Arsenale: Το πιο απρόσμενο βιβλιοπωλείο των Κυκλάδων φτιάχτηκε στην Ανάφη

Arsenale: Το πιο ιδιαίτερο βιβλιοπωλείο θα το βρεις στην Ανάφη Facebook Twitter
Το γεγονός ότι το βιβλιοπωλείο στεγάζεται σήμερα σε έναν παλιό ταρσανά προσδίδει μια ιδιάζουσα βαρύτητα, μια διάσταση ταυτόχρονα ιστορική και συμβολική. Φωτ.: Γιάννης Πανταζόπουλος/LIFO
0

Η Ανάφη είναι ένα νησί που φημίζεται για την ηρεμία, την αυθεντικότητα και τον τρόπο με τον οποίο καταφέρνει να σε κάνει να νιώθεις πως ο χρόνος κυλά διαφορετικά. Φτάνοντας με το πλοίο στον Όρμο του Αγίου Νικολάου, το βλέμμα του επισκέπτη κεντρίζει πρώτα το απέραντο γαλάζιο του Αιγαίου κι ύστερα η υπέροχη Χώρα που απλώνεται αμφιθεατρικά στον λόφο. Μέσα σε αυτήν τη γαλήνια και σχεδόν χαλαρή ατμόσφαιρα, κρυμμένο διακριτικά δίπλα στη θάλασσα και σ’ ένα όμορφο σημείο του λιμανιού, υπάρχει ένα μέρος που κανείς δεν περιμένει να βρει σε ένα τόσο μικρό νησί: το Arsenale, το πιο ιδιαίτερο και σίγουρα ένα από τα πιο απρόσμενα βιβλιοπωλεία των Κυκλάδων.

Το όνομα δεν επιλέχθηκε τυχαία. Στα ιταλικά σημαίνει «καρνάγιο» και παραπέμπει άμεσα στην ιστορία του χώρου, που άλλοτε λειτουργούσε ως μικρό ναυπηγείο. Το γεγονός ότι το βιβλιοπωλείο στεγάζεται σήμερα σε έναν παλιό ταρσανά προσδίδει μια ιδιάζουσα βαρύτητα, μια διάσταση ταυτόχρονα ιστορική και συμβολική. Ένας τόπος που στο παρελθόν υπηρετούσε το ταξίδι στη θάλασσα έχει μεταμορφωθεί σήμερα σε ένα αγκυροβόλι πολιτισμού, γνώσης και στοχασμού.

Τα ράφια φιλοξενούν τίτλους που εκτείνονται από την ποίηση και την πεζογραφία έως την τέχνη και την αρχιτεκτονική – μερικοί ολοκαίνουργιοι, άλλοι μεταχειρισμένοι, όλοι όμως διαλεγμένοι με φροντίδα.

Η ιδέα πήρε σάρκα και οστά τον περασμένο Ιούνιο, μέσα σε αυτό το παλιό καραβόσπιτο, χάρη στην πρωτοβουλία τριών φίλων: του Θεόδωρου, του Γιώργου  και του Νικόλα. «Ήταν μια σκέψη που μοιραζόμασταν και οι τρεις, αφού ερχόμασταν συχνά στο νησί», μου λέει ο Νικόλας. «Θέλαμε να δημιουργήσουμε κάτι που να ξεφεύγει από τις τουριστικές τάσεις που κυριαρχούν. Έναν χώρο όπου ο καθένας μπορεί να εκφραστεί ή να αντλήσει έμπνευση. Αυτή είναι και η ουσία της φιλοσοφίας μας», προσθέτει. 

Arsenale: Το πιο ιδιαίτερο βιβλιοπωλείο θα το βρεις στην Ανάφη Facebook Twitter
Το Arsenale δεν μοιάζει με ένα τυπικό βιβλιοπωλείο πόλης, αλλά περισσότερο με μια φιλόξενη γωνιά που ενώνει το παρελθόν με το παρόν. Φωτ.: Γιάννης Πανταζόπουλος/LIFO

Πράγματι, η παρέμβασή τους όχι μόνο δεν αλλοίωσε τον χαρακτήρα του χώρου αλλά, αντιθέτως, τον ανέδειξε. Ειδικότερα, οι πέτρινοι τοίχοι, τα χαμηλά δοκάρια, τα παλιά ξύλα, οι πόρτες και οι φθορές του χρόνου δεν καλύφθηκαν. Αντιθέτως, έγιναν μέρος της νέας ταυτότητας του χώρου. Έτσι, το Arsenale δεν μοιάζει με ένα τυπικό βιβλιοπωλείο πόλης, αλλά περισσότερο με μια φιλόξενη γωνιά που ενώνει το παρελθόν με το παρόν.

