Μενταγιόν 14χρονης, ίδιο με της Άννα Φρανκ βρέθηκε σε στρατόπεδο εξόντωσης

Μενταγιόν 14χρονης, ίδιο με της Άννα Φρανκ βρέθηκε σε στρατόπεδο εξόντωσης Facebook Twitter
0

Ένα μενταγιόν που ανήκε σε μια 14χρονη η οποία έχασε τη ζωή της στους θαλάμους αερίων των ναζί βρέθηκε στο στρατόπεδο θανάτου Ζομπίμπορ, στην Πολωνία. Η Karoline Cohn, μια γερμανοεβραία  που γεννήθηκε στη Φρανκφούρτη στις 3 Ιουλίου 1929, και δολοφονήθηκε τον Σεπτέμβριο του 1943, όταν για εκδίκηση σε δραπέτευση κρατουμένων, οι ναζί διέταξαν να δολοφονηθεί μεγάλος αριθμός ανθρώπων και να καταστραφεί το στρατόπεδο που ισοπεδώθηκε και θάφτηκε κάτω στρώματα σκυροδέματος.  Σύμφωνα με την ισπανική El Pais, οι ερευνητές βρήκαν το τριγωνικό μενταγιόν με την ημερομηνία γέννησης πάνω του μαζί με το όνομα της κατόχου αλλά και την φράση «Mazel Tov», που σημαίνει «καλή τύχη».

Το Yad Vashem Holocaust memorial ανέφερε ότι τα προσωπικά αντικείμενα των Εβραίων θυμάτων, συμπεριλαμβανομένου του μενταγιόν, ήρθαν στο φως στο πρώην στρατόπεδο θανάτου Ζομπίμπορ κατά μήκος του διαβόητου« Pathway to Heaven "- μια περιοχή όπου τα θύματα ήταν αναγκασμένοι να βγάζουν τα ρούχα και τα αναμνηστικά στο δρόμο για τους θαλάμους αερίων.

Μενταγιόν 14χρονης, ίδιο με της Άννα Φρανκ βρέθηκε σε στρατόπεδο εξόντωσης Facebook Twitter

Το Yad Vashem τονίζει ότι οι ερευνητές βρήκαν ακόμη ένα ρολόι, ένα κολιέ με το αστέρι του Δαβίδ και ένα ακόμη κόσμημα με την εικόνα του Μωυσή που κρατά τις Δέκα Εντολές.

Καθώς η 14χρονη είχε γεννηθεί στην Φρανκφούρτη και τον μενταγιόν είναι παρόμοιο με αυτό της Άννα Φρανκ που είχε γεννηθεί κι εκείνη στην ίδια πόλη, την ίδια χρονιά, οι ερευνητές προσπαθούν τώρα να διαπιστώσουν, αν οι δυο τους γνωρίζονταν.

Το ίδρυμα ανέφερε επίσης ότι «παρά τις προσπάθειες από τους Ναζί και τους συνεργάτες τους να σβήσουν τα ίχνη των εγκλημάτων τους, καθώς και τις επιπτώσεις της αναδάσωσης και του χρόνου, έχουμε ενισχύσει τα ιστορικά στοιχεία που ως τώρα ήταν γνωστά μόνο μέσα από μαρτυρίες επιζώντων. Με τον τρόπο αυτό, θα εξασφαλιστεί ότι οι άνθρωποι που χάθηκαν εκεί δεν θα ξεχαστούν ποτέ».

«Αυτό το κόσμημα αποδεικνύει για άλλη μια φορά τη σημασία της αρχαιολογικής έρευνας στα πρώην ναζιστικά στρατόπεδα θανάτου. Η συγκινητική ιστορία της Karoline Cohn είναι συμβολική της κοινής τύχης των Εβραίων που δολοφονήθηκαν σε αυτά. Είναι σημαντικό να ειπωθεί η ιστορία, έτσι ώστε να μην ξεχάσουμε ποτέ», σημειώνει επίσης.

Αυτή την εβδομάδα, ένας επιζών του Ολοκαυτώματος, έκανε γνωστό ότι έχει κι εκείνος ένα μενταγιόν, όπως τα δύο κορίτσια. Ίσως ήταν ένα δημοφιλές δώρο στη Γερμανία εκείνη την εποχή για τα νεογνά. Ή απλώς πρόκειται για μια ιστορική σύμπτωση.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η τελευταία αποστολή του Ντράγκι: Αρκεί 1,2 τρισ. ευρώ για να σωθεί η Ευρώπη;

Διεθνή / Η τελευταία αποστολή του Ντράγκι: Αρκούν 1,2 τρισ. ευρώ για να σωθεί η Ευρώπη;

Ο Μάριο Ντράγκι επιστρέφει με σχέδιο αναγέννησης της ευρωπαϊκής οικονομίας. Νέος ευρωπαϊκός προϋπολογισμός, κλιματική κρίση, άμυνα και η μάχη για την ανταγωνιστικότητα της Ε.Ε. – όλα κρέμονται από μια πολιτική ισορροπία.
LIFO NEWSROOM
Σκοτώθηκε στα 114 ο γηραιότερος μαραθωνοδρόμος στον κόσμο - Τον πάτησε αυτοκίνητο

Διεθνή / Νεκρός στα 114 του ο γηραιότερος μαραθωνοδρόμος στον κόσμο - Τον παρέσυρε αυτοκίνητο

Ο Fauja Singh παρασύρθηκε από οδηγό στο χωριό του στην Ινδία - «Να τρώτε λιγότερο, να τρέχετε περισσότερο και να είστε χαρούμενοι. Αυτό είναι το μυστικό της μακροζωίας» είπε ο «τυφώνας με το τουρμπάνι» σε πρόσφατη συνέντευξη
LIFO NEWSROOM
Κύπρος: 51 χρόνια από το πραξικόπημα που άνοιξε τον δρόμο στην τουρκική εισβολή

Διεθνή / Κύπρος: 51 χρόνια από το πραξικόπημα που άνοιξε τον δρόμο στην τουρκική εισβολή

Η ντε φάκτο διχοτόμηση του νησιού διατηρείται μέχρι σήμερα, με τη Βόρεια Κύπρο να τελεί υπό τουρκική στρατιωτική κατοχή και τη «Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου» να αναγνωρίζεται διεθνώς μόνο από την Άγκυρα.
LIFO NEWSROOM
Η Γαλλία δηλώνει διατεθειμένη να συζητήσει επανορθώσεις για τις αποικιακές σφαγές στον Νίγηρα

Διεθνή / Η Γαλλία δηλώνει διατεθειμένη να συζητήσει επανορθώσεις για τις αποικιακές σφαγές στον Νίγηρα

Περισσότερο από έναν αιώνα μετά τη σφαγή εκατοντάδων ανθρώπων και τη λεηλασία ολόκληρων κοινοτήτων στη Νίγηρα, η Γαλλία δηλώνει για πρώτη φορά διατεθειμένη να συνομιλήσει για ιστορική αποκατάσταση, χωρίς ωστόσο να αναγνωρίζει επίσημα ευθύνη
LIFO NEWSROOM