Μέρκελ: «Ο αφγανικός στρατός κατέρρευσε με εντυπωσιακό τρόπο»

Μέρκελ: Ο αφγανικός στρατός κατέρρευσε με εκπληκτικό ρυθμό Facebook Twitter
EPA
0

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ παραδέχθηκε σήμερα ότι η αντίσταση του αφγανικού στρατού εναντίον των Ταλιμπάν εκτιμήθηκε λάθος.

«Ο στρατός κατέρρευσε με εκπληκτικό ρυθμό», είπε η Μέρκελ σε εκλογική εκδήλωση. «Περιμέναμε ότι η αντίσταση θα ήταν ισχυρότερη».

Πρόσθεσε δε, ότι πλέον η προσοχή όλων έχει εστιάσει στη διάσωση όσων βρίσκονται στο Αφγανιστάν.

Σημείωσε όμως, ότι αργότερα θα πρέπει να γίνει μία συζήτηση και μία αποτίμηση για το τι έχει επιτευχθεί και τι όχι στο Αφγανιστάν.

Οι Ταλιμπάν κατέλαβαν την πρωτεύουσα του Αφγανιστάν, την Καμπούλ, την Κυριακή μετά από μία αστραπιαία προέλαση σε όλη τη χώρα, η οποία αιφνιδίασε τη Δύση.

Η χώρες της Δύσης επικρίθηκαν σφόδρα για τη διαχείριση της υπόθεσης. Ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν επέμεινε κατηγορηματικά ότι η απόφαση για την αποχώρηση των  ξένων δυνάμεων ήταν σωστή, επιρρίπτοντας ευθύνες στην πρώην αφγανική κυβέρνηση.

Την ίδια ώρα η κατάσταση του απόλυτου χάους συνεχίζεται στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, καθώς Αφγανοί πολίτες επιχειρούν να διαφύγουν από τη χώρα.

Οι Ταλιμπάν υπόσχονται ότι δεν ζητούν εκδίκηση. Ό,τι δεν θα πειράξουν όσους συνεργάστηκαν με τις ξένες δυνάμεις  ωστόσο αρκετές είναι οι αναφορές που επιβεβαιώνουν το αντίθετο.

Σήμερα οι ηγέτες των Ταλιμπάν καταφθάνουν ο ένας μετά τον άλλον στην αφγανική πρωτεύουσα εν όψει των συζητήσεων για το νέο πλαίσιο διακυβέρνησης. Επιμένουν, ότι δεν θα υπάρξουν αποκλεισμοί σε πρόσωπα, ωστόσο δεν δίνουν περισσότερες λεπτομέρειες.

Με πληροφορίες του Reuters 

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