Στο κέντρο του βιβλιοπωλείου κυριαρχεί ένα λιτό, μαρμάρινο αναγνωστήριο – κομψό και εντυπωσιακό ταυτόχρονα. Εκεί μπορείς να καθίσεις, να ακουμπήσεις τον καφέ ή το σημειωματάριό σου και να αφεθείς στις σελίδες του αγαπημένου σου βιβλίου. Στο βάθος, ένας δίσκος γυρίζει σε ένα παλιό πικάπ, γεμίζοντας τον χώρο με μελωδίες που συνοδεύουν την ανάγνωση και ενισχύουν την αίσθηση χαλάρωσης. Γύρω απλώνονται ασυνήθιστα αντικείμενα: από παλιές φωτογραφικές μηχανές και βατραχοπέδιλα μέχρι καρτ ποστάλ και κεραμικά. Στους τοίχους κρέμονται ναυτικά καπέλα και τσάντες ενώ σε διάφορα σημεία υπάρχουν ακόμη και υλικά ζωγραφικής. Ανάμεσα σε όλα αυτά ξεχωρίζει κι ένα μανουάλι. Όλα μαζί συνθέτουν μια ατμόσφαιρα ιδιαίτερη, γεμάτη χαρακτήρα και μυστήριο, που κάνει την παραμονή εκεί μια εμπειρία πέρα από το συνηθισμένο. Άλλωστε μην ξεχνάμε ότι σε ένα νησί που μετρά λιγότερους από 300 μόνιμους κατοίκους, η δημιουργία ενός βιβλιοπωλείου αυτού του επιπέδου αποκτά ακόμα μεγαλύτερη σημασία.

Arsenale: Το πιο ιδιαίτερο βιβλιοπωλείο θα το βρεις στην Ανάφη Facebook Twitter
Φωτ.: Γιάννης Πανταζόπουλος/LIFO
Arsenale: Το πιο ιδιαίτερο βιβλιοπωλείο θα το βρεις στην Ανάφη Facebook Twitter
Φωτ.: Γιάννης Πανταζόπουλος/LIFO
Arsenale: Το πιο ιδιαίτερο βιβλιοπωλείο θα το βρεις στην Ανάφη Facebook Twitter
Φωτ.: Γιάννης Πανταζόπουλος/LIFO

Τα ράφια φιλοξενούν τίτλους που εκτείνονται από την ποίηση και την πεζογραφία έως την τέχνη και την αρχιτεκτονική – μερικοί ολοκαίνουργιοι, άλλοι μεταχειρισμένοι, όλοι όμως διαλεγμένοι με φροντίδα. «Σκοπός μας δεν ήταν απλώς να δημιουργήσουμε μια αποθήκη βιβλίων», εξηγεί ο Νικόλας. «Μας ενδιέφερε το κλασικό ελληνικό βιβλίο που θα ήθελε να αναζητήσει ο αναγνώστης εδώ, αλλά παράλληλα θέλαμε να διατηρήσουμε και ένα διεθνές προφίλ. Για τον λόγο αυτόν, απευθυνθήκαμε σε αγαπημένα βιβλιοπωλεία του εξωτερικού και τους ζητήσαμε να μας προτείνουν τίτλους που θεωρούν ότι αξίζει να φιλοξενούνται στον χώρο μας. Κάθε βιβλίο υπάρχει μόνο σε ένα αντίτυπο, ώστε η συλλογή να θυμίζει περισσότερο μια ιδιότυπη βιβλιοθήκη παρά ένα κοινό βιβλιοφιλικό στέκι. Βασιστήκαμε στην ιδέα ότι, όπως κάποτε τα λιμάνια ήταν εμπορικοί κόμβοι, έτσι κι εδώ το βιβλιοπωλείο γίνεται ένας σταθμός ανταλλαγής πολιτισμού».

