Μέκκα: Πάνω από 900 οι νεκροί προσκυνητές λόγω του καύσωνα

Μέκκα: Πάνω από 900 οι νεκροί προσκυνητές λόγω του καύσωνα Facebook Twitter
0

Πάνω από 900 είναι οι νεκροί στη Μέκκα εξαιτίας του καύσωνα κατά το φετινό χατζ, το μεγάλο προσκύνημα των μουσουλμάνων στη δυτική Σαουδική Αραβία.

Σήμερα συγγενείς των προσκυνητών συνέχισαν τις αναζητήσεις τους σε νοσοκομεία. Στην πλειονότητά τους σύμφωνα με τις πληροφορίες, ήταν αιγυπτιακής υπηκοότητας.  «Όλοι οι θάνατοι (που ανακοινώθηκαν λίαν προσφάτως) οφείλονται στη ζέστη» καθώς η μέγιστη θερμοκρασία έφθασε τους 51,8 βαθμούς Κελσίου στη Μέκκα, ανέφερε ένας Άραβας διπλωμάτης 

Νωρίτερα οι πληροφορίες έκαναν λόγο για 323 Αιγύπτιους που πέθαναν κατά τη διάρκεια του χατζ, στο οποίο αυτή τη χρονιά συμμετείχαν σχεδόν 1,8 εκατ. άνθρωποι, με τους περισσότερους να έχουν ταξιδέψει από το εξωτερικό. Ο νέος αιγυπτιακός απολογισμός αυξάνει όμως τους νεκρούς στους 922, μετά από καταμέτρηση του AFP, βάσει στοιχείων που παρείχαν διάφορες χώρες.

Μέκκα: Ψάχνουν τους ανθρώπους τους μέσω των social media

Η 70χρονη Μαμπρούκα μπιντ Σουσάνα από την Τυνησία, αγνοείται από το Σάββατο, όταν είχε κορυφωθεί το προσκύνημα στο όρος Αραφάτ, ανέφερε στο AFP ο σύζυγός της, Μοχάμαντ. Επειδή δεν ήταν εγγεγραμμένη και δεν είχε επίσημη άδεια για το χατζ, δεν μπόρεσε να έχει πρόσβαση σε κλιματιζόμενους χώρους που δίνουν στους προσκυνητές τη δυνατότητα να δροσιστούν ύστερα από ώρες προσευχής στο ύπαιθρο.

«Είχε ζεσταθεί τόσο πολύ και δεν είχε κανένα μέρος για να κοιμηθεί. Την αναζήτησα μέσα σε όλα τα νοσοκομεία. Και έως τώρα δεν έχω κανένα νέο της», ανέφερε. Ωστόσο δεν είναι ο μόνος που αναζητεί δικό του πρόσωπο. Ήδη τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, έχουν γεμίσει από φωτογραφίες αγνοουμένων και εκκλήσεις για πληροφορίες.

Η Αιγύπτια Γάντα Μαχμούντ Νταουούντ αγνοείται από το Σάββατο. «Έλαβα ένα τηλεφώνημα από την κόρη της στην Αίγυπτο που μου ζήτησε να δημοσιεύσω ένα μήνυμα στο Facebook το οποίο θα μπορούσε να βοηθήσει να την βρούμε, ανέφερε ένας οικογενειακός φίλος που κατοικεί στη Σαουδική Αραβία. 

«Δεν τη βρήκαμε στον κατάλογο των θανόντων, κάτι που μας δίνει ελπίδες ότι είναι ακόμα ζωντανή», καταλήγει.

Το χατζ είναι ένας από τους πέντε πυλώνες του Ισλάμ και κάθε μουσουλμάνος, που έχει τα οικονομικά μέσα, πρέπει να το κάνει τουλάχιστον μία φορά στη ζωή του. Οι ημερομηνίες καθορίζονται σύμφωνα με το μουσουλμανικό ημερολόγιο, το οποίο βασίζεται στους σεληνιακούς κύκλους, και τα τελετουργικά γίνονται τα τελευταία χρόνια κάτω από θερμοκρασίες καύσωνα.

