Τουλάχιστον 19 νεκροί στο προσκύνημα στη Μέκκα εν μέσω 46 βαθμών Κελσίου

Τουλάχιστον 19 νεκροί στο προσκύνημα στη Μέκκα εν μέσω 46 βαθμών Κελσίου Facebook Twitter
Μουσουλμάνοι προσκυνητές παρακολουθούν τη συμβολική τελετή λιθοβολισμού του διαβόλου στη γέφυρα Τζαμαράτ κατά τη διάρκεια του προσκυνήματος Χατζ κοντά στη Μέκκα - Φωτ.: EPA
0

Τουλάχιστον 19 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στο προσκύνημα του Χατζ στη Σαουδική Αραβία, το ετήσιο προσκύνημα των μουσουλμάνων στη Μέκκα, που φέτος εξελίσσεται μέσα στο καλοκαίρι, σε μια από τις πιο ζεστές περιφέρειες του κόσμου όπου το θερμόμετρο έφθασε χθες, Σάββατο, τους 46 βαθμούς Κελσίου.

Το ετήσιο προσκύνημα του Χατζ, ένας από τους πέντε στύλους του ισλάμ, άρχισε την Παρασκευή στη Μέκκα, στη δυτική Σαουδική Αραβία, με τη συμμετοχή άνω του 1,8 εκατομμυρίου πιστών, οι περισσότεροι από τους οποίους ταξίδεψαν από το εξωτερικό. Οι σαουδαραβικές αρχές δεν έχουν ανακοινώσει τον αριθμό των κρουσμάτων υπερθερμίας μεταξύ των προσκυνητών, όμως πέρυσι είχαν καταγραφεί περισσότερες από 10.000 περιπτώσεις.

«14 Ιορδανοί πέθαναν και αγνοείται η τύχη 17 άλλων στη διάρκεια των τελετουργιών του Χατζ», ανακοίνωσε σήμερα το ιορδανικό υπουργείο Εξωτερικών, σύμφωνα με ανακοίνωση που μεταδόθηκε από το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Petra.

«Το υπουργείο παρακολουθεί μαζί με τις αρμόδιες σαουδαραβικές αρχές τις διαδικασίες ταφής των προσκυνητών και της μεταφοράς των σορών αυτών των οποίων οι οικογένειες επιθυμούν τη μεταφορά τους στο βασίλειο», πρόσθεσε διευκρινίζοντας ότι οι έρευνες συνεχίζονται για να βρεθούν οι 17 αγνοούμενοι προσκυνητές.

Ο επικεφαλής της ιρανικής Ερυθράς Ημισελήνου Πιρχοσεΐν Κοολιβάντ δήλωσε από την πλευρά του ότι «πέντε ιρανοί προσκυνητές έχασαν τη ζωή τους (…) στη Μέκκα και τη Μεδίνα στη διάρκεια του φετινού Χατζ». Οι λεπτομέρειες για τις συνθήκες των θανάτων αυτών των προσκυνητών δεν έγιναν αμέσως γνωστές.

Όλοι οι μουσουλμάνοι οφείλουν να κάνουν το προσκύνημα στη Μέκκα τουλάχιστον μία φορά στη ζωή τους, εφόσον έχουν τα μέσα γι’ αυτό. Το χατζ αποτελείται από μια σειρά τελετουργιών που ολοκληρώνονται σε διάστημα τεσσάρων ημερών.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

NEW YORK TIMES ΙΣΡΑΗΛ ΝΕΤΑΝΙΑΧΟΥ ΜΗΝΥΣΗ

Διεθνή / Ισραήλ: Μηνύει τους NYT για άρθρο που καταγράφει βιασμούς Παλαιστινίων κρατουμένων

Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου κατηγόρησε τους New York Times ότι «συκοφαντούν τους στρατιώτες του Ισραήλ» και επιχειρούν να δημιουργήσουν «ψευδή εξίσωση» ανάμεσα στη Χαμάς και τον ισραηλινό στρατό
THE LIFO TEAM
ΕΜΑΝΟΥΕΛ ΜΑΚΡΟΝ ΧΑΣΤΟΥΚΙ ΜΠΡΙΖΙΤ ΜΑΚΡΟΝ