Το Arsenale, ωστόσο, δεν περιορίζεται μόνο στη διάθεση βιβλίων. Είναι ένας χώρος που λειτουργεί ως σημείο αναφοράς για την τοπική κοινωνία αλλά και για τους επισκέπτες. Εδώ μπορεί κανείς να ανταλλάξει ιδέες, να παρακολουθήσει μια μικρή παρουσίαση, μια κινηματογραφική προβολή, να συζητήσει με τους ιδιοκτήτες και να νιώσει μέρος μιας κοινότητας που δεν συγκροτείται μόνο από μόνιμους κατοίκους αλλά και από περαστικούς ταξιδιώτες. Η ίδια η έννοια της φιλοξενίας παίρνει νέα διάσταση: δεν αφορά απλώς τη στέγη και το φαγητό, αλλά και τη φιλοξενία της σκέψης, της κουβέντας, της έμπνευσης.

Arsenale: Το πιο ιδιαίτερο βιβλιοπωλείο θα το βρεις στην Ανάφη Facebook Twitter
Φωτ.: Γιάννης Πανταζόπουλος/LIFO
Arsenale: Το πιο απρόσμενο βιβλιοπωλείο των Κυκλάδων φτιάχτηκε στην Ανάφη Facebook Twitter
Arsenale: Το πιο ιδιαίτερο βιβλιοπωλείο θα το βρεις στην Ανάφη Facebook Twitter
Φωτ.: Γιάννης Πανταζόπουλος/LIFO

Όταν βγαίνεις ξανά από το Arsenale στο φως του λιμανιού, νιώθεις ότι η εμπειρία της Ανάφης αποκτά μια νέα διάσταση. Δεν είναι μόνο η φύση, οι παραλίες, οι πεζοπορίες και η αίσθηση της απομόνωσης που μαγεύουν τον επισκέπτη. Είναι και το απροσδόκητο καταφύγιο πολιτισμού που συναντά στην καρδιά του νησιού. Ένα μέρος που θυμίζει ότι η ουσία του ταξιδιού δεν βρίσκεται μονάχα στην εξερεύνηση του τοπίου αλλά και στη συνάντηση με ιδέες, με ιστορίες και με ανθρώπους. 

Λίγο πριν φύγω, ανοίγω ένα βιβλίο που μιλά για την Ανάφη και στο οποίο ξεχωρίζω ένα απόσπασμα: «Η Ανάφη είναι πάνω από όλα μια βιωμένη εμπειρία του άλλου και του αλλού. Ο χώρος της λειτουργεί ως ψυχογεωγραφία – ένας χάρτης του εσωτερικού χρόνου, μια αρχιτεκτονική αίσθησης». Κάπως έτσι και το Arsenale δεν είναι απλώς ένα βιβλιοπωλείο. Είναι ένας χώρος που σε προσκαλεί να ξεχαστείς, να στοχαστείς ή να ξεκουραστείς. Και ίσως, όταν θα έχεις επιστρέψει πια στην πόλη, μέσα στους γρήγορους ρυθμούς της καθημερινότητας, να θυμάσαι εκείνη τη στιγμή που άνοιξες ένα βιβλίο σε ένα παλιό καραβόσπιτο της Ανάφης.

Arsenale: Το πιο ιδιαίτερο βιβλιοπωλείο θα το βρεις στην Ανάφη Facebook Twitter
Φωτ.: Γιάννης Πανταζόπουλος/LIFO
Arsenale: Το πιο ιδιαίτερο βιβλιοπωλείο θα το βρεις στην Ανάφη Facebook Twitter
Φωτ.: Γιάννης Πανταζόπουλος/LIFO

instagram



 

Βιβλίο
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τα νησιά πριν από τον (πιο πρόσφατο) χαμό

Ταξίδια / Τα νησιά πριν από τον (πιο πρόσφατο) χαμό

Όχι, δεν μιλάμε για την ασπρόμαυρη Ελλάδα με τα γαϊδουράκια και τις ασπρισμένες αυλές, αλλά για τις εποχές που η Μύκονος δεν είχε VIP ζώνες, η Πάρος δεν είχε drones, και η Αστυπάλαια δεν κατακλυζόταν από influencers.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Desired Landscapes Pocket Space: Το νέο καλά κρυμμένο βιβλιοπωλείο του κέντρου

