Arsenale: Το πιο απρόσμενο βιβλιοπωλείο των Κυκλάδων φτιάχτηκε στην Ανάφη

Arsenale: Το πιο ιδιαίτερο βιβλιοπωλείο θα το βρεις στην Ανάφη Facebook Twitter
Το γεγονός ότι το βιβλιοπωλείο στεγάζεται σήμερα σε έναν παλιό ταρσανά προσδίδει μια ιδιάζουσα βαρύτητα, μια διάσταση ταυτόχρονα ιστορική και συμβολική. Φωτ.: Γιάννης Πανταζόπουλος/LIFO
0

Η Ανάφη είναι ένα νησί που φημίζεται για την ηρεμία, την αυθεντικότητα και τον τρόπο με τον οποίο καταφέρνει να σε κάνει να νιώθεις πως ο χρόνος κυλά διαφορετικά. Φτάνοντας με το πλοίο στον Όρμο του Αγίου Νικολάου, το βλέμμα του επισκέπτη κεντρίζει πρώτα το απέραντο γαλάζιο του Αιγαίου κι ύστερα η υπέροχη Χώρα που απλώνεται αμφιθεατρικά στον λόφο. Μέσα σε αυτήν τη γαλήνια και σχεδόν χαλαρή ατμόσφαιρα, κρυμμένο διακριτικά δίπλα στη θάλασσα και σ’ ένα όμορφο σημείο του λιμανιού, υπάρχει ένα μέρος που κανείς δεν περιμένει να βρει σε ένα τόσο μικρό νησί: το Arsenale, το πιο ιδιαίτερο και σίγουρα ένα από τα πιο απρόσμενα βιβλιοπωλεία των Κυκλάδων.

Το όνομα δεν επιλέχθηκε τυχαία. Στα ιταλικά σημαίνει «καρνάγιο» και παραπέμπει άμεσα στην ιστορία του χώρου, που άλλοτε λειτουργούσε ως μικρό ναυπηγείο. Το γεγονός ότι το βιβλιοπωλείο στεγάζεται σήμερα σε έναν παλιό ταρσανά προσδίδει μια ιδιάζουσα βαρύτητα, μια διάσταση ταυτόχρονα ιστορική και συμβολική. Ένας τόπος που στο παρελθόν υπηρετούσε το ταξίδι στη θάλασσα έχει μεταμορφωθεί σήμερα σε ένα αγκυροβόλι πολιτισμού, γνώσης και στοχασμού.

Τα ράφια φιλοξενούν τίτλους που εκτείνονται από την ποίηση και την πεζογραφία έως την τέχνη και την αρχιτεκτονική – μερικοί ολοκαίνουργιοι, άλλοι μεταχειρισμένοι, όλοι όμως διαλεγμένοι με φροντίδα.

Η ιδέα πήρε σάρκα και οστά τον περασμένο Ιούνιο, μέσα σε αυτό το παλιό καραβόσπιτο, χάρη στην πρωτοβουλία τριών φίλων: του Θεόδωρου, του Γιώργου  και του Νικόλα. «Ήταν μια σκέψη που μοιραζόμασταν και οι τρεις, αφού ερχόμασταν συχνά στο νησί», μου λέει ο Νικόλας. «Θέλαμε να δημιουργήσουμε κάτι που να ξεφεύγει από τις τουριστικές τάσεις που κυριαρχούν. Έναν χώρο όπου ο καθένας μπορεί να εκφραστεί ή να αντλήσει έμπνευση. Αυτή είναι και η ουσία της φιλοσοφίας μας», προσθέτει. 

Arsenale: Το πιο ιδιαίτερο βιβλιοπωλείο θα το βρεις στην Ανάφη Facebook Twitter
Το Arsenale δεν μοιάζει με ένα τυπικό βιβλιοπωλείο πόλης, αλλά περισσότερο με μια φιλόξενη γωνιά που ενώνει το παρελθόν με το παρόν. Φωτ.: Γιάννης Πανταζόπουλος/LIFO

Πράγματι, η παρέμβασή τους όχι μόνο δεν αλλοίωσε τον χαρακτήρα του χώρου αλλά, αντιθέτως, τον ανέδειξε. Ειδικότερα, οι πέτρινοι τοίχοι, τα χαμηλά δοκάρια, τα παλιά ξύλα, οι πόρτες και οι φθορές του χρόνου δεν καλύφθηκαν. Αντιθέτως, έγιναν μέρος της νέας ταυτότητας του χώρου. Έτσι, το Arsenale δεν μοιάζει με ένα τυπικό βιβλιοπωλείο πόλης, αλλά περισσότερο με μια φιλόξενη γωνιά που ενώνει το παρελθόν με το παρόν.

