Μια έκθεση φωτογραφίας για τους Ουιγούρους η οποία διοργανώθηκε με την υποστήριξη των ΗΠΑ στη Γενεύη έξω από την έδρα των Ηνωμένων Εθνών και έδειχνε δεκάδες ανθρώπους που αγνοούνται ή φέρονται να κρατούνται σε στρατόπεδα κράτησης στη Σιντζιάνγκ της Κίνας προκάλεσε την οργή του Πεκίνου. 

 

Στο πλαίσιο αυτό, η Κίνα κατηγόρησε τις ΗΠΑ για «φτηνά πολιτικά παιχνίδια» με τη διπλωματική αποστολή της χώρας στη Γενεύη να τονίζει ότι η Ουάσινγκτον «επιχειρεί να αποκομίσει οφέλη διαδίδοντας παραπληροφόρηση για την Κίνα. Έχει ξεπεράσει τα υποτυπώδη ηθικά όρια επιτιθέμενη σε άλλους».

 

«Η συμβουλή στις ΗΠΑ είναι να ενεργήσουν ως μια αξιοπρεπής δύναμη και να επενδύσουν τους πόρους τους στη βελτίωση της ευημερίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του αμερικανικού λαού, αντί να παραβιάζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα άλλων χωρών και να παίζουν φτηνά πολιτικά παιχνίδια» υπογραμμίζει η διπλωματική αποστολή.

 

Η έκθεση που τιτλοφορείται ως «Ο τοίχος των εξαφανισμένων» περιλαμβάνει επίσης συνεντεύξεις με επιζώντες στρατοπέδων κράτησης και βρίσκεται έξω από τα Ηνωμένα Έθνη στη Γενεύη, όπου ξεκίνησε αυτή την εβδομάδα η συνεδρίαση του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. 

 

Ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων εκτιμούν ότι περίπου ένα εκατομμύριο Ουιγούροι και άλλες εθνοτικές μειονότητες έχουν φυλακιστεί σε στρατόπεδα που η Κίνα περιγράφει ως κέντρα επαγγελματικής κατάρτισης για την καταπολέμηση του θρησκευτικού εξτρεμισμού.

 

Με πληροφορίες από Reuters και ΑΠΕ-ΜΠΕ