Βιβλίο / Το νέο βιβλιοπωλείο του κέντρου είναι κρυμμένο σε μια στοά γεμάτη με αστικούς μύθους

Η Νατάσσα Παππά είναι μια νέα Αθηναία που τα τελευταία δέκα χρόνια μέσα από την έρευνά της, τα έντυπα-εναλλακτικούς οδηγούς πόλης και τις ξεναγήσεις που διοργανώνει έχει μάθει τις στοές της Αθήνας όπως λίγοι τις ξέρουν. Και μόλις έφτιαξε το Desired Landscapes Pocket Space, το βιβλιοπωλείο και έδρα του εκδοτικού της, στην αγαπημένη της στοά Ανατολής.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γιατί η λογοτεχνία αγαπάει τόσο το ποδόσφαιρο

Βιβλίο / Πριν το Μουντιάλ, έχουμε πολλά να διαβάσουμε για το ποδόσφαιρο

Μετρώντας αντίστροφα για την έναρξη του Παγκοσμίου Κυπέλλου, εξετάζουμε δυο στοχαστές, τον Εδουάρδο Γκαλεάνο και τον Σάιμον Κρίτσλεϊ, που έχουν καταπιαστεί με το ποδόσφαιρο και έχουν εντρυφήσει στη λογική του.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Γκάμπορ Ματέ: «Έχουμε απεγνωσμένα ανάγκη ο ένας τον άλλον»

Βιβλίο / Γκάμπορ Ματέ: «Έχουμε απεγνωσμένα ανάγκη ο ένας τον άλλον»

Ο γιατρός και συγγραφέας, που τα βιβλία του είναι όλα μπεστ σέλερ, βρέθηκε στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση και συζήτησε με την Αφροδίτη Παναγιωτάκου για το τραύμα και τη σύγχρονη ζωή, αλλά και για τη γενοκτονία στη Γάζα, που ο ίδιος, ως Εβραίος, θεωρεί ότι είναι χειρότερη από το Άουσβιτς.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
«ASTY», η Αθήνα του 2999: Μια πόλη στα όρια της ασφυξίας

Design / Αθήνα 2999: Μια πόλη στα όρια της ασφυξίας

Ο αρχιτέκτονας και δημιουργός κόμικς Δημήτρης Πασχάλης μετατρέπει την ανησυχία του για τη σύγχρονη Αθήνα σε μια δυστοπική αφήγηση που εκτυλίσσεται στο έτος 2999. Μέσα από το «ASTY» εξερευνά την υπεραστικοποίηση, την απώλεια του προσωπικού χώρου και τη σχέση ανάμεσα στην αρχιτεκτονική, την ψυχική υγεία και το μέλλον της πόλης.
M. HULOT
O Ντέιβιντ Λοτζ μάς διαβεβαιώνει ότι ο παράδεισος είναι δίπλα μας

Το πίσω ράφι / O Ντέιβιντ Λοτζ μάς διαβεβαιώνει ότι ο παράδεισος είναι δίπλα μας

Στο μυθιστόρημά του «Νέα από τον παράδεισο» ο Βρετανός θεωρητικός της λογοτεχνίας και συγγραφέας μάς κάνει συμμέτοχους στους προβληματισμούς του γύρω από την πίστη, τη μαζική νεύρωση των διακοπών και τις ανθρώπινες σχέσεις.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ
Γιατί (ξανα)διαβάζουμε μανιακά Λατινοαμερικανούς συγγραφείς;

Βιβλίο / Γιατί (ξανα)διαβάζουμε μανιωδώς Λατινοαμερικανούς συγγραφείς;

Οι τίτλοι της λατινοαμερικανικής λογοτεχνίας που κυκλοφορούν στα ελληνικά πολλαπλασιάζονται, αναδεικνύοντας ένα νέο, πιο ριζοσπαστικό κύμα συγγραφέων που ασχολούνται με την ακραία πολιτική κατάσταση της ηπείρου τους, την πατριαρχία και τα ζητήματα της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
«Αρνούμαι να είμαι πολίτης δεύτερης κατηγορίας στη δική μου γη»: Η νικήτρια του Booker μιλά για την Ταϊβάν