Στο κέντρο του βιβλιοπωλείου κυριαρχεί ένα λιτό, μαρμάρινο αναγνωστήριο – κομψό και εντυπωσιακό ταυτόχρονα. Εκεί μπορείς να καθίσεις, να ακουμπήσεις τον καφέ ή το σημειωματάριό σου και να αφεθείς στις σελίδες του αγαπημένου σου βιβλίου. Στο βάθος, ένας δίσκος γυρίζει σε ένα παλιό πικάπ, γεμίζοντας τον χώρο με μελωδίες που συνοδεύουν την ανάγνωση και ενισχύουν την αίσθηση χαλάρωσης. Γύρω απλώνονται ασυνήθιστα αντικείμενα: από παλιές φωτογραφικές μηχανές και βατραχοπέδιλα μέχρι καρτ ποστάλ και κεραμικά. Στους τοίχους κρέμονται ναυτικά καπέλα και τσάντες ενώ σε διάφορα σημεία υπάρχουν ακόμη και υλικά ζωγραφικής. Ανάμεσα σε όλα αυτά ξεχωρίζει κι ένα μανουάλι. Όλα μαζί συνθέτουν μια ατμόσφαιρα ιδιαίτερη, γεμάτη χαρακτήρα και μυστήριο, που κάνει την παραμονή εκεί μια εμπειρία πέρα από το συνηθισμένο. Άλλωστε μην ξεχνάμε ότι σε ένα νησί που μετρά λιγότερους από 300 μόνιμους κατοίκους, η δημιουργία ενός βιβλιοπωλείου αυτού του επιπέδου αποκτά ακόμα μεγαλύτερη σημασία.

Arsenale: Το πιο ιδιαίτερο βιβλιοπωλείο θα το βρεις στην Ανάφη Facebook Twitter
Φωτ.: Γιάννης Πανταζόπουλος/LIFO
Arsenale: Το πιο ιδιαίτερο βιβλιοπωλείο θα το βρεις στην Ανάφη Facebook Twitter
Φωτ.: Γιάννης Πανταζόπουλος/LIFO
Arsenale: Το πιο ιδιαίτερο βιβλιοπωλείο θα το βρεις στην Ανάφη Facebook Twitter
Φωτ.: Γιάννης Πανταζόπουλος/LIFO

Τα ράφια φιλοξενούν τίτλους που εκτείνονται από την ποίηση και την πεζογραφία έως την τέχνη και την αρχιτεκτονική – μερικοί ολοκαίνουργιοι, άλλοι μεταχειρισμένοι, όλοι όμως διαλεγμένοι με φροντίδα. «Σκοπός μας δεν ήταν απλώς να δημιουργήσουμε μια αποθήκη βιβλίων», εξηγεί ο Νικόλας. «Μας ενδιέφερε το κλασικό ελληνικό βιβλίο που θα ήθελε να αναζητήσει ο αναγνώστης εδώ, αλλά παράλληλα θέλαμε να διατηρήσουμε και ένα διεθνές προφίλ. Για τον λόγο αυτόν, απευθυνθήκαμε σε αγαπημένα βιβλιοπωλεία του εξωτερικού και τους ζητήσαμε να μας προτείνουν τίτλους που θεωρούν ότι αξίζει να φιλοξενούνται στον χώρο μας. Κάθε βιβλίο υπάρχει μόνο σε ένα αντίτυπο, ώστε η συλλογή να θυμίζει περισσότερο μια ιδιότυπη βιβλιοθήκη παρά ένα κοινό βιβλιοφιλικό στέκι. Βασιστήκαμε στην ιδέα ότι, όπως κάποτε τα λιμάνια ήταν εμπορικοί κόμβοι, έτσι κι εδώ το βιβλιοπωλείο γίνεται ένας σταθμός ανταλλαγής πολιτισμού».

