Μεξικό: Αύξηση των ανθρωποκτονιών σε συγκρούσεις για την εξουσία στους κόλπους καρτέλ ναρκωτικών

Μεξικό: Αύξηση των ανθρωποκτονιών σε συγκρούσεις για την εξουσία στους κόλπους καρτέλ ναρκωτικών Facebook Twitter
0

Οι ανθρωποκτονίες στο Μεξικό αυξήθηκαν κατά το ένα τρίτο και πλέον τον Ιανουάριο, σύμφωνα με νέα στοιχεία, εν μέσω της κλιμάκωσης της βίας σε Πολιτείες όπου εκδηλώνεται η διάσπαση του καρτέλ Σιναλόα.


Οι φόνοι αυξήθηκαν κατά πενήντα τοις εκατό και πλέον στις Πολιτείες Τσιουάουα, Σιναλόα και Μπάχα Καλιφόρνια, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία.


Ο Χοακίν «Ελ Τσάπο» Γκουσμάν, το ισχυρό αφεντικό του καρτέλ Σιναλόα, εκδόθηκε στις ΗΠΑ τον περασμένο μήνα και αναμένει να δικαστεί στη Νέα Υόρκη.


Το κενό εξουσίας στη συμμορία οδήγησε σε μια σύγκρουση στους κόλπους της για την κυριαρχία και την ραγδαία αύξηση της βίας στο βόρειο Μεξικό, όπως εκτίμησε νωρίτερα αυτόν τον μήνα ο μεξικανός υπουργός Άμυνας Σαλβαδόρ Σιενφουέγος.


Συνολικά καταγράφηκαν 1.938 ανθρωποκτονίες τον Ιανουάριο, ένας αριθμός αυξημένος κατά 34% από τις 1.442 που είχαν καταμετρηθεί τον αντίστοιχο περυσινό μήνα.


Ο Τομάς Γκεβάρα, ο οποίος σπουδάζει εγκληματολογία στο πολιτειακό πανεπιστήμιο στη Σιναλόα, ανέφερε πως θεωρεί ότι οι 100 και πλέον ανθρωποκτονίες στην Πολιτεία του οφείλονται στην εσωτερική σύγκρουση του καρτέλ.


«Η συντριπτική πλειονότητα αυτών των ανθρωποκτονιών οφείλεται σε αυτό το πρόβλημα (...) ζούμε μια πολύ τεταμένη στιγμή», ανέφερε.


Η κυβέρνηση του Μεξικού επικεντρώνεται στο χειρισμό της σοβαρότερης διπλωματικής κρίσης με την οποία έχει βρεθεί αντιμέτωπη εδώ και χρόνια, καθώς ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ απειλεί να επιβάλει δασμούς, να προωθήσει ένα κύμα απελάσεων και επιμένει στην ανέγερση ενός τείχους για να εμποδιστεί η διακίνηση ναρκωτικών και η είσοδος παράτυπων μεταναστών.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