Πολιτισμός / «Αρνούμαι να είμαι πολίτης δεύτερης κατηγορίας στη δική μου γη»: Η νικήτρια του Booker μιλά για την Ταϊβάν

Η Γιανγκ Σουάνγκ-ζι, που μόλις κέρδισε το Διεθνές Βραβείο Booker με το «Taiwan Travelogue», μιλά για την απειλή του Πεκίνου, την ταϊβανέζικη ταυτότητα, την queer επιθυμία και τη λογοτεχνία που δεν μπορεί να μείνει μακριά από την πολιτική
THE LIFO TEAM
Φέρντια Λένον, ο Ιρλανδός που έγραψε για τον Πελοποννησιακό Πόλεμο

Βιβλίο / Φέρντια Λένον, ο Ιρλανδός που έγραψε για τον Πελοποννησιακό Πόλεμο

Στο πρώτο του μυθιστόρημα, «Ένδοξα Κατορθώματα», ο βραβευμένος συγγραφέας αφηγείται μια αληθινή αλλά απίστευτη ιστορία: Αθηναίοι αιχμάλωτοι πολέμου σώζονται, απαγγέλλοντας στίχους του Ευριπίδη.
M. HULOT
Romantasy: Το σύγχρονο εκδοτικό φαινόμενο που σπάει ταμεία και κατακτά τους νεαρούς αναγνώστες

Βιβλίο / Romantasy: Έρωτες, δράκοι και επική δράση στη νέα υβριδική λογοτεχνία της γενιάς του ΤιkTok

Συνδυάζοντας έρωτα, δράκους και επικές περιπέτειες, το υβριδικό αυτό είδος σημειώνει εντυπωσιακές πωλήσεις παγκοσμίως, μετατρέπει συγγραφείς όπως η Ρεμπέκα Γιάρος και η Σάρα Τζ. Μάας σε σταρ της γενιάς του TikTok
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Η συγγραφέας πίσω από τα «Μπούτια και Διανόηση»

Βιβλία και Συγγραφείς / Η συγγραφέας πίσω από τo «Μπούτια και Διανόηση»

Η πιο αναγνωρίσιμη βιβλιοφιλική φωνή του ελληνικού Instagram, η Ματίνα Αποστόλου, γνωστή από τον λογαριασμό της «Intellectual Thighs», μιλά για την αγάπη της για τα βιβλία αλλά και για το νέο της μυθιστόρημα, «Ρίζες».
M. HULOT
ΕΠΕΞ 22η ΔΕΒΘ: Εμφανώς βελτιωμένη, σε τροχιά σύνδεσης με τις νέες τάσεις αλλά χωρίς συγγραφείς-σταρ

Βιβλίο / ΔΕΒΘ: Εμφανώς βελτιωμένη, αλλά χωρίς συγγραφείς-σταρ

Απολογισμός της 22ης Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης, η οποία πραγματοποιήθηκε από τις 7 έως τις 10 Μαΐου και διοργανώθηκε για δεύτερη χρονιά από το ΕΛΙΒΙΠ. Ποιες σημαντικές καινοτομίες υπήρξαν και τι μένει να γίνει ακόμα;
ΕΙΡΗΝΗ ΓΙΑΝΝΑΚΗ
«Παύλος Σιδηρόπουλος - Εν Κατακλείδι», ένα graphic novel για τη ζωή του πρόωρα χαμένου δημιουργού

Βιβλίο / Παύλος Σιδηρόπουλος: Ένα graphic novel για τη ζωή του «πρίγκιπα της ροκ»

Ο Ηλίας Κατιρτζιγιανόγλου και ο Κωνσταντίνος Σκλαβενίτης, που εργάστηκαν στο σενάριο και στο σχέδιο του «Παύλος Σιδηρόπουλος - Εν Κατακλείδι», εξηγούν πώς προσέγγισαν τη ζωή και την καλλιτεχνική πορεία αυτής της σύνθετης προσωπικότητας.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