Μόνο σε μια χώρα αυξήθηκε το αλκοόλ στην πανδημία- Σημαντική μείωση στην Ελλάδα

Μόνο σε μια χώρα αυξήθηκε το αλκοόλ στην πανδημία- Σημαντική μείωση στην Ελλάδα Facebook Twitter
0

Σημαντικές μειώσεις στην κατανάλωση αλκοόλ σημειώθηκαν σχεδόν σε όλες τις χώρες της Ευρώπης, κατά το πρώτο κύμα της πανδημίας Covid-19, την άνοιξη και το καλοκαίρι του 2020.

Σύμφωνα με νέα επιστημονική μελέτη, που συμπεριέλαβε 21 ευρωπαϊκές χώρες, οι μεγαλύτερες μέσες ποσοστιαίες μειώσεις καταγράφηκαν σε Αλβανία, Σλοβακία, Ιταλία, Ισπανία, Ελλάδα (μείωση περίπου 20%, σε δείγμα 470 ατόμων) και Φινλανδία.

Στον αντίποδα, η Βρετανία ήταν η μόνη ευρωπαϊκή χώρα, όπου η κατανάλωση αλκοόλ αυξήθηκε εν μέσω πανδημίας.

Η έρευνα European Alcohol and Covid-19 Survey, η οποία δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Addiction, συνέλεξε δειγματοληπτικά στοιχεία από σχεδόν 32.000 άτομα, καταναλωτές αλκοόλ, στην Ευρώπη. Το μεγαλύτερο ποσοστό της μείωσης οφειλόταν στη μείωση των περιστατικών βαριάς μέθης.

Όσοι ανέφεραν αυξημένα επίπεδα στρες -π.χ. εξαιτίας οικονομικών δυσκολιών και μείωσης του εισοδήματός τους που επέφερε η πανδημία ή δραστικών αλλαγών στην καθημερινότητά τους- ήταν λιγότερο πιθανό να μειώσουν το αλκοόλ.

Από την άλλη, εκείνοι με το μεγαλύτερο εισόδημα εμφάνισαν την μεγαλύτερη μείωση στην κατανάλωση αλκοόλ.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ιράκ: Ελεύθερη έπειτα από δύο χρόνια ομηρίας η Ρωσοϊσραηλινή Ελίζαμπεθ Τσούρκοβ

Διεθνή / Ιράκ: Ελεύθερη έπειτα από δύο χρόνια ομηρίας η Ρωσοϊσραηλινή Ελίζαμπεθ Τσούρκοβ

Η Τσούρκοβ, ερευνήτρια στο επάγγελμα, είχε εξαφανιστεί στο Ιράκ το 2023 κατά τη διάρκεια επαγγελματικού ταξιδιού - Μήνες μετά ο Νετανιάχου αποκάλυψε πως έχει απαχθεί από την Κατάιμπ Χεζμπολάχ
LIFO NEWSROOM
Ισραηλινή επιδρομή στην Ντόχα: Διεθνείς αντιδράσεις και φόβοι για τις διαπραγματεύσεις

Διεθνή / Ισραηλινή επιδρομή στην Ντόχα: Συνεδριάζει εκτάκτως απόψε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ - Φόβοι για τις διαπραγματεύσεις

Το εμιράτο «επιφυλάσσεται του δικαιώματος να ανταποδώσει αυτή την κατάφωρη επίθεση», δήλωσε ο πρωθυπουργός του σεΐχης Μοχάμεντ μπιν Αμπντουλραχμάν αλ Θάνι.
LIFO NEWSROOM
Ισραηλινή καμπάνια εκατομμυρίων σε YouTube και X για να διαψεύσει τον λιμό στη Γάζα

Διεθνή / «Υπάρχει φαγητό στη Γάζα»: Η ισραηλινή καμπάνια εκατομμυρίων που αμφισβητεί τον λιμό

Το Ισραήλ έχει δαπανήσει τουλάχιστον 42 εκατ. ευρώ σε διαφημίσεις σε πλατφόρμες όπως το YouTube και το X, που καταλήγουν με τη φράση: «Υπάρχει φαγητό στη Γάζα. Οποιοσδήποτε άλλος ισχυρισμός είναι ψέμα»
LIFO NEWSROOM