Μία από τις εντυπωσιακότερες βιβλιοθήκες του κόσμου άνοιξε στο Ντουμπάι -Γνώση και μάθηση μέσα σε 54.000 τ.μ.

Μία από τις εντυπωσιακότερες βιβλιοθήκες του κόσμου άνοιξε στο Ντουμπάι -Γνώση και μάθηση μέσα σε 54.000 τ.μ. Facebook Twitter
0

Εδώ και λίγους μήνες, το Ντουμπάι έχει αποκτήσει ένα νέο αξιοθέατο, μια όαση γαλήνης και περισυλλογής.

Πρόκειται για την βιβλιοθήκη Mohammed Bin Rashid, όπου οι επισκέπτες μπορούν να διαβάσουν βιβλία, να εργαστούν με τον υπολογιστή τους ή να θαυμάσουν σπάνια χειρόγραφα και βιβλία πρώτης έκδοσης που εκτίθενται στον έβδομο όροφο.

Η είσοδος είναι ελεύθερη για όλους, ντόπιους και τουρίστες, ενώ τα εισιτήρια πρέπει απλώς να γίνει κράτηση.

βιβλιοθηκη ντουμπαι Facebook Twitter

Το κτίριο 54.000 τ.μ., που βρίσκεται στην περιοχή Al Jaddaf, ακριβώς δίπλα από τα ναυπηγεία, κατασκευάστηκε με τέτοιο τρόπο ώστε να θυμίζει ένα ανοικτό Κροάνι που στέκεται σε ένα rehal.

«Το Ντουμπάι είναι γνωστό ως κόμβος επιχειρήσεων, εμπορίου και τουρισμού, αλλά τώρα αυτό το εμβληματικό κτίριο δίνει το μήνυμα ότι το πολιτιστικό υπόβαθρο υπάρχει στο Ντουμπάι, και δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από τα βιβλία για να μεταδώσει αυτό το μήνυμα», είπε ο συγγραφέας Jamal Al Shehhi.

βιβλιοθηκη ντουμπαι Facebook Twitter

Στη βιβλιοθήκη του Ντουμπάι υπάρχουν εννέα θεματικές. Το περιεχόμενο της βιβλιοθήκης γίνεται ολοένα και πιο εξειδικευμένο καθώς ανεβαίνετε στα επτά επίπεδα, ενώ στο ισόγειο υπάρχουν τρεις βιβλιοθήκες γεμάτες με το πιο προσιτό περιεχόμενο.

Η συλλογή έργων βρίσκεται υπό δημιουργία, αλλά ήδη διαθέτει εντυπωσιακούς αριθμούς. Παράλληλα με τα πολύγλωσσα έντυπα και ψηφιακά βιβλία της, οι επισκέπτες μπορούν να έχουν πρόσβαση σε περισσότερα από έξι εκατομμύρια διατριβές, 73.000 μουσικές παρτιτούρες, 75.000 βίντεο, 35.000 έντυπα και ψηφιακά διεθνή περιοδικά και πάνω από 5.000 ιστορικά περιοδικά που καλύπτουν 325 χρόνια.

βιβλιοθηκη ντουμπαι Facebook Twitter

Αγαπημένο σημείο αποτελεί η παιδική βιβλιοθήκη, στο ισόγειο, η οποία είναι σχεδιασμένη για παιδιά ηλικίας 5 έως 11 ετών. Εκεί, στέκει και ο Pepper, ένα ανθρωποειδές ρομπότ αφήγησης ιστοριών, ενώ τα παιδιά έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν 17.000 τίτλους βιβλίων.

βιβλιοθηκη ντουμπαι Facebook Twitter

Όμως τα σπάνια κομμάτια βρίσκονται στο τμήμα Treasures, στον έβδομο όροφο. Ο Al Shehhi το περιγράφει ως «ακριβώς όπως το Ντουμπάι», με τον τρόπο που ενσωματώνει διαφορετικές κουλτούρες.

Θυμίζει περισσότερο μουσείο παρά βιβλιοθήκη, καθώς περιλαμβάνει συλλογή με σπάνια χειρόγραφα, εργαλεία καλλιγραφίας και πρώτες εκδόσεις σπουδαίων λογοτεχνικών έργων, ορισμένα από τα οποία χρονολογούνται από τον 13ο αιώνα. 

βιβλιοθηκη ντουμπαι Facebook Twitter

Στο τμήμα χαρτογραφίας υπάρχει ένας χάρτης της Αραβικής Χερσονήσου από το 1662 από τον Ολλανδό χαρτογράφο Joan Blaeu, ένας από τους πρώτους που έδειξε γεωγραφικά χαρακτηριστικά όπως βουνά, οάσεις και δένδρα.

βιβλιοθηκη ντουμπαι Facebook Twitter

βιβλιοθηκη ντουμπαι Facebook Twitter

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