Διεθνή / Η πλευρά Μακρόν διαψεύδει ότι το χαστούκι συνδεόταν με μηνύματα του Εμανουέλ Μακρόν σε ηθοποιό

Σύμφωνα με νέο βιβλίο, η Μπριζίτ Μακρόν «έχασε την ψυχραιμία της» κατά τη διάρκεια πτήσης του προεδρικού ζεύγους όταν είδε μήνυμα στο κινητό του Γάλλου προέδρου από Γαλλοϊρανή ηθοποιό
THE LIFO TEAM
ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΣΙ

Διεθνή / Politico: Η Ταϊβάν είναι το βασικό «αγκάθι» στις συνομιλίες Τραμπ-Σι

Το ζήτημα της Ταϊβάν παραμένει ιδιαίτερα ευαίσθητο, καθώς η Κίνα τη θεωρεί μέρος της επικράτειάς της, ενώ οι ΗΠΑ διατηρούν πολιτική «στρατηγικής ασάφειας», αναγνωρίζοντας την ξεχωριστή της υπόσταση
THE LIFO TEAM
ΙΡΑΝ ΚΟΛΠΟΣ ΤΟΥ ΟΜΑΝ ΟΠΛΟΣΤΑΣΙΟ

Διεθνή / Ιρανικές δυνάμεις κατέλαβαν πλοίο-«πλωτό οπλοστάσιο» στον Κόλπο του Ομάν

Τέτοιου είδους πλοία δραστηριοποιούνται συνήθως στην Ερυθρά Θάλασσα, τον Κόλπο του Άντεν και τον Κόλπο του Ομάν, λειτουργώντας ως σημεία ανεφοδιασμού για ένοπλες ομάδες ασφαλείας που συνοδεύουν εμπορικά πλοία σε επικίνδυνες θαλάσσιες διαδρομές.
THE LIFO TEAM
ΚΟΥΒΑ ΗΠΑ ΜΠΛΑΚΑΟΥΤ ΚΑΥΣΙΜΑ

Διεθνή / Η Κούβα ανακοίνωσε ότι εξαντλήθηκαν τα καύσιμα για ηλεκτροπαραγωγή - Έως και 22 ώρες χωρίς ρεύμα

Η κατάσταση προκάλεσε νέες διαδηλώσεις στην κουβανική πρωτεύουσα, με εκατοντάδες ανθρώπους να βγαίνουν στους δρόμους διαμαρτυρόμενοι για τα συνεχή μπλακ άουτ και τις ελλείψεις καυσίμων
THE LIFO TEAM
ΙΡΑΝ ΣΤΕΝΑ ΤΟΥ ΟΡΜΟΥΖ ΚΙΝΑ ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ

Διεθνή / Ιρανικά μέσα αναφέρουν ότι η Τεχεράνη επέτρεψε τη διέλευση κινεζικών πλοίων από τα Στενά του Ορμούζ

Ένα κινεζικό υπερδεξαμενόπλοιο που μετέφερε 2 εκατομμύρια βαρέλια ιρακινού αργού πετρελαίου διέσχισε τα Στενά χθες Τετάρτη, σύμφωνα με δεδομένα παρακολούθησης πλοίων
THE LIFO TEAM
Ο Pedro Pascal πέταξε economy για τις Κάννες και οι πρώην πιλότοι ξεμπροστιάζουν τη χλιδή των private jets

Διεθνή / Ο Πέδρο Πασκάλ πέταξε οικονομική θέση για τις Κάννες και οι πρώην πιλότοι ξεμπροστιάζουν τη χλιδή των ιδιωτικών τζετ

Πρώην πιλότοι και ακτιβιστές καλούν τους σταρ να σταματήσουν να φτάνουν στις Κάννες με ιδιωτικά αεροπλάνα, μετά από στοιχεία που δείχνουν ότι πέρυσι 750 τέτοιες πτήσεις προς το φεστιβάλ κατανάλωσαν περίπου 2 εκατομμύρια λίτρα κηροζίνης. Ως αντίπαλο παράδειγμα δείχνουν τον Πέδρο Πασκάλ, που είχε ταξιδέψει στην οικονομική θέση.
THE LIFO TEAM