Το Arsenale, ωστόσο, δεν περιορίζεται μόνο στη διάθεση βιβλίων. Είναι ένας χώρος που λειτουργεί ως σημείο αναφοράς για την τοπική κοινωνία αλλά και για τους επισκέπτες. Εδώ μπορεί κανείς να ανταλλάξει ιδέες, να παρακολουθήσει μια μικρή παρουσίαση, μια κινηματογραφική προβολή, να συζητήσει με τους ιδιοκτήτες και να νιώσει μέρος μιας κοινότητας που δεν συγκροτείται μόνο από μόνιμους κατοίκους αλλά και από περαστικούς ταξιδιώτες. Η ίδια η έννοια της φιλοξενίας παίρνει νέα διάσταση: δεν αφορά απλώς τη στέγη και το φαγητό, αλλά και τη φιλοξενία της σκέψης, της κουβέντας, της έμπνευσης.

Arsenale: Το πιο ιδιαίτερο βιβλιοπωλείο θα το βρεις στην Ανάφη Facebook Twitter
Φωτ.: Γιάννης Πανταζόπουλος/LIFO
Arsenale: Το πιο απρόσμενο βιβλιοπωλείο των Κυκλάδων φτιάχτηκε στην Ανάφη Facebook Twitter
Arsenale: Το πιο ιδιαίτερο βιβλιοπωλείο θα το βρεις στην Ανάφη Facebook Twitter
Φωτ.: Γιάννης Πανταζόπουλος/LIFO

Όταν βγαίνεις ξανά από το Arsenale στο φως του λιμανιού, νιώθεις ότι η εμπειρία της Ανάφης αποκτά μια νέα διάσταση. Δεν είναι μόνο η φύση, οι παραλίες, οι πεζοπορίες και η αίσθηση της απομόνωσης που μαγεύουν τον επισκέπτη. Είναι και το απροσδόκητο καταφύγιο πολιτισμού που συναντά στην καρδιά του νησιού. Ένα μέρος που θυμίζει ότι η ουσία του ταξιδιού δεν βρίσκεται μονάχα στην εξερεύνηση του τοπίου αλλά και στη συνάντηση με ιδέες, με ιστορίες και με ανθρώπους. 

Λίγο πριν φύγω, ανοίγω ένα βιβλίο που μιλά για την Ανάφη και στο οποίο ξεχωρίζω ένα απόσπασμα: «Η Ανάφη είναι πάνω από όλα μια βιωμένη εμπειρία του άλλου και του αλλού. Ο χώρος της λειτουργεί ως ψυχογεωγραφία – ένας χάρτης του εσωτερικού χρόνου, μια αρχιτεκτονική αίσθησης». Κάπως έτσι και το Arsenale δεν είναι απλώς ένα βιβλιοπωλείο. Είναι ένας χώρος που σε προσκαλεί να ξεχαστείς, να στοχαστείς ή να ξεκουραστείς. Και ίσως, όταν θα έχεις επιστρέψει πια στην πόλη, μέσα στους γρήγορους ρυθμούς της καθημερινότητας, να θυμάσαι εκείνη τη στιγμή που άνοιξες ένα βιβλίο σε ένα παλιό καραβόσπιτο της Ανάφης.

Arsenale: Το πιο ιδιαίτερο βιβλιοπωλείο θα το βρεις στην Ανάφη Facebook Twitter
Φωτ.: Γιάννης Πανταζόπουλος/LIFO
Arsenale: Το πιο ιδιαίτερο βιβλιοπωλείο θα το βρεις στην Ανάφη Facebook Twitter
Φωτ.: Γιάννης Πανταζόπουλος/LIFO

instagram



 

Βιβλίο
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τα νησιά πριν από τον (πιο πρόσφατο) χαμό