Το προσκύνημα αυτό υφίσταται όλο και περισσότερο τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, προειδοποίησε σαουδαραβική μελέτη που δημοσιεύθηκε τον Μάιο, η οποία διαπίστωσε ότι οι θερμοκρασίες στις τοποθεσίες όπου πραγματοποιούνται τα τελετουργικά αυξάνονται κατά 0,4 βαθμούς Κελσίου κάθε δεκαετία. Κάθε χρόνο, δεκάδες χιλιάδες προσκυνητές προσπαθούν να κάνουν το χατζ με παράτυπα μέσα, γιατί δεν μπορούν να πληρώσουν για να λάβουν επίσημες άδειες, οι οποίες συχνά είναι ακριβές.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ 

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΣΤΕΝΑ ΟΡΜΟΥΖ ΤΡΑΜΠ ΣΧΕΔΙΟ ΠΟΛΕΜΙΚΑ ΠΛΟΙΑ

Διεθνή / Σε αδιέξοδο ο Τραμπ για τα Στενά του Ορμούζ: Γιατί είναι «πολύ επικίνδυνο» το σχέδιό του για πολεμικά πλοία

Τα προβλήματα στα Στενά του Ορμούζ ξεκίνησαν μετά την 28η Φεβρουαρίου και τις αμερικανο-ισραηλινές επιθέσεις κατά του Ιράν, ξεκινώντας τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή, φτάνοντας στην τρίτη εβδομάδα του
THE LIFO TEAM
ΒΟΛΟΝΤΙΜΙΡ ΖΕΛΕΝΣΚΙ ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ ΙΡΑΝ

Διεθνή / Ο Ζελένσκι δηλώνει ότι η Ουκρανία θέλει χρήματα και τεχνολογία σε αντάλλαγμα για τη βοήθεια στη Μέση Ανατολή

Ο Ουκρανός πρόεδρος έχει ξεκαθαρίσει ότι η βοήθεια που έχει σταλθεί «δεν πρόκειται για συμμετοχή σε στρατιωτικές επιχειρήσεις. Δεν βρισκόμαστε σε πόλεμο με το Ιράν»
THE LIFO TEAM
ΙΡΑΝ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ

Διεθνή / Axios: Ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή θα μπορούσε να διαρκέσει έως τον Σεπτέμβριο

Οι συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή μετρούν ήδη δύο εβδομάδες και συνεχίζουν. Ο Τραμπ έχει δηλώσει ότι οι επιθέσεις στο Ιράν θα διαρκέσουν 4 με 6 εβδομάδες. Γιατί όμως όλοι προβλέπουν μια μακροχρόνια κρίση;
THE LIFO TEAM
ΙΡΑΝ ΣΤΕΝΑ ΤΟΥ ΟΡΜΟΥΖ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ

Διεθνή / Τραμπ: «Ήξερα για τα Στενά του Ορμούζ, όπως και ότι ο Μπιν Λάντεν θα επιτίθετο στους Δίδυμους Πύργους»

Ο Αμερικανός πρόεδρος ισχυρίστηκε για ακόμη μία φορά πως στο βιβλίο του, με τίτλο «The America We Deserve», είχε προβλέψει την επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 στους Δίδυμους Πύργους
THE LIFO TEAM
ΗΠΑ ΕΙΣΒΟΛΗ ΙΡΑΚ ΠΟΛΕΜΟΣ ΙΡΑΝ

Διεθνή / «Mission Accomplished;» - Η θριαμβολογία του 2003 που στοιχειώνει τη σημερινή σύγκρουση με το Ιράν

Η εισβολή των ΗΠΑ στο Ιράκ και η πτώση του καθεστώτος του Σαντάμ Χουσεΐν - Με αφορμή τον πόλεμο ΗΠΑ - Ιράν σήμερα, πολλοί αναλυτές βλέπουν ανησυχητικές ομοιότητες ανάμεσα στις δύο συγκρούσεις
THE LIFO TEAM