ΤΩΡΑ

Μία από τις εντυπωσιακότερες βιβλιοθήκες του κόσμου άνοιξε στο Ντουμπάι -Γνώση και μάθηση μέσα σε 54.000 τ.μ.

Μία από τις εντυπωσιακότερες βιβλιοθήκες του κόσμου άνοιξε στο Ντουμπάι -Γνώση και μάθηση μέσα σε 54.000 τ.μ. Facebook Twitter
0

Εδώ και λίγους μήνες, το Ντουμπάι έχει αποκτήσει ένα νέο αξιοθέατο, μια όαση γαλήνης και περισυλλογής.

Πρόκειται για την βιβλιοθήκη Mohammed Bin Rashid, όπου οι επισκέπτες μπορούν να διαβάσουν βιβλία, να εργαστούν με τον υπολογιστή τους ή να θαυμάσουν σπάνια χειρόγραφα και βιβλία πρώτης έκδοσης που εκτίθενται στον έβδομο όροφο.

Η είσοδος είναι ελεύθερη για όλους, ντόπιους και τουρίστες, ενώ τα εισιτήρια πρέπει απλώς να γίνει κράτηση.

βιβλιοθηκη ντουμπαι Facebook Twitter

Το κτίριο 54.000 τ.μ., που βρίσκεται στην περιοχή Al Jaddaf, ακριβώς δίπλα από τα ναυπηγεία, κατασκευάστηκε με τέτοιο τρόπο ώστε να θυμίζει ένα ανοικτό Κροάνι που στέκεται σε ένα rehal.

«Το Ντουμπάι είναι γνωστό ως κόμβος επιχειρήσεων, εμπορίου και τουρισμού, αλλά τώρα αυτό το εμβληματικό κτίριο δίνει το μήνυμα ότι το πολιτιστικό υπόβαθρο υπάρχει στο Ντουμπάι, και δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από τα βιβλία για να μεταδώσει αυτό το μήνυμα», είπε ο συγγραφέας Jamal Al Shehhi.

βιβλιοθηκη ντουμπαι Facebook Twitter

Στη βιβλιοθήκη του Ντουμπάι υπάρχουν εννέα θεματικές. Το περιεχόμενο της βιβλιοθήκης γίνεται ολοένα και πιο εξειδικευμένο καθώς ανεβαίνετε στα επτά επίπεδα, ενώ στο ισόγειο υπάρχουν τρεις βιβλιοθήκες γεμάτες με το πιο προσιτό περιεχόμενο.

Η συλλογή έργων βρίσκεται υπό δημιουργία, αλλά ήδη διαθέτει εντυπωσιακούς αριθμούς. Παράλληλα με τα πολύγλωσσα έντυπα και ψηφιακά βιβλία της, οι επισκέπτες μπορούν να έχουν πρόσβαση σε περισσότερα από έξι εκατομμύρια διατριβές, 73.000 μουσικές παρτιτούρες, 75.000 βίντεο, 35.000 έντυπα και ψηφιακά διεθνή περιοδικά και πάνω από 5.000 ιστορικά περιοδικά που καλύπτουν 325 χρόνια.

βιβλιοθηκη ντουμπαι Facebook Twitter

Αγαπημένο σημείο αποτελεί η παιδική βιβλιοθήκη, στο ισόγειο, η οποία είναι σχεδιασμένη για παιδιά ηλικίας 5 έως 11 ετών. Εκεί, στέκει και ο Pepper, ένα ανθρωποειδές ρομπότ αφήγησης ιστοριών, ενώ τα παιδιά έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν 17.000 τίτλους βιβλίων.

βιβλιοθηκη ντουμπαι Facebook Twitter

Όμως τα σπάνια κομμάτια βρίσκονται στο τμήμα Treasures, στον έβδομο όροφο. Ο Al Shehhi το περιγράφει ως «ακριβώς όπως το Ντουμπάι», με τον τρόπο που ενσωματώνει διαφορετικές κουλτούρες.

Θυμίζει περισσότερο μουσείο παρά βιβλιοθήκη, καθώς περιλαμβάνει συλλογή με σπάνια χειρόγραφα, εργαλεία καλλιγραφίας και πρώτες εκδόσεις σπουδαίων λογοτεχνικών έργων, ορισμένα από τα οποία χρονολογούνται από τον 13ο αιώνα. 

βιβλιοθηκη ντουμπαι Facebook Twitter

Στο τμήμα χαρτογραφίας υπάρχει ένας χάρτης της Αραβικής Χερσονήσου από το 1662 από τον Ολλανδό χαρτογράφο Joan Blaeu, ένας από τους πρώτους που έδειξε γεωγραφικά χαρακτηριστικά όπως βουνά, οάσεις και δένδρα.

βιβλιοθηκη ντουμπαι Facebook Twitter
βιβλιοθηκη ντουμπαι Facebook Twitter
Διεθνή
0

ΤΩΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τουρίστας πέθανε ξαφνικά ενώ ανέβαινε στην Αίτνα εν μέσω καύσωνα

Διεθνή / Τουρίστας πέθανε ξαφνικά ενώ ανέβαινε στην Αίτνα εν μέσω καύσωνα

«Οι τουρίστες που συμμετέχουν σε αυτές τις εκδρομές δεν πρέπει να υποτιμούν τους κινδύνους που σχετίζονται με τις υψηλές θερμοκρασίες, την έντονη υγρασία και την απότομη άνοδο του υψομέτρου»
LIFO NEWSROOM
Νόμιζαν ότι γνώριζαν τη συμπεριφορά των χάμστερ τους μέχρι που έβαλαν κάμερες παρακολούθησης

Διεθνή / Νόμιζαν ότι γνώριζαν τη συμπεριφορά των χάμστερ τους μέχρι που έβαλαν κάμερες παρακολούθησης

Οι δαπάνες της βιομηχανίας κατοικιδίων στις ΗΠΑ έχουν αυξηθεί κατά 50% τα τελευταία πέντε χρόνια και εκτιμάται ότι θα ξεπεράσουν τα 150 δισεκατομμύρια δολάρια το 2024
LIFO NEWSROOM
Τιμ Νταν: Ποιος είναι ο υπερσυντηρητικός δισεκατομμυριούχος πάστορας που θέλει να εκλέξει τον Τραμπ

Διεθνή / Τιμ Νταν: O υπερσυντηρητικός δισεκατομμυριούχος πάστορας που θέλει πρόεδρο τον Τραμπ

Αν και πιστεύει ότι το χρήμα δημιουργεί «ψευδαίσθηση ελέγχου» ο Νταν χρηματοδοτεί με εκατομμύρια την εκστρατεία του Τραμπ - Ποιος είναι ο μεγιστάνας των ορυκτών καυσίμων και το πιο ισχυρό πρόσωπο στο Τέξας
LIFO NEWSROOM
Ο βασιλιάς Κάρολος ανοίγει για πρώτη φορά στο κοινό την ιστορική αίθουσα που οδηγεί στο μπαλκόνι του Μπάκιγχαμ

Διεθνή / Ο βασιλιάς Κάρολος ανοίγει για πρώτη φορά στο κοινό την ιστορική αίθουσα που οδηγεί στο μπαλκόνι του Μπάκιγχαμ

Μετά από πέντε χρόνια ανακαινίσεων η ανατολική πτέρυγα των ανακτόρων του Μπάκιγχαμ θα είναι ανοιχτή για τους επισκέπτες από την προσεχή εβδομάδα
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