Ταξίδια / Τα νησιά πριν από τον (πιο πρόσφατο) χαμό

Όχι, δεν μιλάμε για την ασπρόμαυρη Ελλάδα με τα γαϊδουράκια και τις ασπρισμένες αυλές, αλλά για τις εποχές που η Μύκονος δεν είχε VIP ζώνες, η Πάρος δεν είχε drones, και η Αστυπάλαια δεν κατακλυζόταν από influencers.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Desired Landscapes Pocket Space: Το νέο καλά κρυμμένο βιβλιοπωλείο του κέντρου

Βιβλίο / Το νέο βιβλιοπωλείο του κέντρου είναι κρυμμένο σε μια στοά γεμάτη με αστικούς μύθους

Η Νατάσσα Παππά είναι μια νέα Αθηναία που τα τελευταία δέκα χρόνια μέσα από την έρευνά της, τα έντυπα-εναλλακτικούς οδηγούς πόλης και τις ξεναγήσεις που διοργανώνει έχει μάθει τις στοές της Αθήνας όπως λίγοι τις ξέρουν. Και μόλις έφτιαξε το Desired Landscapes Pocket Space, το βιβλιοπωλείο και έδρα του εκδοτικού της, στην αγαπημένη της στοά Ανατολής.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νέα βιβλία που περιμένουμε ως το τέλος του χρόνου, και κάποιες επανεκδόσεις

Fall Preview 2025 / 13 βιβλία που περιμένουμε ως το τέλος της χρονιάς

Ο πάντα επίκαιρος Καβάφης, νέα, σύγχρονα και παλιότερα ονόματα της λογοτεχνικής σκηνής και κάποιες ξεχωριστές επανεκδόσεις που δικαίως θα διεκδικήσουν χώρο στη βιβλιοθήκη όλων, βιβλιόφιλων και μη.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Το πίσω ράφι/ Εμανουέλ Καρέρ «Ένα ρωσικό μυθιστόρημα»

Το πίσω ράφι / Ένα επτασφράγιστο μυστικό που προκάλεσε αμηχανία και πάταγο

Προκλητικός, ωμός, συχνά σοκαριστικός, ο Εμανουέλ Καρέρ εξερευνά στο «Ένα ρωσικό μυθιστόρημα» το οικογενειακό του παρελθόν, φέρνοντας σε δύσκολη θέση ακόμα και τα πιο κοντινά του πρόσωπα.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ
Ζυμώνοντας ψωμί και ταριχεύοντας έναν νεκρό στην αρχαία Αίγυπτο

Αναγνώσεις / Ζυμώνοντας ψωμί και ταριχεύοντας έναν νεκρό στην αρχαία Αίγυπτο

Πώς ήταν η ζωή στην αρχαία Αίγυπτο; Ένας Αμερικανός αρχαιολόγος περιγράφει το 24ωρο των ανθρώπων κάθε ιδιότητας και κοινωνικής τάξης στις Θήβες της αρχαίας Αιγύπτου μέσα από ιστορίες που θα μπορούσαν να είναι αληθινές.
THE LIFO TEAM
Ανί Ερνό: «Όπως η σεξουαλική επιθυμία, έτσι και η μνήμη δεν σταματά ποτέ»

Βιβλίο / Ανί Ερνό: «Όπως η σεξουαλική επιθυμία, έτσι και η μνήμη δεν σταματά ποτέ»

Η Γαλλίδα συγγραφέας που τιμήθηκε με το Νόμπελ Λογοτεχνίας γεφυρώνει, με τη μυθιστορηματοποίηση της μνήμης, τη μεγάλη λογοτεχνία, από τον Μαρσέλ Προυστ μέχρι τον σύγχρονό μας Εντουάρ Λουί. Γεννήθηκε σαν σήμερα το 1940.
ΝΙΚΟΣ ΜΠΑΚΟΥΝΑΚΗΣ
ΕΠΕΞΕΡΓ. Παύλος Μεθενίτης «Αμανίτα μουσκάρια»

Το πίσω ράφι / Όταν μια ολόκληρη διμοιρία ανταρτών ξεκληρίστηκε από παραισθησιογόνα μανιτάρια

Στηριγμένο σε πραγματικά γεγονότα, το μυθιστόρημα «Αμανίτα μουσκάρια» του Παύλου Μεθενίτη εξερευνά το ζήτημα των ουσιών ως καταφύγιο αλλά και ως καταστροφή, και μας παρασύρει σ’ ένα ταξίδι ποτισμένο από την ελληνική πραγματικότητα, παραμονές της οικονομικής κρίσης.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ
Μαρκ Τουέιν, «Οι περιπέτειες του Χακ Φιν»

