν από μεταμόσχευση μαλλιών σε κλινική που είχε πελάτες τους Ριβάλντο, Τζιμπρίλ Σισέ

Διεθνή / Τουρκία: Βρετανός πέθανε πριν από μεταμόσχευση μαλλιών σε κλινική που είχε πελάτες τους Ριβάλντο, Τζιμπρίλ Σισέ

Ο 38χρονος Martyn Latchman κατέρρευσε κατά την προετοιμασία για μεταμόσχευση μαλλιών στην Κωνσταντινούπολη - Παρά τις ιατρικές εξετάσεις και την άμεση επέμβαση, έχασε τη ζωή του την ίδια μέρα
LIFO NEWSROOM
To ηφαίστειο Krasheninnikov στη Ρωσία εξερράγη μετά από 600 χρόνια - Σεισμός και συναγερμός για τσουνάμι

Διεθνή / To ηφαίστειο Krasheninnikov στη Ρωσία εξερράγη μετά από σχεδόν 600 χρόνια - Συναγερμός για τσουνάμι

Το ηφαίστειο Krasheninnikov στην Καμτσάτκα εξερράγη για πρώτη φορά από το 1463, πιθανώς λόγω του ισχυρού σεισμού 8,8R πριν λίγες ημέρες, με σύννεφα στάχτης έως 6 χλμ. και παγκόσμιο συναγερμό για τσουνάμι και αεροπορικά θέματα
LIFO NEWSROOM
Ο Τραμπ υποσχέθηκε δασμούς «χωρίς εξαιρέσεις» αλλά εισαγωγές άνω του 1 τρισ. δολαρίων εξαιρούνται σιωπηρά

Διεθνή / Ο Τραμπ υποσχέθηκε δασμούς «χωρίς εξαιρέσεις» αλλά εισαγωγές άνω του 1 τρισ. δολαρίων εξαιρούνται σιωπηρά

Παρότι ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε δασμούς σε εισαγόμενα προϊόντα από δεκάδες χώρες, πάνω από το ένα τρίτο των εισαγωγών (περίπου 1 τρισ. δολάρια) έχει εξαιρεθεί
LIFO NEWSROOM
Νέο βίντεο της Χαμάς: Αποστεωμένος όμηρος αναγκάζεται να σκάψει τον τάφο του σε σήραγγα

Διεθνή / Νέο βίντεο της Χαμάς: Αποστεωμένος όμηρος αναγκάζεται να σκάψει τον τάφο του σε σήραγγα

«Το να υποβάλλεται σκοπίμως σε λιμό ο γιος μας στο πλαίσιο μίας εκστρατείας προπαγάνδας είναι μία από τις φρικτότερες πράξεις που έχει ποτέ δει ο κόσμος. Λιμοκτονεί μόνο και μόνο για να υπηρετήσει την προπαγάνδα της Χαμάς» λέει η οικογένεια του ομήρου
LIFO NEWSROOM
Πώς η βιομηχανία K-beauty της Νότιας Κορέας πλήττεται από τους δασμούς του Τραμπ

Διεθνή / Πώς η βιομηχανία K-beauty της Νότιας Κορέας πλήττεται από τους δασμούς του Τραμπ

Η παγκόσμια απήχηση της νοτιοκορεατικής κουλτούρας έχει συμβάλει στην εκτίναξη της δημοτικότητας των καλλυντικών της - Οι Αμερικανοί ξόδεψαν περίπου 1,7 δισ. δολάρια σε προϊόντα K-beauty το 2024
LIFO NEWSROOM
Σιωπή και Ατιμωρησία: Το 88% των ερευνών για εγκλήματα πολέμου του Ισραήλ κλείνει χωρίς απόδοση ευθύνης

Διεθνή / Σιωπή και Ατιμωρησία: Το 88% των ερευνών για εγκλήματα πολέμου του Ισραήλ κλείνει χωρίς απόδοση ευθύνης

Το 88% των στρατιωτικών ερευνών του Ισραήλ για φερόμενα εγκλήματα πολέμου στη Γάζα δεν κατέληξαν σε ευθύνες ή παραμένουν ανεπίλυτες - Ανάμεσά τους, επιθέσεις με δεκάδες νεκρούς άμαχους
LIFO NEWSROOM