Το πίσω ράφι / Το μυθιστόρημα του Μαρκ Τουέιν που έθαψαν οι κριτικοί και το αποθέωσε ο Χέμινγουεϊ

Στις «Περιπέτειες του Χακ Φιν» ο Μαρκ Τουέιν έπλασε τον πιο ελεύθερο ήρωα της αμερικανικής λογοτεχνίας, που αρνήθηκε τους κανόνες της κοινωνίας του και ένωσε την τύχη του με έναν σκλάβο δραπέτη.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ
Ο Σάχης του Ιράν και η Αμερική που δεν μπορούσε να φανταστεί την ζωή χωρίς αυτόν

Βιβλίο / Ο Σάχης του Ιράν και η Αμερική που δεν μπορούσε να φανταστεί τη ζωή χωρίς αυτόν

Ένα νέο βιβλίο με τίτλο «Βασιλεύς των Βασιλέων», όπως αποκαλούσε τον εαυτό του ο Ρεζά Παχλαβί, εστιάζει στις διαδοχικές κυβερνήσεις των ΗΠΑ που «αποδέχτηκαν πρόθυμα τις φαντασιώσεις του, τόσο για τον εαυτό του όσο και για τη χώρα του».
THE LIFO TEAM
Γωγώ Ατζολετάκη: «Οι άνθρωποι της τρίτης ηλικίας δεν είναι “ληγμένα προϊόντα”»

Βιβλίο / Γωγώ Ατζολετάκη: «Οι άνθρωποι της τρίτης ηλικίας δεν είναι “ληγμένα προϊόντα”»

Σταρ Ελλάς στα νιάτα της, διακρίθηκε ως ηθοποιός, θιασάρχης, ραδιοφωνική παραγωγός, δοκιμάστηκε επίσης στη συγγραφή έχοντας κυκλοφορήσει μέχρι τώρα επτά βιβλία μαζί με το πρόσφατο «Η τρίτη άνοιξη» (εκδ. Επίμετρο), που έδωσε και το έναυσμα γι’ αυτήν τη συνέντευξη.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
O Δημήτρης Γκιώνης, οι ένδοξες μέρες της «Ελευθεροτυπίας» και το σημερινό μιντιακό σούπερ μάρκετ

Οι Αθηναίοι / O Δημήτρης Γκιώνης, οι ένδοξες μέρες της «Ελευθεροτυπίας» και το σημερινό μιντιακό σούπερ μάρκετ

Ο 81χρονος δημοσιογράφος και συγγραφέας που για δεκαετίες διηύθηνε τις πολιτιστικές σελίδες της Ελευθεροτυπίας, αφηγείται τη συναρπαστική καριέρα του στη LiFO
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Κλαίρη Μιτσοτάκη: «Η αξιοπρέπεια και η φιλία είναι τα θεμέλια της ζωής μας»

Βιβλίο / Κλαίρη Μιτσοτάκη: «Η αξιοπρέπεια και η φιλία είναι τα θεμέλια της ζωής μας»

Η σπουδαία μεταφράστρια, που έχει αφιερώσει μεγάλο μέρος της δουλειάς της στον Μαρσέλ Προυστ, μας ξεναγεί στον πολύπλοκο κόσμο του και εκφράζει τον θυμό της για την πανταχού παρούσα απάτη της εποχής μας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η αλήθεια για τον «Συνταγματάρχη» Πάρκερ, τον διαβόητο μάνατζερ του Έλβις Πρίσλεϊ

Βιβλίο / Η αλήθεια για τον «Συνταγματάρχη» Πάρκερ, τον διαβόητο μάνατζερ του Έλβις Πρίσλεϊ

Ένα νέο βιβλίο με τίτλο «Ο Συνταγματάρχης και ο Βασιλιάς» εξερευνά τη συναρπαστική ζωή ενός ακούραστου κομπιναδόρου που προσπαθούσε απεγνωσμένα να ανακαλύψει εκ νέου τον εαυτό του.
THE LIFO TEAM